Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jėgos aitvarų mokyklos įkūrėjas Jordis Šatūnas: „Nepraleiskite progos pasimėgauti akimirka“

Pastarosiomis dienomis pajūryje pūtė gūsingas vėjas, jūrą įaudrinęs iki raudonos vėliavos. Gelbėtojai poilsiautojus gynė iš vandens, tačiau bangų keteromis nevaržomai skriejo keli jėgos aitvarų entuziastai, vėją gaudę prie Palangos tilto. Ir vis dėlto Svencelė – tikrasis kaituotojų rojus.

Svencelėje įsikūrusios jėgos aitvarų mokyklos „Life is life“ įkūrėjas Jordis Šatūnas 15min.lt pasakojo vandenyje vienu metus suskaičiavęs 140 aitvarų. „Neskaitant tų, kurie buvo krante“, – pažymėjo pašnekovas.

Kai aitvarų santalka didžiulė, pasitaiko ir incidentų. „Dažniausiai, kai mokomasi savarankiškai ar pamoko draugas. Tada žmogus nežino saugos sistemų, nežino, ką daryti, jei kas nors atsitiktų – netaisyklingai pakeliamas ar nuleidžiamas aitvaras. Reikia mokytis su instruktoriumi ir viskas bus gerai“, – rekomenduoja J.Šatūnas.

Kviečiu pabandyti, nes tai nesunku, o malonumas milžiniškas. Vėjas, gamta – visas šis gėris jūsų laukia.

Kad jėgos aitvarų sportu susidomėjęs žmogus galėtų savarankiškai atsistoti ant lentos, dažniausiai reikia pilno pamokų kurso – šešių-septynių valandų su instruktoriumi, tiesa, kai kam užtenka ir penkių.

Tobulėjimo procesas, anot J.Šatūno, smarkiai priklauso nuo psichologinio pasirengimo, nes mokymasis susijęs su iššūkiais ir baimės nugalėjimu.

„Pamokos išdalijamos per dvi ar tris dienas po kelias valandas, o po to jau galima plaukti ir savarankiškai“, – teigia pašnekovas. Pasirengimo kursai su instruktoriumi kainuoja apie 230 eurų.

J.Šatūnas nori paneigti mitą, kad jėgos aitvarai – ekstremalus sportas, kurio reikia bijoti.

„Žmonėms atrodo, kad tam reikia daug įgūdžių ir jėgos. Tačiau ir dešimtmečiai vaikai mokosi, pradeda, kaituoja. Pramoga mėgaujasi ir vyresnio amžiaus žmonės. Kviečiu pabandyti, nes tai nesunku, o malonumas milžiniškas. Vėjas, gamta – visas šis gėris jūsų laukia. Nepraleiskite progos pasimėgauti akimirka“, – drąsina J.Šatūnas.

Įgudę kaituotojai dažniausiai naudojasi savo įranga. Komplekto kaina su hidrokostiumu, trapecija, lenta ir aitvaru svyruoja nuo 1,5 iki 2 tūkst. eurų.

J.Šatūnas sako, kad jėgos aitvarų sezoną apibrėžti labai sunku, mat randasi tokių fanatikų, kurie vėją gaudo tol, kol jūra neužšalusi. „Tačiau populiarusis sezonas prasideda gegužės pradžioje ir baigiasi rugsėjo gale – paskui būna šaltoka“, – paaiškino.

Į Svencelę entuziastai atvyksta dienai, savaitgaliui ar savaitei. Čia tiesiog pabūti užsuka ir pro šalį vykstantys pakeleiviai: „Čia ypatinga vieta, justi gera aura.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas