Ką valgo ir geria šių laikų karaliai?

Šiuo metu Lietuvoje lankosi dar vienas Europos karališkos šeimos narys – Danijos kronprincas, būsimas šios šalies valdovas Frederikas. Lietuvoje jau viešėjo ne tik jo motina Danijos karalienė Margarethe II ar Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II ir Edinburgo hercogas princas Philipas, bet ir daugelio kitų šiuolaikinių Europos karališkų šeimų atstovai.
Danijos karalienė Mary ir Danijos karalius Konstantinas
Danijos karalienė Mary ir Danijos karalius Konstantinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šalies žiniasklaida, besidomintiems etiketu ar kulinarija kiekvieną kartą nušviečia, kokie patiekalai bei gėrimai buvo pateikiami karališkųjų šeimų nariams pietų ar vakarienės metu. Tačiau kaip yra tada, kai karališkosios šeimos priima svečius pas save? Kitaip sakant, ką iš tikrųjų valgo ir geria šiandienos karaliai ir princai?

Daugumai Europos monarchijų gerokai daugiau nei tūkstantis metų ir jų karališkieji dvarai turi griežtai nustatytą maisto produktų ir gėrimų tiekimo į karališkus dvarus tvarką. Ji susiformavo prieš daugelį amžių, kai produktai karaliui ir visam jo dvarui buvo perkami netoliese, iš šalia valdovų rūmų ir pilių dirbusių amatininkų – „Jo Didenybės kepėjo“, „Jo Didenybės mėsininko“ ir panašiai. Tačiau ilgainiui karališkosios šeimos pradėjo užsakinėti prekes ir iš kitų sostinės ar visos šalies dalių – taip atsirado „Karališkųjų tiekėjų“ pažymėjimų sistema. Savo tiekėjus turėjo Prūsijos, Austrijos-Vengrijos, Italijos, Portugalijos, Brazilijos, Prancūzijos, Rusijos ir daugelio kitų nebeegzistuojančių karališkųjų ir imperatoriškųjų šeimų dvarai. Griežta ir nepriekaištingos reputacijos reikalaujanti tvarka didžiojoje dalyje karalysčių veikia iki šiol.

Danija – karališkos tvarkos pavyzdys

VDA nuotr./Danijos sosto įpėdinis princas Frederikas Vilniuje
VDA nuotr./Danijos sosto įpėdinis princas Frederikas Vilniuje

Danija – viena iš šalių, išlaikiusi reikalavimus, kad karališkajam dvarui prekes ir paslaugas gali teikti tik geriausią reputaciją turinčios, ilgus amžius veikiančios, nepriekaištingos reputacijos šalies įmonės. Jiems gali būti suteikiamas „tiekėjo karalienei“ (daniškai „Kongelig Hofleverandør“) ar „tiekėjo karališkajam dvarui“ (dan. „Leverandør til Det Kongelige Danske Hof“) titulas. Taip ant karališkojo stalo atkeliauja, pavyzdžiui, seniausių Danijos konditerių „Anthon Berg“, „Nibo Jensen“ ar „Galle & Jessen“ šokoladas ir konditerijos gaminiai.

Karališkas tiekėjas anaiptol neprivalo būti pati seniausia ar mažiausia šalies įmonė, nors dauguma iš jų turi didesnę nei 100 metų veiklos patirtį. Štai karališkuoju pripažintas ir karūna savo etiketę žymintis alaus gamintojas „Carlsberg“, pirklio ir verslininko Jacobo Christiano Jacobseno įkurtas 1847 metais Kopenhagoje. Nuo tol žymieji danų aludariai ne tik teikia alų savo karaliui, karalienei ir visam dvarui, bet ir žymi jį ta pačia beveik nepakitusia etikete su Danijos karališkąja karūna. Tarp kitų žinomų Danijos gamintojų, kurie atveža gaminius karališkojo dvaro virtuvei, – „Tulip Foods“ mėsa, „Bornholms Konservesfabrik“ žuvies gaminiai, „Danaeg“ kiaušiniai ar „Arla Foods“ sūriai ir pieno produktai.

Kiekvienoje šalyje – sava maisto ir gėrimų tiekėjų tvarka

Danijos kaimynės – Švedijos – karališkasis dvaras taip pat turi savo karališkųjų maisto ir gėrimų, kaip ir kitų prekių, tiekimo tvarką. Švedijos karalius Carlas Gustafas XVI, o ypač karalienė Silvija pageidauja, kad į jį būtų įtraukiami pirmiausia savo šalies gamintojai, taip pat didelis dėmesys skiriamas prekių dizainui ir kokybei. Todėl karalių stalui, pavyzdžiui, kietuosius sūrius teikia tik unikalius Vesterboteno sūrius ruošianti šio Šiaurės Švedijos regiono kompanija „Norrmejerier“, o žuvys ant karališkojo stalo atkeliauja iš Stokholmo Ostermalmės rajone įsikūrusios žuvies parduotuvės ir restorano „Lisa Elmquist“. Švedijos dvaras, kaip ir danai, turi savo pieno, duonos, šokolado ir daugelio kitų prekių oficialius atstovus. Į prekių karaliams tiekėjų sąrašą patenka ir daugelis prestižiškiausių įvairių sričių šalies bendrovių, pavyzdžiui, baldų bei kitų prekių tiekėjai „Ikea“ ar žinomi prekių vaikams gamintojai „Brio“.

Daugelis Europos monarchijų yra nustačiusios ir laikosi savo karališkų tiekėjų bei karūnos logotipų naudotojų tvarkos. Pavyzdžiui, nors Olandijoje karūną leidžiama naudoti žinomiausioms šalies kompanijoms, tokioms kaip KLM avialinijos ar telekomunikacijų bendrovė KPN, Nyderlandų karalienė Beatrix karališkų tiekėjų titulus paprastai suteikia mažoms, tačiau ilgametę patirtį ir nepriekaištingą reputaciją turinčioms šalies įmonėms.

Belgijos karališkasis dvaras titulus teikia daugeliui didžiausių, bet prestižiškiausių šalies įmonių, tokių kaip, pavyzdžiui, nuo 1896 metų veikiantys seniausi Europos kavos skrudintojai „Rombouts“. Na, o jei atkeliausite į Monaką, galite pasimėgauti oficialaus Monako kunigaikščio šokoladu iš išskirtinės šokolado gamintojos „Chocolaterie de Monaco“, įsikūrusios Place de la Visation 98. Jei į viešbutį užsakysite šokolado daugiau nei už 100 eurų, kurjeris jį pristatys nemokamai.

Ką valgo ir geria Didžiosios Britanijos karališkoji šeima?

Seniausiai veikianti ir daugiausia atstovų turinti karališkų tiekėjų titulų sistema, be abejo, veikia Jungtinėje Karalystėje. Anglijos karališkoji šeima yra išdavusi per 800 karališkų prekių ir paslaugų tiekėjų titulų ir tarp jų tik labai maža dalis yra įsikūrę už Didžiosios Britanijos ribų. Savus tiekėjų titulus kompanijoms, kurias pažįsta ne mažiau nei penkerius metus, išduoda atskirai karalienės Elizabeth II, Edinburgo hercogo princo Philipo ar Velso princo Charleso reikalams. Vis dėlto dauguma prekių yra skiriama Bakingamo rūmų reikalams ir atkeliauja ant karalių stalo.

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II ir princas Philipas
Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II ir princas Philipas

Jei įsivaizduojate, kad Londone bet kurioje parduotuvėje galite sutikti karalienės liokajus, renkančius prekes, labai klystate. Teisę parduoti prekes karalienei turi tik prekybos centrai „Waitrose“, taip pat – prestižinės parduotuvės miesto centre „Deeside Deli“, „Fortnum & Manson“ ar „Partrige“. Karalienė Londone geria „Twinnings“ arbatą, tačiau jei ji viešės Vindzoro pilyje, Berkšyro grafystėje, arbatą ir sausainius jai pateiks tiktai iš vietos parduotuvės „Darvilles of Windsor“. Skirtingus duonos, mėsos, daržovių ar rūkytos lašišos tiekėjus karališkoji šeima turi Londone, Edinburge ar ilsėdamasi Balmoralo pilyje, Škotijoje.

Kokius alkoholinius gėrimus geria karališkoji šeima? Be abejo, tarp tokių gėrimų – angliškas „Gordon‘s“ džinas, „Pimm‘s“ likeris, maišytieji „Johnie Walker“, „Justerini & Brooks“ ir „Famous Grouse“ ar viensalykliai „Glengoyne“, „Laiphroag“ ar „Lochnagar“ viskiai. Nenorėdami supykdyti žymiausių Šampanės regiono gamintojų, Bakingamo rūmai oficialių šampano tiekėjų turi itin daug, o štai karčioji trauktinė „Angostura“ įvežama iš Trinidado. Tarp nedaugelio kitų užsienio kilmės prekių ant karališkojo stalo – „Nairobi Coffee and Tea Company“ iš Etiopijos atvežta kava. Įdomu tai, kad lagerį bei elį Anglijos karalienei teikia tam pačiam karališkajam bravorui „Carlsberg“ priklausančios Danijos ir Jungtinės Karalystės daryklos.

Titulą užsitarnauti sunku, o prarasti – lengva

Daugelyje Europos šalių karališkieji tiekėjai yra susibūrę į savo gildijas ir asociacijas, jų prekių ir produktų kokybę atidžiai stebi ir paties dvaro atstovai. Nors daugelis įmonių pasiryžusios pakloti nemažus pinigus už teisę tapti oficialiu karališkuoju tiekėju ir naudoti specialų tai žymintį ženklą su karūna, paprastai per metus atsiranda tik pora ar trejetas naujokų. Akivaizdu – ne taip lengva pakliūti ant karališkojo stalo...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų