Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip atpratinti šunį graužti daiktus?

Tikriausiai kiekvienas šuns šeimininkas bent kartą gyvenime buvo radęs sugraužtus batus ar pirštines. Vieni šunys gana greitai perpranta, kad taip elgtis negalima, o kiti nepaiso šeimininko grūmojimų ir toliau doroja namų turtą. Taigi, kaip spręsti graužimo problemą?
Šuo
Šuo / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Šuo „Pigu.lt“

Kodėl šuo graužia daiktus?

Labai svarbu suprasti, kad šuns elgesio ypatybės, kurios mums sukelia nemenkų problemų, keturkojui atrodo visiškai natūralios. Jis, grauždamas baldus, batus ar kitus daiktus, vogdamas šiukšles ar tempdamas namo iš parko visokius pagalius ir juos dorodamas, masažuoja dantis ir dantenas. Taigi, šuniui graužimas yra malonumas, todėl jis nesupranta, kodėl vienus daiktus galima graužti, o kitų – ne. Šeimininkų pareiga – tai išaiškinti ir pasirūpinti, kad šuo namuose visada turėtų, kur „pagaląsti“ dantis. Anot didžiausios Lietuvoje elektroninės parduotuvės Pigu.lt specialistų, šiuo metu gyvūnų prekės šunims turi labai platų pačių įvairiausių graužtukų pasirinkimą: į vienų vidų galima įdėti šuns skanėstų, kad keturkojis ilgesnį laiką turėtų užsiėmimą, kol juos iškrapštys, kiti skirti didelius ir tvirtus nasrus turintiems keturkojams, todėl tarnauja ilgiau.

Gerokai didesnė problema, kai šiuo graužia dėl psichologinių problemų, kurios atsiranda šeimininkams stokojant dėmesio augintiniui. Šuo nėra katinas, kuriam nesvarbu, esate jūs namie ar ne, šuniui šeimininkas yra pats svarbiausias žmogus jo gyvenime, todėl, trūkstant švelnumo ar skiriant per mažai laiko augintiniui, graužimu ir blogu elgesiu jis tą dėmesį išsikovoja. Graužimą gali paskatinti ir nuobodulys bei per mažas fizinis aktyvumas. Jei jūs visą dieną būnate darbe, o šunį išvedate pasivaikščioti vos penkiolikai minučių ar pusvalandžiui, labai tikėtina, kad augintinis greitai pradės doroti namų baldus ir sienas, nes susikaupusią energiją reikia išlieti. Taigi, prieš perkant šunį, visada reiktų pagalvoti, ar galėsite jam skirti pakankamai savo laisvo laiko, pasidomėti šuns veislės ypatybėms. Pavyzdžiui, vokiečių aviganiai yra aktyvūs šunys ir jiems tikrai nepakanka trumpų pasivaikščiojimų ryte ir vakare.

Kova su netinkamu augintinio elgesiu

Visiškai nesvarbu, ar šuo pas jus į namus atkeliavo jaunas, ar jau gerokai ūgtelėjęs, nesvarbu, ar šuo didelis, ar mažas, nesvarbu ir tai, ar šuo veislinis, ar ne, nes kiekvieną šunį galima išmokyti naujų taisyklių ir naujų komandų. Taigi, formuoti gerus šuns įpročius reikia nuo pirmos dienos, kai jis pas jus atvyksta.

Visų pirma, būtina sukurti šuniui tokią aplinką, kad joje nebūtų nieko netinkamo, ką jį galėtų sugraužti. Tuo metu, kai negalite būti su savo augintiniu, paskirkite jam nedidelį kambarį arba pastatykite aptvarą, kuriame būtų šuns guolis, vandens, sauso ėdalo dubenėlis ir keli graužimui skirti žaislai. Gyvūnų prekės šunims turi gana platų įvairiausių aptvarų ir narvų, kuriuose įvairaus dydžio šunys jaustųsi patogiai, pasirinkimą, todėl sukurti atskirą erdvę augintiniui tikrai nėra sudėtinga. Taigi, šuo, būdamas tokioje aplinkoje, natūraliai pradeda graužti tuos daiktus, kuriuos gali pasiekti, o jei šeimininkas dar paskatins tokį elgesį skanėstais, šuo greitai pajus priklausomybę žaislams, kurie ir yra skirti graužimui. Būtent tokio elgesio mes ir norime.

Antra, šunį reiktų išmokyti komandos „palik“. Tai padaryti išties nėra sudėtinga: paimkite į ranką skanėstą ir jo neduokite jo šuniui tol, kol jis nenusuks snukio nuo jūsų. Kai šį pratimą šuo išmoksta, paprasčiau tariant, išgirdęs komandą „palik“ nebando imti skanėsto, kol jūs jam jo neduodate, galima pratimą šiek tiek pasunkinti, padedant skanėstą ant žemės ar šalia šuns. Žinoma, reiktų apsiginkluoti kantrybe ir viską daryti palaipsniui, nes šuo ne iš pirmo karto gali suprasti, ko iš jo norite. Kai šuo sugeba atsispirti skanėstui – apdovanokite jį ir palepinkite mėgstamiausiu ėdalu. Vėliau pratimą galima kartoti su daiktais, kuriuos šuo mėgsta graužti. Galiausiai šuo supras, ką galima graužti, o ko ne.

Žinoma, taip pat labai svarbu augintiniui sukurti kuo daugiau galimybių nukreipti savo energiją į kitą veiklą: ilgiau vedžiokite šunį, jei mėgstate bėgioti ar važinėti dviračiu, pasiimkite ir keturkojį draugą kartu, nupirkite šuniui loginių žaidimų, kai reikia atspėti, kur yra maistas. Lavinti šuns protą taip pat labai svarbu!

Galiausiai, jei šuo, radęs laisvą minutę, kai jo nestebite, vis tiek kažką sugrauš, galite griebtis ir kraštutinių priemonių. Anot Pigu.lt specialistų, galima įsigyti specialių tepalų, kurie yra visiškai saugūs, ekologiški, tačiau gana bjauros skonio. Tokiu tepalu reiktų patepti daiktus, kuriuos šuo labiausiai mėgsta graužti.

Gero elgesio taisyklė šuns šeimininkams

Šuns smegenys funkcionuoja kitaip nei žmogaus, daiktų graužime jis nemato nieko blogo, todėl baramas nesupranta, ką blogo padarė, o gali būti, kad ir neatsimena, nes šunų ilgalaikė atmintis kol kas labai menkai ištirta. Šeimininko tono kėlimas, barimasis ar net smurto griebimasis gali išprovokuoti šuns baimę arba agresiją. Augintinį reikia mokyti, o ne barti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas