Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip išrinkti stogo dangą pavėsinei?

Sunku įsivaizduoti lietuvišką sodybą ar nuosavo namo kiemą, kuriame nesipuikuotų lauko pavėsinė. Pavėsinės ne tik puošia kiemą, bet ir padeda apsisaugoti nuo vidurdienio kaitros ar netikėto vasariško lietaus. Šiandien džiaugtis pavėsinės teikiamais privalumais nėra sudėtinga: jau pagamintų pavėsinių galima įsigyti didelėse sodo ir daržo reikmenų parduotuvėse, elektroninėse parduotuvėse, pavyzdžiui, pigu.lt ir t.t. Visgi, jei nusprendėte patys montuoti pavėsinę gali kilti išties nemažai klausimų, vienas jų – kokią stogo dangą rinktis? Tad, šį kartą pabandysime į šį klausimą ir rasti atsakymą.
Pavėsinė
Pavėsinė / Shutterstock nuotr.

Metalas, medis, stiklo pluoštas ar plastikas – tai tradicinės pavėsių stogams dengti skirtos medžiagos, kurios puikiai tinka papildomam stogo sluoksniui. Be to, jos pasižymi savo universalumu. Tai reiškia, kad jas nesunku pritaikyti prie pavėsinės dydžio formos ar modelio, tačiau kiekviena iš šių medžiagų pasižymi išskirtinėmis savybėmis, kurias reiktų žinoti, jei norite ilgai džiaugtis naująja lauko pavėsine.

Metalinis pavėsinės stogas – ilgaamžiškumo garantas

Lyginant su kitomis medžiagomis, metalinis pavėsinės stogas bene patvariausias ir ilgaamžiškiausias pasirinkimas. Nors metalas ir tvirta medžiaga, tačiau ją galima lengvai kirpti ir formuoti, atsižvelgus į pavėsinės formą ir struktūrą. Yra du pagrindiniai metalinio pavėsinės stogo dangų tipai: gofruota stogo danga ir plokštelės su pakankamais aukštais išsikišimais. Norint pritvirtinti šias plokšteles reikia bent 8mm varžtų, tuo tarpu, gofruota metalinė stogo danga žymiai paprasčiau pritvirtinama, kadangi jai nereikia varžtų.

Metalinis stogas išties unikaliai atrodo ir puikiai saugo nuo nepalankių oro sąlygų. Jei nesinori palikti originalios metalo spalvos, pavėsinės stogą visada galima nudažyti specialiais dažais ir pritaikyti prie bendro kiemo vaizdo. Metalinė pavėsinės stogo danga, lyginant su kitomis medžiagomis, yra brangesnė, tačiau reikia atminti, kad tai ilgalaikė investicija, kuri nereikalauja daug priežiūros. Po žiemos stogą galima tiesiog nuplauti vandeniu ir jei reikia perdažyti.

Fotolia nuotr./Pavėsinė
Fotolia nuotr./Pavėsinė

Medinis pavėsinės stogas – klasikinis pasirinkimas

Jei suorganizuotume ekskursiją po Lietuvos sodybas ir kaimus, pamatytume, kad didžioji dalis pavėsinių puikuojasi mediniais stogais. Medis – jauki ir šilta klasikinė medžiaga, kuri yra tiesiog neatsiejama nuo lietuvių kultūros identiteto. Stogas gali būti gaminamas iš įvairaus dydžio bei formų medinių lentelių, tačiau jas gražiai ir kokybiškai sukalti, kad pro stogą nevarvėtų vanduo, gana sudėtinga. Tad jei nesate labai nagingas ir neturite jokios patirties, geriau pagalbos kreiptis į profesionalius meistrus. Be to, vertėtų atminti, kad medinis stogas reikalauja atitinkamos priežiūros. Norint, kad medis sėkmingai tarnautų ne vienerius metus, medieną būtina impregnuoti, lakuoti ir dažyti. Priešingu atveju, gali įsiveisti pelėsis, grybelis ar kiti mikroorganizmai, dėl kurių stogas greitai praras savo estetinę išvaizdą ir pradės pūti.

„Shuterstock“ nuotr./Lauko baldai
„Shuterstock“ nuotr./Lauko baldai

Stiklo pluošto arba plastmasiniai stogai – ekonomiškas spendimas

Stiklo pluošto ar plastmasės stogai pakankamai tvirti, ilgaamžiai ir nebrangūs. Ir plastmasė, ir stiklo pluoštas yra sukurtas taip, kad pro jį prasiskverbtų šviesa, tačiau pavėsinės viduje esantys daiktai ir žmonės būtų apsaugoti nuo kenksmingų UV spindulių. Kita vertus, tokiu stogu dengtoje pavėsinėje, kai saulė pasieks patį zenitą, bus karšta, o stipriai prisnigus teks nuo stogo valyti sniegą, kas šis neįlūžtų.

Plastmasinės panelės būna įvairiausių dydžių, jas lengva karpyti ir pritaikyti prie pavėsinės dizaino. Visgi, vertinantiems ekologiją, specialistai rekomenduoja rinktis stiklo pluošto dangą, kuri vėliau gali būti perdirbama. Tiesa, teks pavargti, nes stiklo pluošto danga kol kas dar nėra labai populiari, todėl jos kiekvienoje statybinių medžiagų ir reikmenų parduotuvėje neįsigysite.

Pavėsinės stogas iš audinio – dalelė rytų kultūros

Medžiaginė pavėsinės stogo danga – tikra naujovė. Šiuo metu Lietuvoje dar ne dažnai galime išvysti pavėsines dengtas audiniu, tačiau specialistai pastebi, kad ši netradicinė stogo danga vis populiarėja. Yra daugybė skirtingų audinių, skirtų pavėsinės stogui: vieni apsaugo nuo UV spindulių, neleidžia į pavėsinės vidų prasiskverbti karščiui ir šviesai, puikiai apsaugo lauko baldus nuo išblukimo, kiti atsparūs drėgmei ir yra puiki apsauga nuo vasariško lietaus. Paprastai tokio tipo audiniai būna margaspalviai, dekoruoti įvairiausiais rytų kultūros motyvais. Tad tai išties puikus pasirinkimas visiems, kurie nori sukurti jaukumo ir originalumo oazę savo kieme.

Fotolia nuotr./Pavėsinė
Fotolia nuotr./Pavėsinė

Norintiems ilgaamžiškumo ir patikimo, rekomenduojame rinktis medžiagas, iš kurių siuvamos laivų burės. Burėms skirtas audinys puikiai apsaugo ir nuo drėgmės, ir nuo kaitrių saulės spindulių. Tiesa, vertėtų atminti, kad medžiaginį pavėsinės stogą, spustelėjus šaltukui, reiktų nuimti, nes šaltis, oro temperatūros svyravimai gali pakenkti audiniui ir šio eksploatacijos laikas ženkliai sutrumpės. Be to, norint stilingai ir kokybiškai pavėsinės stogą uždengti audiniu nėra labai paprasta, todėl vargu ar išsisuksite be profesionalų pagalbos.

Taigi, pavėsinių stogų dangų pasirinkimas išties nemažas. Tad viskas priklauso nuo jūsų lūkesčių ir skonio. Svarbiausia atminti, kad neverta taupyti kokybės sąskaitą. Priešingu atveju pavėsinės stogą teks keisti kas kelis metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas