Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip išsirinkti nebrangią, bet įspūdingą Kalėdų dovaną?

Nepastebimai, kaip ir kasmet, artėja gruodis. Gerdami karštą imbierinę arbatą ar cinamonu kvepiančią kavą, žingsniuojame apsnigtomis gatvėmis. Visuose prekybos centruose groja „All I want for Christmas“. Ties šia dainos eilute dažniausiai nustojame dainavę, nes ji mums primena sąrašą žmonių, kuriems dar neturime dovanų. Šis įrašas nėra skirtas jus dar labiau suerzinti. Jis turėtų palengvinti Kalėdų karštinės galvosūkį: kaip išrinkti nebrangią, tačiau įspūdingą dovaną?
Laiminga moteris
Laiminga moteris / Vida Press nuotr.

Pasvarstykite, ar tokia dovana pradžiugintų jus. Nors žmonių poreikiai bei pomėgiai ir skirtingi, tačiau, pripažinkime – yra daiktų, kurių tikrai nepirktumėte net sau: ypatingos reikšmės neturintys suvenyrai, kalėdinės dekoracijos ar atsitiktinis kalėdinių saldainių rinkinys. Rinkdamas dovaną, atsižvelkite į tai, ar pats tokia džiaugtumėtės. Ne? Tai kodėl manote, kad kitas reaguos kitaip?

Šiek tiek pašniukštinėkite. Keičiatės dovanomis darbovietėje, mokslo įstaigoje ir ištraukėte kolegą, su kuriuo beveik nebendraujate? Renkate dovaną žmogui, su kuriuo neseniai susipažinote? Tikriausiai sunkoka įlįsti į jo kailį, tačiau neskubėkite nervintis – šiame socialinių tinklų pasaulyje jūs turite rimtą pastiprinimą. Facebook, Instagram ir pan. paskyros gali labai palengvinti jūsų užduotį – skyrę bent šiek tiek laiko paieškai, tarp gausybės įrašų tikrai rasite bent menką užuominą, kuo tas žmogus domisi, kas jį žavi.

Prisiminkite ypatingas akimirkas. Žmonės linkę kaupti prisiminimus, kurie itin praverčia šaltais ir gūdžiais žiemos vakarais. Mėgstame susirangyti po antklode ir tyliai prisiminti akimirkas, suteikusias mums teigiamų emocijų. Pažįstama, tiesa? Kodėl gi tuo nepasinaudojus, renkant dovaną? Nieko nėra geriau už mielus prisiminimus, pateiktus apčiuopiama forma. Galbūt išryškinti ir įrėminti tas įstabios vasaros kelionės nuotraukas ar į kompaktinį diską įrašyti tas dainas, kurios skambėjo jums svarbiomis akimirkomis? Tai – tik keletas idėjų – gerai pamąstę, tikrai sugalvosite kažką ypatingo.

Pasilikite užtektinai laiko. Nuskambės juokingai ar net banaliai, bet daugeliui pažįstami kasmetiniai pažadai nebepirkti dovanų paskutinę dieną prieš Kalėdas. Net nepastebime, kaip viskas vėl pakrypsta ta pačia linkme, kuomet mus slegia ne tik nežinia, ką gi padovanoti tam ypatingajam, bet dar turime kovoti su minia piktų žmonių, atėjusių į prekybos centrą tuo pačiu tikslu. Skirkite tam laiko. Nebūtina dovaną turėti jau lapkričio pradžioje, tačiau neatidėkite to paskutinei minutei. Sutaupysite nemažai nervų ląstelių ir galėsite nuoširdžiai džiaugtis ta tikrąja Kalėdų magija.

Atminkite, kad žavesys slypi paprastume. Galbūt daugelis mūsų slapčia ir svajoja apie naują prabangų mobilųjį telefoną ar planšetę, tačiau pripažinkime – labiausiai ir patys nudžiungame gavę kažką, į ką mums brangus žmogus akivaizdžiai įdėjo širdies, prie ko prisilietė savomis rankomis, ką ruošė, galvodamas apie mus. Laisvalaikiu tapote? Piešiate pieštuku? Fotografuojate? Kuriate eilėraščius? Štai jums puiki galimybė pagaliau pasinaudoti savo talentu, pomėgiu ir pradžiuginti kitą žmogų. Nėra nieko nuostabesnio už dovaną, pagamintą rankomis, kad ir kokia ji mažytė.

Teikite pirmenybę prasmingai patirčiai, ne daiktams. Ar jums nėra buvę taip, kad labai troškote kažkokio daikto, svajojote, kad jis visiškai pakeis jūsų nuobodžią kasdienybę, o vos jį gavę, pasidžiaugėte vos keletą dienų? Daiktai neatneša mums ilgalaikio džiaugsmo – dažniausiai juos pasidedame į lentynas ir pamirštame. O ką prisimename? – paklausite. Patirtis. Kiekvienas apsidžiaugtume gavę bilietą į išsvajotą koncertą ar taip seniai lauktą spektaklį. Gal asmuo, laukiantis jūsų dovanų gavėjų eilėje, kaip tik svajoja apie ką nors panašaus?

Visada gražiai įpakuokite dovaną, nesvarbu, kokia maža ji būtų. Kartais nupirkę ką nors smulkaus, nematome prasmės pasistengti gražiai įvynioti: kam, juk vis vien skubėdami sudraskys. Tačiau apgalvotai parinktas popierius, maišelis tebus dar vienas įrodymas, kaip pasistengėte. Kaip ir prieš ragaudami patiekalą, visų pirma jį apžiūrime, taip ir gavę dovaną, atkreipiame dėmesį į jos estetinį pateikimą. Žmogus, kuriam renkate dovaną, romantikas, menininkas? Tegu dovanos įpakavimas tai atspindi! Patikėkite, jūsų įdėtos pastangos tikrai neliks nepastebėtos.

Visada pridėkite atviruką. Visi esame labai užimti: skubame, lekiame, viskas suplanuota, vos spėjame išgerti puodelį kavos ar paskubomis užkąsti. Atsižvelgdamos į rinkos poreikius, tuo už mus pasirūpina leidyklos. Ieškote atviruko? Prašom: žaismingi, rimtesni, peizažai, meškučiai, bet kokio pobūdžio paruoštas tekstas kitoje pusėje. Niekas nesako, kad nepraktiška, anaiptol, bet pabūkime šiek tiek senamadiški – užrašykime keletą sakinių ranka. Mano negražus raštas ar neturiu, ką pasakyti – ne pasiteisinimai. Išreikškite meilę, padėką, ko nors nuoširdžiai palinkėkite, tik nepulkite nurašinėti tų banalių kasmetinių eilėraštukų – pripažinkite, jie ir patiems kelia susierzinimą ar pašaipią šypseną. Tiesiog būkite nuoširdūs.

Turbūt nėra Kalėdų, prieš kurias nežiūrėtume legenda tapusio filmo „Vienas namuose“. Prisiminkime baigiamąjį epizodą: po nuostabiai papuošta eglute pūpso nesuvokiamo dydžio gražiai supakuotos dovanos, o pagrindiniam veikėjui Kevinui tai – nė motais. Ilgesingai žvelgdamas pro langą, jis svajoja, kad kartu būtų jo mylima šeima. Kai jie žengia pro duris, jam nebereikia nieko daugiau. Svarbiausia – ne ką ir už kiek dovanojame, svarbiausia – kokius jausmus ar emocijas įpakuojame kartu. Dovanokime meilę. Dovanokime nuoširdumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas