LRT RADIJO klausytoja Kazimiera iš Vilniaus domisi kova su vaisinėmis muselėmis. „Norėčiau sužinoti, kaip kovoti su maistinėmis muselėmis, drozofilomis, atsiradusiomis virtuvėje. Ką reikia daryti, kaip apsisaugoti? Ir kaip nuo jų gelbėtis?“ – teiraujasi klausytoja.
Epidemiologė R.Švambarienė aiškina, kad drozofilomis vadinamos vaisinės muselės. „Tai iš tikrųjų yra sezoninės muselės, kurios atsiranda dažniausiai ant vaisių ir daržovių vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje. Dėl gendančių produktų jos greitai dauginasi, yra be galo vislios ir skraido aplink“, – sako R.Švambarienė.
Pašnekovė tikina, kad kova su šiomis muselėmis nėra lengva. Ji pataria nelaikyti supuvusių ar pradedančių pūti vaisių, daržovių ir išvis nelaikyti didesnių jų kiekių patalpoje.
„Reikia stengtis vaisių ir daržovių likučių nemesti į šiukšliadėžę, jei sumetėme – užrišti ir išnešti tuos maišus iš patalpos. Galima bandyti daryti kažkokias gaudykles, įpilant į stiklines ar butelius rūgščių ar parūgusių sulčių, acto, kad museles sugaudytume“, – pataria specialistė.
Ji siūlo įsigyti ir specialių gaudyklių, kurių pagrindas – lipnios plėvelės. „Tokios priemonės gal kažkiek ir padėtų. Tačiau atvės orai, nukris temperatūra žemiau 20 laipsnių ir tos muselės, kaip staigiai atsirado, taip staigiai ir išnyks“, – tikina R.Švambarienė.