Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kalėdinės dovanos – daugelio kultūrų atspindys

Kalėdos – didžiausia šventė, sukviečianti tiek tikinčiuosius, tiek jokiai religiniai grupei savęs nepriskiriančius visame pasaulyje sugrįžti namo pas artimuosius, susitaikyti, dalintis žmogiškąja šiluma. Žinoma, kalėdinės dovanos nėra vienintelė meilės ir rūpesčio išraiška – ryškesnį vaidmenį Kalėdų metu, ko gero, vaidina dvasinis ir fizinis buvimas drauge, tačiau akivaizdu, kad dovanojimas taip pat suteikia ypatingų patirčių. Žvilgtelėkime, kokios dovanojimo tradicijos vyrauja įvairiausiuose žemės kampeliuose.
Laiminga pora per Kalėdas
Laiminga pora per Kalėdas / 123RF nuotr.

Dovanos nuo istorijos ištakų iki šiandienos

Kodėl apskritai per Kalėdas dovanojamos dovanos? Tradicijos ištakų vertėtų ieškoti krikščionybės pradžioje. Gimus kūdikėliui Jėzui Trys karaliai atnešė jam dovanų miros, aukso ir smilkalų. Dovanas nešė ir piemenys, reikšdami didelį džiaugsmą ir meilę užgimusiam Karaliui. Taigi dovanojimas reiškia meilę, gerumą, susitaikymą, rūpestį. Tiesa, gilioje senovėje dovanojant buvo vertinamas kuklumas. Nebuvo siekiama dovanoti didelių, ypač brangių dovanų. Senovės Romoje žmonės vieni kitus džiugindavo pyragais, vaisiais, medumi. Krikščioniškame pasaulyje dovanas netrukus ėmė nešti Kalėdų Senelis. Tiesa, šis personažas turėjo toli gražu ne vieną prototipą, vienas kurių – Šventasis Nikolajus, IVa. gyvenęs vyskupas, ypač mylėjęs vaikus ir daręs viską, kad vaikystė likimo nuskriaustiems mažiesiems būtų įsimintina. Šiandien Kalėdų Senelis vaikus aplanko visame pasaulyje, atnešdamas jų išsvajotas dovanas ir puoselėdamas vaikystės stebuklą. Tiesa, Kalėdų eglutė pradėta puošti santykinai neseniai. Kalėdų proga medžius žmonės puošė jau Renesanso laikais, tačiau pačios Kalėdų eglutės imtos dabinti dar vėliau Vokietijoje, Prancūzijoje, Austrijos ir Vengrijos teritorijose, kol galiausiai ši tradicija išplito ir kitose Europos šalyse.

Turbūt dažnas pripažintų, kad šiuo skubėjimo ir beprotiško ritmo metu kartais pritrūkstame laiko Kalėdoms pasiruošti taip, kaip norėtųsi. Dovanas išrenkame paskubomis, ne visada įvertindami, kokią širdies kertelę jos palies gavėjui. Kaip ten bebūtų, senosios dovanojimo tradicijos skatina dovanas ruošti, įdedant visą širdį. Pavyzdžiui, Skandinavijos šalyse labiausiai vertinamos praktiškos dovanos, naudą teikiančios visai šeimai. Kadangi skandinavai gali džiaugtis sniegingomis žiemomis, čia ypač vertinamas žiemos sporto inventorius, šilti drabužiai, prabangūs alkoholiniai gėrimai. Galbūt daugelis pamanytų, kad tipinis skandinavų „dovanotojas“ stokoja originalumo, tačiau tokios dovanų tendencijos vyrauja jau ne vieną dešimtmetį. Štai, britai dovanodami kalėdines dovanas didelį dėmesį skiria pakuotei, idėjai, tačiau toli gražu nesiekia artimųjų apipilti brangiomis dovanomis. Daug kas juokauja, kad britui daug priimtiniau padovanoti juokingą raktų pakabuką negu kažką brangaus ar prašmatnaus. Tuo tarpu italai ir prancūzai dovanodami dovanas siekia pademonstruoti gerą skonį ir stiliaus suvokimą. Kokybiška tekstilė, kvepalai, papuošalai – kalėdinės dovanos, kurios dažnai atsiduria po Kalėdų eglutėmis šiose šalyse. Štai saldumynus savo artimiesiems labiausiai mėgsta dovanoti Austrijos gyventojai. Nieko nuostabaus – juk Austrija yra kokybiško šokolado bei saldžiojo marcipano šalis. Naminis Zacherio tortas, austriškas štrudelis, šokolado gaminiai atsiduria po kiekviena Kalėdų eglute.

Ką dovanoja lietuviai?

Turbūt daugeliui smalsu, kuo skiriasi lietuvių dovanojimo tradicijos nuo likusių pasaulio tautų. Visų pirma, lietuvius būtų galima vadinti praktiška tauta, kadangi dažniausiai siekiama dovanoti tai, kas turėtų praktinę naudą. Internetinio prekybos portalo pigu.lt atstovai pastebi, kad tokių „dovanotojų“, kurie savo artimuosius apipila žvakutėmis ir statulėlėmis, pastebimai mažėja. Tiesa, padovanoti kažką naudingo taip pat nėra pati lengviausia užduotis, kadangi reikia žinoti, ko tiksliai jūsų brangiam žmogui reikia. Todėl geriausia tokias naudingas dovanas dovanoti patiems artimiausiems. Galbūt kažkam reikia naujo šaliko, keptuvės, plaktuvo ar naujos kompiuterio pelytės – tokios dovanos visada nuteiks maloniai.

Tendencijos taip pat rodo, kad lietuviai vis dažniau mėgsta dovanoti rankų darbo dovanas, savo pačių gamintus maisto produktus, nuotraukų koliažus, rankų darbo papuošalus. Žmonės vis labiau vertina natūralumą ir tai, kas pagaminta, įdedant širdį. Taip pat pastebima, kad atsiradus galimybei internetu įsigyti įvairias paslaugas, kelialapius į sanatorijas, viešbučius ar svečias šalis, smarkiai išaugo būtent tokių dovanų pardavimai. Žinoma, tokia dovana paprastai turi gana didelę piniginę vertę, tačiau vienas kelialapis dažniausiai dovanojamas šeimai arba porai, todėl dovanotojui nereikia smarkiai tuštinti kišenių, o malonumo suteikiama daug.

Parfumerija ir kvepalai, ko gero, yra tokios dovanos, kurios niekada neišeina iš mados ir visada bus naudingos. Rūpintis savimi norime visi, o kai gauname malonų paskatinimą iš artimųjų, tai tampa malonia užduotimi. Artėjant didžiosioms metų šventėms grožio prekėms ir parfumerijai taikomos didelės nuolaidos. Internetiniuose portaluose išskiriamos akcijų skiltys, kur net garsiausių gamintojų produkcija tampa prieinama kiekvieno kišenei. Beje, net kvepalus internetu žmonės perka vis dažniau, kadangi internetiniuose portaluose pateikiami išsamūs kvapų aprašymai, suteikiamos grąžinimo garantijos, sutaupoma pinigų ir svarbiausia – nereikia daugybės valandų praleisti eilėse prie kasų prieškalėdinės pirkimo karštinės metu. Internetinių prekybos portalų atstovai kviečia pasinaudoti galimybėmis greitai ir patogiai apsipirkt.

Ne tik gauti, bet ir dovanoti dovanas yra beprotiškai malonu, todėl patartina kalėdinių dovanų krepšeliu pasirūpinti iš anksto, antraip lakstymas po parduotuves prieššventinėmis dienomis gali kelti nemažai streso. Lai šiemet padovanotos ir gautos kalėdinės dovanos būna tokios, kokių trokštate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai