Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kalėdiniams papuošimams – ne tik eglutės

Jau įprasta tradicija lapkričio ar gruodžio mėnesiais puošti namuose eglutes. Tiek gyvos, tiek ir dirbtinės eglutės sukuria namuose malonią šventinę atmosferą. Džiaugsmo suteikia ne tik eglutės paieškos, tačiau ir jos puošimas. O ką bekalbėti apie dovanų radimą po ja Kalėdų rytą! Tad neabejotinai – eglutės yra didžiausias Kalėdinis akcentas bet kuriuose namuose. Tačiau kaip papuošti ją ir visus namus, kad šventinė nuotaika būtų kaip niekad stipri?
Kalėdos
Kalėdos / Fotolia nuotr.

Kalėdos vakarų šalyse

Lietuvoje Kalėdinių papuošimų kultūra nėra tokia stipri ir įsišaknijusi, kaip, pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose ar kitose vakarų šalyse. „Vienas namuose“ filmų serija jau ilgą laiką kasmet primena, kaip turi atrodyti „tikros“ Kalėdos. Lietuvoje įprasta puošti Kalėdines eglutes bei keistis dovanėlėmis, tačiau tuo puošimas ir apsiriboja. Tuo tarpu JAV gyventojai puošia ne tik eglutę, tačiau ir visus namus bei kiemus. Įvairios meninės instaliacijos, įvairiausių formų apšvietimo sprendimai, prakartėlės bei languose spingsinčios lemputės jau lapkričio mėnesio pradžioje skelbia apie artėjančias didžiąsias metų šventes.

Tradicijos ar komercija?

Ši dabar jau graži ir ilgametė vakarietiška tradicija taip pat prasidėjo kaip komercializmo apraiška. Iš pradžių žmonėms toks puošmenų sureikšminimas atrodė it bereikalingas pinigų švaistymas. Vėliau gyventojai su ta mintimi apsiprato ir atrado tam tikrą džiaugsmą ne tik rezultate, bet ir puošimo procese. Tuo tarpu Lietuvoje būsto puošimo tradicijos dar nėra taip paplitusios. Ir nors šią dieną tai laikoma kone išpuikimu, tačiau ateityje neabejotinai taps gražia kasmetine tradicija – kaip ir eglutės puošimas. Juk dar ne taip seniai Kalėdinės eglutės buvo puošiamos tik per Kūčias, tai yra Kalėdų išvakarėse. Dabar puošti ilgaskares pradedama gerokai anksčiau. Vien didžiuosiuose šalies miestuose pagrindinės eglutės būna įžiebiamos dar lapkričio mėnesį. Ir tai jau tapo tradicija.

Advento kalendoriai sustiprina švenčių laukimą

Advento kalendorius buvo sugalvotas kaip būdas pažymėti išties svarbios religinės šventės, Kalėdų atėjimą. Nors religinė šių kalendorių prasmė šiek tiek sumenkusi, tačiau jie vis dar itin perkami ir plačiai naudojami visame pasaulyje. Advento kalendorius ypač mėgsta vaikai, mat prekybos centruose parduodamuose kalendoriuose kiekvienos dienos langelyje galima rasti saldainį. Norint papuošti namus bei pradžiuginti vaikus galima pasirinkti ir sveikesnę alternatyvą – Advento kalendorius gaminti patiems. Į juos galima įdėti ne tik įvairiausių saldainių, bet ir naminių sausainių, keksiukų ar įvairiausių smulkmenėlių. Norint pradžiuginti artimą žmogų, galima sukurti ir versiją suaugusiems – į kiekvieną dieną žymintį langelį įdėti nedidelę staigmenėlę, kuri pakeltų nuotaiką. Taip švenčių laukimas praskaidrins kiekvieną niūrią gruodžio mėnesio dieną, o pats kalendorius neabejotinai papuoš namus!

Fotolia nuotr./Advento kalendorius.
Fotolia nuotr./Advento kalendorius.

Šventiniai papuošimai prieinami kiekvienam

Siekiant išradingai papuošti Kalėdinę eglutę, derėtų pasitelkti fantaziją. Tačiau nemenka pagalba gali būti ir įvairūs internetiniai tinklaraščiai. Juose galima rasti įvairiausių papuošimo idėjų. Kai kurie eglutes puošia saldumynais, kiti prie žaisliukų bei girliandų įkomponuoja ir miniatiūrines dovanėles ar sveikinimo atvirutes. Žinoma, eglutes galima puošti ir skanėstais. Tačiau yra didelė tikimybė, kad skanėstai nuo eglutės nyks kone kosminiu greičiu. Tad neteisinga manyti, jog norint išradingai papuošti namus artėjant Kalėdoms, reikia didelių išlaidų. Jas galima išties sumažinti iki minimumo, tačiau laiko investuoti greičiausiai reikės kiek daugiau nei įprastai.

Nevengiantiems paišlaidauti ir norintiems susikurti išties išskirtinius Kalėdinius papuošimus, derėtų žaisliukų ir girliandų ieškoti internete. Elektroninėse parduotuvėse galima rasti tiek senovinius stiklinius, vienetinius dizainerių kurtus ar specifinės pasaulio valstybės stilistikos žaisliukus. Nors ir nebūtina jais nukabinėti visus namus, tačiau jie gali tapti gražiu eglutės puošybos akcentu.

Daugiau nei namų papuošimui

Norint pajausti Kalėdinę dvasią reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į fizinius papuošimus. Šventinę nuotaiką taip pat sukuria ir akimis neregimi dalykai, o ypač – kvapai. Kalėdos jau ilgus metus visiems asocijuojasi su eglių spyglių, gvazdikėlių, imbiero ir mandarinų kvapais. Ir kartais netgi teigiama, jog būtent kvapai padaro stipresnį efektą noks kiekis Kalėdinių papuošimų. Tad atėjus žiemai ir subjurus orams derėtų nevengti šventine kulinarija. Egzistuoja ir tam tikrose šalyse įprasti Kalėdiniai receptai, kuriuos reikėtų pasiruošti iš anksto. Pasidomėjus galima atrasti įvairių kulinarinių sprendimų, kurie paskatins virtuvėje paplušėti visą šeimyną.

Eglutė - tikra ar dirbtinė?

Bene didžiausias galvos skausmas ruošiantis Kalėdoms yra būtent eglutė. Metai iš metų diskutuojama ką rinktis – tikrą ar dirbtinę ilgaskarę. Žinoma, tikra eglė privers visus namus kvepėti bei bus neabejotinai gyvesnė. Tačiau dar net neatėjus šventėms pradėję byrėti spygliai ima varginti. Vis tik tikrų eglučių nepatariama turėti turintiems naminių gyvūnų ar mažų vaikų, kadangi ant grindų nukritę spygliai gali tapti įvairių sveikatos sutrikimų priežastimi. Tačiau nepriklausomai nuo to, kokia eglutė pasirenkama, ją derėtų pirmiausia pastatyti saugioje vietoje, taip nesukeliant pavojaus nei sau, nei savo vaikams. Tuo pasirūpinus galima su džiaugsmu laukti didžiųjų metų švenčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?