Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kalėdų dovanos: kokių žaislų laukia mažieji?

Kalėdos – šventė, kada visų širdis užplūsta ramybė, norisi daugiau laiko praleisti su artimaisiais, dalintis meile ir šiluma. Ko gero didžiausią džiugesį jaučia ir su didžiausiu nekantrumu Kalėdų laukia vaikai. Kalėdinės dovanos, Kalėdų stebuklo nuojauta, Kalėdų senelio pasirodymas – tai, kas įprasmina vaikystę kiekvieno laukiančiojo širdelėje. Prieš kiekvienas Kalėdas prekybininkai džiaugiasi padidėjusia apyvarta, o bene daugiausiai džiaugiasi žaislų pardavėjai.
Vaikai džiaugiasi kalėdinėmis dovanėlėmis
Vaikai džiaugiasi kalėdinėmis dovanėlėmis / Fotolia nuotr.

Kokiais žaislais vaikai žaisdavo senovėje?

Senovės graikai savo vaikams gamindavo žaislinius durklus, kardus, lankus, lėles, šiuolaikinių jo-jo prototipus. Kaip ir šiandien, vaikai vertindavo tai, kas atspindi suaugusiųjų pasaulį. Berniukai vertindavo karo atributiką, tuo tarpu mergaitės norėjo būti kuo panašesnės į savo mamas, todėl sūpuodavo lėles, jas rengdavo ir šukuodavo. Mažai kuo žaislai skyrėsi ir viduramžiais. Vaikai džiaugdavosi medinėmis žaislų figūrėlėmis, mediniais ginklais, mergaitės iš šiaudų gamindavosi lėles, egzistavo įvairūs žaidimai kauliukais bei figūrėlėmis. Tiesa, senovėje žaislai daug labiau būdavo nukreipti į suaugusiųjų pasaulį nei šiandien, kadangi vaikai dirbdavo nuo mažumės, kartais daugiau už suaugusius vyrus ir moteris, todėl fantazijoms laiko buvo nedaug. 19 a. masiškai imta gaminti tokius žaislus kaip mediniai kareivėliai, akmeninės žirgų statulėlės, traukinukai, dirbtiniai vaisiai, gydytojų, virtuvės, reikmenys, laivai ir karietos. Tikra žaislų pramonės revoliucija prasidėjo 20 a. antroje pusėje, kada žaislai buvo stipriai praturtinti mechanika, funkcionalumu, vėliau atsiradusiu nuotoliniu valdymu. Viena po kitos ėmė steigtis specializuotos žaislų gamybos kompanijos, didelis dėmesys imtas teikti žaislų pramonės rinkodarai.

Populiariausi visų laikų žaislai

Šiandieniniai žaislai dažnai jau neprimena net tų, su kuriais žaidė mūsų tėvų karta. Kiekvienais metais yra sudaromi populiariausių žaislų sąrašai, kuriais tėveliai gali vadovautis, norėdami savo atžalas nustebinti tuo, ko trokšta viso pasaulio mažieji. Šiandien galima pabandyti išskirti daugiau nei dešimt kažkada pagamintų žaislų, kurie mušė visus pardavimų rekordus. Vienas tokių žaislų yra visiems gerai žinomas Rubiko kubas. Daugiau nei prieš keturis dešimtmečius vieno vengrų tautybės mokslininkų išrasto vaizduotę lavinančio žaislo visame pasaulyje parduota beveik 400 milijonų vienetų. Pardavimo rekordus pasaulyje sumušė ir vandens šautuvai „Super Soaker“. Nuo devintojo dešimtmečio pabaigos tokie šautuvai tapo geidžiamiausiu vasaros atributu, o tokio tipo žaislų populiarumas nemažėja ir šiandien. Visų laikų populiariausių žaislų rekordus muša ir bendrovės "Mattel" produktas – lėlė Barbė. Kai kurie žaislų pardavimo rinkos stebėtojai teigia, kad savo laiku tokia lėlė pasaulyje buvo nuperkama kas tris sekundes. Tiesa, šiandien Barbei tenka patirti nemažą konkurenciją, tačiau pardavimai tebeišlieka aukšti. Žaislų klasikai būtų galima priskirti ir „Lego“ produkciją. Nuo debiuto šeštajame dešimtmetyje, „Lego“ kompanija kasmet uždirba milijonus ir sugeba išlaikyti aukščiausius reitingus. Nauji konstruktoriai kuriami atsižvelgiant į pasaulio aktualijas, pramogų pasaulio naujienas. Vaizduotę, loginį mąstymą lavinantys konstruktoriai ir šiandien yra bene populiariausios kalėdinės dovanos. Vertėtų paminėti ir Amerikoje labai populiarią lėlę – kareivėlį G.I Joe. Tai bene vienintelė lėlė, kuri didžiulio populiarumo sulaukė tarp berniukų, norėjusių šio karo didvyrio. Populiariausių žaislų topuose puikuojasi ir „Nerf“ šautuvai. „Parker Brother“ kompanijos gaminys nuo aštuntojo dešimtmečio išaugo į didžiulę žaislų seriją, kuri visai neseniai tarsi atgimė iš naujo. Šiandien organizuojami „Nerf“ gerbėjų mūšiai, šaudymo čempionatai.

Kokių žaislų vaikai laukia šiandien?

Bendrąsias tendencijas būtų galima įvardinti kaip nesikeičiančias. Berniukai kaip visada labiausiai džiaugsis automobilių modeliukais, transformeriais, šautuvais bei konstruktoriais. Tiesa, ko gero daugiau džiaugsmo suteiktų radijo bangomis valdomi automobiliai, naujausių filmukų ar kompiuterinių žaidimų herojus įkūnijantys modeliukai nei paprasti, jokios masinės manijos neatspindintys gaminiai. Mergaitės, tuo tarpu, ir šiandien tebevertina lėles, tačiau dažna paklausta atsakytų labiau pageidaujanti lėlės „Monstrės“ nei, pavyzdžiui, visiems gerai žinomos klasikinės Barbės. „Babie Born“ lėlės jau daugybę metų yra vienos geidžiamiausių. Natūraliai atrodantis žaislinis kūdikis kiekvienais metais padovanojamas daugybei mergaičių. Portalo pigu.lt atstovai su malonumu sutiko pasidalinti, kokių žaislų pastaraisiais metais svetainėje buvo parduota daugiausiai. Pastebima tendencija, kad patiems mažiausiems tėveliai vis dažniau perka lavinamuosius žaislus, tokius kaip kinetinio smėlio rinkiniai, plastilino žaidimai, piešimo lentos, įvairiausių tipų dėlionės, muzikiniai žaislai. Tarp pirkinių vyresniems vaikams vieni populiariausių išlieka Legokonstruktoriai, žaislinės mašinos, interaktyvieji žaislai ir robotai. Kelis metus iš eilės visus populiarumo rekordus mušė mažasis elektroninis gyvūnėlis „Furby“ – vos papildžius prekių atsargas sandėliuose, šie greitai vėl ištuštėdavo. Prieš šias Kalėdas didžiuliais kiekiais parduodamos animacinio filmuko „Frozen“ lėlės, lėlės „Monstrės“ ir jų atributika. Tuo tarpu vyresnėms atžaloms dažniausiai perkami stalo žaidimai, tokie kaip „Monopolis“, „Dixit“, „Alias“, taip pat kompiuteriniai žaidimai ir elektroninė technika.

Akivaizdu, kad kalėdinės dovanos vaikams tampa vis specifiškesnės, pabrėžiančios, kad niekas nestovi vietoje. Prekybininkai pataria visiems Kalėdų Seneliams dovanų imti žvalgytis iš anksto, kad apsipirkinėjimas paskutinėmis dienomis nekeltų streso ir netemdytų šventinių nuotaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai