Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karo paminklus keičia taikos simboliai

Praėjus beveik šešeriems metams po to, kai JAV pajėgos nuvertė grandiozinius paminklus Irake, kuriuos pastatė buvęs šalies lyderis Saddamas Husseinas, Irakas planuoja jų vietoje pastatyti per šimtą naujų meno kūrinių, kurie atspindėtų taiką, rašo „Reuters“.
Balandis
Balandis / BFL/Gedimino Savickio nuotr.
Temos: 1 Paminklas

Prieš Irake pasirodant amerikiečių kariams, čia stovėję monumentai buvo skirti parodyti S.Husseino partijos galybę ir gausias Irako pergales prieš priešus.

Tačiau po 2003-ųjų amerikiečių ir irakiečių kariai nuvertė ne tik šias statulas, bet ir milžinišką paties S.Husseino statulą, stovėjusią pagrindinėje sostinės Bagdado aikštėje. Prezidentas buvo vaizduojamas kiekvienos miniterijos simbolių pavidalu, pavyzdžiui, laikantis svarstykles Teisingumo ministerijoje buvusiame bareljefe. Dauguma tokių „Saddamų“ buvo uždažyti, o statulos nugriautos. Kartais jos tapdavo metalo vagių grobiu.

Tačiau kai kurios, kaip, pavyzdžiui, Irako kareivių, stovinčių prie tanko ir laikančių rankose šalies vėliavą, monumentas vis dar stovi. Šis monumentas iškilo Irako pergalės prieš Iraną devintajame dešimtmetyje proga.

Tokių monumentų yra ne vienas. Tačiau dabar Irako valdžia nori ir juos pakeisti naujais simboliais, kurie simbolizuotų taiką.

Tačiau kol kas planai dėl tokių simbolių yra tik pradedami kurti, todėl Irako atstovai tikisi menininkų ir viso pasaulio gyventojų idėjų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento