„Nors auginame mažiau agurkų, bet kitų vasaros gėrybių, gardžių patiekalų tikrai netrūksta, todėl kasmet kviečiame visus į Agurkų šventę“, – teigia ji.
Kasmet įvairių staigmenų sumanantys renginio organizatoriai šiemet kvies pasižiūrėti į daržovių madas. Floristas Modestas Vasiliauskas kurs keturių suknelių kompoziciją iš skirtingų vasaros gėrybių – agurkų, burokėlių, svogūnų, morkų.
Be minėtos atrakcijos šiemet pirmą kartą bus galima susipažinti su penkių Lietuvos regionų kulinariniu paveldu – aukštaičiai iš Ukmergės pademonstruos, kaip kepti šakotį, žemaičiai iš Telšių vaišins kastiniu ir cibulyne, dzūkai iš Varėnos virs grybienę, suvalkai gamins „Zanavykų ragaučius“, o svečiai iš Mažosios Lietuvos supažindins, kaip paruošti ir kepti žiobrius ant žarijų.
„Kaip ir kasmet, pagrindiniu Agurkų šventės akcentu bus šeimininkių iš 11 Kėdainių seniūnijų varžytuvės, kurių rungtys iki šiol yra slepiamos. Geriausiai užduotis atlikusi šeimininkė bus pripažinta geriausia Kėdainių krašto gaspadine. Taip pat tradiciškai kiekviena seniūnija įrengs savo kiemelį, kur pristatys tradicinį patiekalą, vaišinsis pagal senovinius receptus raugintais agurkais. Tiek degustacijų, kiek būna Agurkų šventėje, vargu, ar surasite kitame renginyje“, – pasakoja D.Urbonienė.
Dabar agurkas yra labiau simbolis, šventės pavadinimas, tačiau iš jo pagaminti patiekalai yra vertinami, ragaujami.
Nuo 15 val. iki pat vakaro vyksiančios šventės metu seniūnijų kiemeliuose veiks ir įvairios amatų dirbtuvės – žiūrovai galės susipažinti ir išbandyti velimą, pynimą, audimą, skaptavimą iš medžio. Vyks įvairių muzikos grupių ir ansamblių pasirodymai.
Pasak D.Urbonienės, anksčiau Agurkų šventė buvo agurkų augintojų renginys, kur siūlyta ir tortų iš agurkų, ar agurkų „martinio“. „Dabar agurkas yra labiau simbolis, šventės pavadinimas, tačiau iš jo pagaminti patiekalai yra vertinami, ragaujami“, – tvirtina renginio organizatorė.