Pasak vyriausio varnaėdo Andriaus Gudžinsko, kalnaberžiečiai varnų valgymo tradicijas puoselėja nuo neatmenamų laikų. Seniau viskas vyko mažose kaimynų, draugų, šeimos narių kompanijose, o dabar, jau aštuonerius metus, varnas valgo visa bendruomenė vienu metu.
Kiekvienais metais prie šventinio stalo, kuris būna nuklotas keptomis varnomis, susirenka ne tik kalnaberžiečiai, tačiau atvyksta šio proceso stebėti ir daug svečių iš svetur.
Šventėje apsilankė ir varnienos tradiciškai skanavo Lietuvos Respublikos Seimo pirmininko pavaduotoja Virginija Baltraitienė.
„Jei niekas nepasakytų, kad valgau varnieną, tai tikriausiai net neįtarčiau. Skonis ir išvaizda labai panaši į vištienos. Svarbiausia, kad kalnaberžiečiai moka ir sugeba puikiai apdoroti ir paruošti šią paukštieną“, – įspūdžiais dalinosi pirmą kartą šventėje dalyvaujanti Lina.
Lietuvoje šimtmečiais varnos buvo tradicinio raciono dalis, ypač sunkmečiais. Varnų mėsa Lietuvoje buvo populiari ir XX amžiuje, beveik išnyko Sovietų okupacijos laikais, bet dabar ji grįžta.