Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek laiko reikia saugoti pirkimo kvitus?

Rekomenduojamas čekio ar kvito išsaugojimo laikotarpis priklauso nuo to, už kokias prekes ar paslaugas buvo mokama. Taip sako Lietuvos vartotojų instituto prezidentė Zita Čeponytė.
Kasos čekis už pirkinius
Kasos čekis už pirkinius
Temos: 1 Čekis

LRT Radijo klausytoja Alvina iš Jonavos domisi pirkimo kvitų saugojimu. „Kiek metų būtina saugoti mokėjimo kvitus? Pavyzdžiui, už komunalines paslaugas, televiziją, žemę ir pan.“ – teiraujasi ji.

„Kiek laiko reikia saugoti čekius, kvitus ar sąskaitos išrašus, jei atsiskaitoma naudojantis elektronine bankininkyste, priklauso nuo to, kokia prekė ar paslauga buvo pirkta“, – tikina Lietuvos vartotojų instituto prezidentė.

Anot jos, perkant ne maisto produktus, mokėjimą patvirtinantis dokumentas yra reikalingas garantiniu laikotarpiu tam, kad vartotojai galėtų apginti savo teises. Tokius čekius reikėtų saugoti bent du metus, nes vartotojai turi dvejų metų teisinę garantiją, arba ilgiau, jei gamintojas ar prekybininkas suteikia ilgesnę nei dvejų metų garantiją.

„O jei kalbame apie maisto produktus, labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į greitai gendančius produktus. Tokių produktų pirkimo čekius reikėtų saugoti neilgai – kol produktai bus suvartoti. Čekis būtų reikalingas tuo atveju, jei vartotojas apsinuodytų maistu ir jam reikėtų įrodyti, kad būtent ta prekė jam sukėlė sveikatos sutrikimų“, – pasakoja Z.Čeponytė.

Specialistės teigimu, kiek laiko saugoti mokėjimo kvitus už komunalines paslaugas, turėtų nuspręsti pats vartotojas. Tokių dokumentų galėtų prireikti, jei iškiltų ginčas dėl apmokėjimo, paslaugų kokybės ir pan. Konkretų terminą, kiek laiko saugoti tokius kvitus, pasak specialistės, nurodyti yra sudėtinga. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito