Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ko mes nežinome apie kalėdines dovanas vaikams?

Tikriausiai nerastumėm nė vieno vaiko, kuris nelauktų Kalėdų, neskaičiuotų dienų iki didžiosios žiemos šventės, kurios ryte po eglute randa ilgai lauktas dovanėles. Šios šventės mes, suaugusieji, ir patys nekantriai laukdavom, todėl kiekvienais metais esame pasiruošę plačiai praverti pinigines ir padovanoti vaikui laimę, dailiai supakuotą kalėdiniame popieriuje. Kita vertus, ar tikrai žinome, kuo nudžiuginti vaikus?
Kalėdų Senelis
Kalėdų Senelis / „Fotolia“ nuotr.

Kalėdų tamsioji pusė

Šiuolaikiniai tėvai susiduria su problema, kai vaikai nebesupranta, kad kalėdinės dovanos ir įmantriai papuošta eglutė nėra svarbiausia dalykas per Kalėdas, o po gražiu vaizdu slepiasi gerokai gilesni dalykai – meilė, dėmesys vienas kitam, rūpestis ir dėkingumas. Kita vertus, vartotojiškumo dvasia, kuri ypatingai išryškėja per žiemos šventes, supainioja daugelio žmonių vertybes, todėl pasiduoti pirkimo manijai nėra labai sudėtinga. Visgi, psichologai tėveliams rekomenduoja nepersistengti, nes kalnas dovanų skatina vaiko apetitą, todėl kitais metais jis nepasitenkins trimis dovanėlėmis, jam reikės daugiau. Be to, labai svarbu išaiškinti, kokia šios šventės esmė, kaip ji atsirado, nes dabar dalis vaikų mano, kad tai Kalėdų senelio gimtadienis. Tuo tarpu, tikėjimo ir dvasios pakylėjimo aspektai paskęsta kalėdinėse dekoracijose. Žinoma, mažiems vaikams nebūtina pamokslauti apie dvasinį tobulėjimą, tačiau papasakoti apie tai, kodėl žmonės švenčia Kalėdas, tikrai būtina.

Tiesa, gali kilti klausimas, o ką daryti su Kalėdų seneliu? Pasakyti tiesą? Verta pastebėti, kad šiuo metu tėvai baiminasi, kad tiesa apie Kalėdų senelį gali traumuoti vaiką, tačiau psichologai teigia, kad jų praktikoje dar nebuvo tokio atvejo. Tiesiog reikia tinkamai parinkti laiką – 8 – 10 metų vaikas jau gali susitaikyti su šia „žiauria“ tiesa.

Mes negirdime vaikų

Perkant kalėdines dovanas vaikams, svarbiausia įsigilinti į tai, kas vaiką džiugina, kas jam patinka ir kelia smalsumą. Kartais būna, kad vaikai nebenori žaislų, nes jų turi pakankamai, o nori dėlionių, konstruktorių ar knygos. Pasak psichologų, tėveliai kartais negirdi šių vaikų norų ir dovanas renka patys. Dažniausiai jų pasirinkimą nulemia televizoriaus ekrane matytos reklamos, kurios yra labiau skirtos ne vaikams, o jų tėvams, kurie niekaip nesugalvoja, kuo šiais metais nustebinti savo atžalą, įvairiuose žurnaluose perskaityti straipsniai, kuriuos rašė vaikų neturintys žurnalistai, arba draugų patarimai, nes praeitais metais lėlė undinėlė labai patiko jų dukrai. Vertėtų atminti, kad kiekvienas vaikas skirtingas, todėl vaikytis madų tikrai neverta. Taigi, kalėdinės dovanos turi patikti vaikui, o ne jų tėvams, klasės ar darželio auklėtojoms.

Užsienyje jau kuris laikas nebetaikoma praktika, kai kalėdinio žiburėlio metu vaikai gauna identiškas dovanas. O štai Lietuvoje vienodų dovanų dovanojimas vaikams lyginamas su tolerancija, pagarba vienas kitam. Tėvai galvoja, kad tokios dovanos neleis įsižiebti pavydui ar patyčioms, tačiau vaikų psichologai rekomenduoja tiesiog susitarti sumą, už kurią bus perkama dovana, ir rinktis tokias dovanas, kurios patenkintų vaiko individualius poreikius.

Svarbiausia kiekybė?

Paprastai kalėdinės dovanos siejamos su begaline meile, tačiau kai kurie psichologai teigia, kad tėvai, apiberdami savo vaiką krūva dovanų, tiesiog bando išpirkti savo nuodėmes. Jau metai iš metų kalbama apie tai, kad tėvai nepakankamai dėmesio skiria savo atžalai, todėl jo trūkumą bando kompensuoti dovanomis. Visgi, toks bandymas dažniausiai atsisuka prieš pačius tėvus, nes vaikas, pajutęs valdžią, pradeda reikalauti vis daugiau iš tėvų. Tad žymiai geriau, jei kiekvieną dieną vaikui būtų skiriama šiek tiek daugiau dėmesio, kuriamos šeimos tradicijos, pavyzdžiui, žaidimų vakarai, savaitgalio išvykos, sekmadienio šeimyniniai pasivaikščiojimai. O ir per šventes nereikėtų ilgai užsisėdėti prie vaišių stalo ar televizoriaus, geriau visiems kartu išeiti pasigrožėti miesto eglute, palesinti paukščius ar pan. Dėmesys ištisus metus – tai didžiausia dovana vaikui, kurios niekas pakeis.

Už pasekmes teks atkentėti

Anot didžiausios elektroninės parduotuvės Lietuvoje Pigu.lt specialistų, vis daugiau tėvų per Kalėdas savo vaikams perka išmaniąsias technologijas – mobiliuosius telefonus, namų žaidimų konsoles, kompiuterius, planšetes ir pan. Tai gerai ar blogai? Šiuo klausimu vaikų psichologų nuomonė išsiskiria. Vieni teigia, kad, gyvenant skaitmeniniame amžiuje, apriboti vaiko pažintį su išmaniaisiais prietaisais nėra protinga, tačiau, padovanojus tokią dovaną, reikia įvesti griežtą discipliną, kiek laiko vaikas gali žaisti kompiuteriu, kokius žaidimus ir pan. O štai kiti specialistai tėveliams nerekomenduoja iš vaikų anksčiau laiko atimti vaikystės. Anot jų, išmaniosios technologijos pristabdo vaiko emocinį, protinį ir fizinį vystymąsi, turi neigiamos įtakos socialiniams įgūdžiams ir padidina prarają tarp vaiko ir tėvų, nes vaikas labiau susidomi kompiuterio ar išmaniojo telefono ekrane judančiais „paveikslėliais“, nei bendra veikla. Be to, gali kilti ginčai, konfliktai, kai vaiko ir tėvų požiūris į kompiuterinius žaidimus išsiskirs.

Taigi, kalėdinės dovanos vaikams – labai atsakingas spendimas, todėl tėvai, norėdami nudžiuginti ir nepakenkti savo vaikui, turėtų labai gerai apgalvoti visas idėjas, pasikonsultuoti su pačiu vaiku ir tik tada leistis į kalėdinių dovanų paieškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai