LRT RADIJO klausytoja Janina iš Kauno domisi nitratų kiekiu parduodamose daržovėse. „Stengiuosi maitintis sveikais produktais, valgau daug daržovių. Sėklų parduotuvėje nusipirkau testus nitratų kiekiui tirti, jais išmatavau nusipirktų daržovių nitratų kiekį, jis man pasirodė labai didelis. Kodėl prie daržovių kainos nenurodomas juose esančių nitratų kiekis?“ – klausia ji.
„Kuomet Europos Sąjungos mokslininkai nustatinėjo didžiausius leistinus įvairių teršalų kiekius, dėl nitratų koncentracijos vaisiuose ir daržovėse atliko daugiau nei 50 tūkst. tyrimų.
Buvo surinkti duomenys, apklausiamos valstybės-narės dėl suvartojamų daržovių kiekio, nustatytų nitratų kiekio vaisiuose ir daržovėse. Padaryta išvada, kad saikingai vartojant daržoves, nesilaikant monodietų, nitratai, gaunami su vaisiais ir daržovėmis sveiko žmogaus sveikatai žalos nedaro“, – teigia Aurelija Drumstienė.
Jei daržovės auginamos taikant geros žemdirbystės praktikos taisykles, vaisiuose ir daržovėse nesusidaro dideli nitratų kiekiai, išskyrus lapines daržoves, kurios kaupia didesnius nitratų kiekius.
„Dozės, sukeliančios ūmų toksiškumą – galvos svaigimą, apsinuodijimą, kvėpavimo sutrikimus, yra tūkstantį kartų didesnės, nei fiksuojama didžiausius nitratų kiekius kaupiančiose daržovėse. Todėl siūlome vartoti vaisius ir daržoves nesibaiminant – grėsmės žmogaus sveikatai nitratai nekelia“, – tikina specialistė.
Tiesa, tai negalioja sveikatos problemų turintiems asmenims – tokiais atvejais reikėtų nitratus ištirpinti vandenyje.
„Daržoves reikėtų visuomet nuplauti, nulupti odelę, jei vaisius ar daržovė ją turi, ir juos dar kartą pamirkyti vandenyje. Tokiu būdu galima sunaikinti iki 90 proc. nitratų. Be to, sveikas žmogaus organizmas pats puikiai sugeba kovoti su nitratais ir jie iš organizmo yra puikiai pašalinami.
O klausytojos minėtos juostelės yra skirtos nustatyti nitratų kiekiui vandenyje ir yra netinkamos vaisiams ir daržovėms tirti. Jas paprastai perka žmonės, turintys šulinius“, – aiškina A. Drumstienė.