Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kultūros pasaulio įdomybės: „Grammy“ laureatas sukūrė simfoniją dangoraižiui

Pernai atidarytas 128 aukštų Šanchajaus bokštas yra antras aukščiausias pastatas pasaulyje po Burdž Chalifos dangoraižio Dubajuje. Tačiau dangoraižiui Šanchajuje labai greitai bus priskirtas ir kitas titulas. Jame greitai bus atidaryta aukščiausiai pasaulyje esanti meno ir parodų erdvė, o 126-ame aukšte lankytojai labai greitai galės mėgautis Šanchajui skirta serenada.
2. Šanchajaus bokštas – 632 m
Šanchajaus bokštas / Vida Press nuotr.

„Grammy“ apdovanotas kompozitorius ir prodiuseris Simonas Franglenas, kuris yra sukūręs kūrinius filmams „Avataras“ ir „Titanikas“, gavo užsakymą sukurti simfoniją, specialiai skirtą dangoraižio ir Šanchajaus didybei atskleisti.

Anot kompozitoriaus, pagrindinis įkvėpimo šaltinis buvo vaizdas, atsiveriantis iš dangoraižio, ir pats Šanchajaus miestas, kuris, jo manymu, savo modernumu ir technologijomis visą pasaulį lenkia šimtu metų. Prieš kurdamas simfoniją, kompozitorius susitiko su dangoraižio architektais, kad galėtų geriau perteikti pastato idėją. Jis taip pat daug laiko praleido mieste, tyrinėdamas garsus parkuose, aikštėse, kavinėse.

S.Franglenas teigia, kad sukurti simfoniją dangoraižiui ir Šanchajui buvo vienas įdomiausių ir įkvepiančių darbų. Jis tikisi, kad ir kiti modernūs aukšti pastatai ateityje skirs daugiau dėmesio muzikai. Beje, simfoniją atliko 240 muzikantai, 48 choro atlikėjai.

Simfonijos premjerai ant grindų, lubų ir sienų įtaisytos 260 naujausių technologijų garso kolonėlės. Taip norėta klausytojams sudaryti įspūdį, kad jie tarsi sklando muzikoje ir taip jau pakilę aukštai virš žemės.

Septynių minučių trukmės įrašas bus paleidžiamas naujiems lankytojams , o per specialius renginius bus galima išgirsti visą 20 min. simfonijos versiją.

JAV muziejai protestuoja prieš D.Trumpo draudimus

Praėjus kelioms dienoms po Donaldo Trumpo paskelbto draudimo į JAV atvykti septynių šalių, kuriose dominuoja musulmonai, piliečiams Niujorke esantis Modernaus meno muziejus MOMA parodą papildė menininkų darbais iš šių valstybių.

Labai tyliai buvo nukabinti Pablo Picasso, Henri Matisse`o darbai, o jų vietoje atsirado pernai mirusios britų architektės, kilusios iš Irako, Zahos Hadid darbų brėžiniai ir menininko iš Sudano Ibrahimo el-Salahi piešiniai. Naujai parodai netgi nepaskelbtas galiojimo laikas – Modernaus meno muziejaus direktorė Margaret Doyle teigia, kad paroda veiks tol, kol reikės, o artimiausiu metu ją planuojama pildyti. Kol kas galerijoje galima rasti tik septynis meno kūrinius, bet jie kabo pagrindinėse vietose, šalia vertingiausio muziejaus egzemplioriaus Vincento van Gogho „Žvaigždėtos nakties“.

Prie Z.Hadid ir I. el-Salahi darbų pridėtos lentelės su prierašu, kad darbų atsiradimas – muziejaus reakcija į JAV prezidento bandymą uždrausti septynių šalių piliečiams atvykti į JAV. Muziejus pabrėžia, kad svetingumas ir laisvė – pagrindinės muziejaus vertybės, kurios yra svarbiausios ir Amerikai.

O Masačusetso Daviso muziejus pasirinko priešingą protesto formą. Muziejaus atstovai skelbia nukabinsiantys visus paveikslus, kurie yra kurti imigrantų iš įvairių šalių ar imigrantų padovanoti muziejui, kad vizualiai parodytų, kaip Amerikos kultūra atrodytų be imigrantų. Todėl daugiau nei savaitę muziejaus sienos bus apytuštės.

Daviso muziejus prisijungė prie prieš porą savaičių paskelbto JAV meno muziejų direktorių asociacijų deklaracijos, kurioje išreiškiamas susirūpinimas, kad, uždraudus septynių šalių piliečiams atvykti į Ameriką, kultūriniam ir moksliniam bendradarbiavimui iškyla didelis pavojus, kuris šiais laikais yra svarbesnis nei bet kada.

JAV prezidentas D. Trumpas svarsto skelbti naują vykdomąjį įsaką, draudžiantį piliečiams iš kai kurių šalių atvykti į JAV, nors ankstesnį draudimą atvykti musulmonams iš septynių šalių panaikino teismas.

Išparduota išskirtinė kolekcija

Vasarį Oksforde aukcione buvo išparduota knygos „Alisa Stebuklų šalyje“ ir istorinės reikšmės su šia istorija susijusių daiktų išskirtinio dydžio kolekcija. Iš viso 3 tūkst. įvairiausių egzempliorių buvo parduoti už daugiau nei 80 tūkst. eurų. Šią didžiulę kolekciją daugiau nei 25 metus kaupė antikvarinių knygų ir spaudinių prekiautojas Thomas Schusteris ir jo žmona Greta. Jie patys kolekciją rinko aukcionuose, antikvarinėse mugėse.

Th. Schusteris buvo pripažintas vaikų rašytojų Kate Greenway ir Beatrixes Potter ekspertas. Vis dėlto Louisas Carrollis ir jo fantastinis kūrinys „Alisa Stebuklų šalyje“ tapo didžiausia bendra Th. ir G. Schusterių aistra.

2013 m. Th. Schusteriui mirus, žmona ir sūnus nusprendė kolekciją parduoti. Dalis kolekcijos buvo eksponuota Liverpulyje, Vokietijos, Italijos miestuose. Tačiau pirmą kartą visą kolekciją buvo galima pamatyti tik per aukcioną.

Vieni vertingiausių kolekcijos egzempliorių – pirmojo 1866 m. leidimo „Alisa Stebuklų šalyje“ knyga ir retas 1920 m. pastatomas istorijos veikėjo Skrybėliaus kalendorius. Įvairių veikėjų statulės, dėžutės, lėkštutės, skepetėlių plakatai pasirinkti neatsitiktinai. Kolekcijoje – reti seni egzemplioriai kruopščiai atrinktų autorių darbai.

Nors ši kolekcija – viena didžiausių, susijusių su L.Carrollio knyga, kolekcininkų yra visame pasaulyje, nes „Alisa Stebuklų šalyje“ buvo išversta į daugiau nei 170 kalbų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas