Virti svogūnai – vaikystės trauma
Ruslano Kondratjevo/„Scanpix“ nuotr./Stano |
Neseniai vedęs atlikėjas Stanislavas Stavickis, daug kam geriau pažįstamas kaip Stano, kiekvieną dieną gaminti maisto nemėgsta, bet jei jau tenka, tai renkasi išskirtinius patiekalus, iš kurių stengiasi sukurti tikrą meną. Receptų Stano ieško internete, o kartais juos sukuria pats. „Nevisuomet pavyksta pagaminti kažką skanaus, būna, kad patiekalą tenka išmesti“, – juokdamasis kalbėjo dainininkas.
Labiausiai Stano mėgsta močiutės gamintus patiekalus. Žmonos gaminamas valgis, jo nuomone, močiutės kotletams kol kas neprilygsta.
O štai virtų svogūnų dainininkas negali pakęsti. Vaikystėje, kai S.Stavickis vaikščiodavo į darželį, vaikai buvo maitinami sriuba su virtais svogūnais. Berniukui taip nepatiko šie pietūs, kad visą lėkštę sriubos jis išsipylė ant savęs. Specialiai, kad nereikėtų valgyti taip nemėgstamų virtų svogūnų.
Kai kuriuos maisto produktus, pavyzdžiui, daržoves, dainų autorius ir atlikėjas perka neseniai atrastame turguje, kur prekiauja draugiškos ir malonios moteriškės. Pasak Stano, turguje prieš pirkdamas gali produktų ir paragauti, be to, ten jie yra ir šviežesni bei pigesni. Vyriškis apsilanko turguje kartą per savaitę. Jis apskaičiavo, kad tuos pačius produktus pirkdamas parduotuvėje jis išleistų net 30 proc. daugiau.
Lietuviškus patiekalus Stano gali valgyti, tačiau negalėtų pasakyti, kad jie jam labai patinka. Iš lietuviškos virtuvės dainininkas mėgsta varškėčius, virtinukus su spirgučiais.
O paprašytas paaiškinti, kodėl vyrai laikomi puikiais kulinarais, Stano tiesiog atrėžė, kad vyrai pranoksta moteris daugelyje sričių – jie gabesni ne tik kulinarai, bet ir vairuotojai.
Mia nevalgo manų košės
LNK nuotr./Giedrius Leškevičius ir Mia |
Atlikėja Mia maisto gaminimo nelaiko savo hobiu, tačiau kai tik prisireikia, šio darbo mielai imasi. Virtuvėje dainininkė mėgsta eksperimentuoti. Anksčiau rodytoje laidoje „Skanus savaitgalis su Maratu“ mergina pademonstravo kaip gamina savo firminį patiekalą – vištienos kotletukus. Dainininkei patinka gaminti ir valgyti įvairias salotas, tačiau ji teigia, kad pasigaminti kažką naujo nelabai ir pavyksta.
Mia turi ir nemėgstamų patiekalų – ji nevalgo manų košės, nemėgsta miltinių patiekalų. Pramogų versle besisukanti mergina pasakoja, kad jos močiutė dažnai gamindavo miltinius patiekalus, tačiau mergina jų nemėgdavusi.
Iš lietuviškų patiekalų Mia mėgsta bulvinius blynus, plokštainį, gruzdintus didžkukulius, tačiau šiuos valgo retai – kartą per du tris mėnesius.
Paklausta, ar sutinka su teiginiu, kad vyrai yra geresni kulinarai nei moterys, Mia nedvejodama tam pritarė. „Prisimenu, kai vaikystėje gamindavo mama ir tėtis, tai tėčio pagaminti patiekalai visuomet būdavo skanesni“, – pasakojo dainininkė.
Mergina vertina maisto, ypač daržovių, kokybę, todėl, kai tik turi daugiau laiko, stengiasi apsipirkti turguje. „Pavyzdžiui, pomidorai parduotuvėje yra labai vandeningi, o kai nusiperki turguje, tai yra kaip močiutės užauginti“, – baigdama pokalbį sakė Mia.
Mėgstamiausias patiekalas – jūros gėrybės
„Scanpix“ nuotr./Inga Paksaitė-Stumbrienė |
Laimingai ištekėjusi moteris, verslininkė ir eksprezidento dukra Inga Paksaitė-Stumbrienė gaminti maistą tiek sau, tiek savo vyrui, mėgsta. Ypač vištienos bei žuvies patiekalus. Jauna moteris, auginanti dukrelę Estelą, labiausiai mėgsta jūros gėrybes. „Mano vyras Aivaras žino labai gerą receptą, kaip skaniai paruošti jūros gėrybes, todėl kiekvieną kartą nekantraudama laukiu, kada galėsiu paragauti mėgstamiausio savo patiekalo“, – pasakojo Inga.
Jauna moteris maistui nėra išranki. Valgo viską, ko nori, ir išlaiko puikią figūrą. Retkarčiais Inga mėgsta pasmaguriauti ir lietuviškos virtuvės patiekalų, nors jie yra pakankamai sunkūs skrandžiui. „Namie lietuviškus patiekalus gaminame retai. Galbūt todėl, kad labiau mėgstame lengvą maistą, kuris taip neapsunkina skrandžio“, – teigė I.Paksaitė-Stumbrienė.
Eksprezidento dukra visu šimtu procentų pritaria tam, kad vyrai gamina geriau ir skaniau, o produktus, kurių reikia patiekalams, nuperka pati Inga maisto prekių parduotuvėje.
Firminis patiekalas – avienos plovas
TV3 nuotr./D.Mertinas |
Aktorius Dalius Mertinas mėgsta gaminti, kai tik turi laisvo laiko. Jo firminis patiekalas yra avienos plovas. Tačiau skaniausi patiekalai Daliui – ne iš mėsos. Tai gali būti daržovės, žuvis. Svarbu, kad maistas būtų gerai paruoštas.
Tradicinį lietuvišką patiekalą – didžkukulius – Dalius, jo paties žodžiais, valgo „tragiškai retai“ – du tris kartus per metus. „Mano šeimoje vaikai labai mėgsta bulvinius blynus, bet mes su žmona į tešlą įmaišome moliūgų ar cukinijos, kad blynuose būtų ne tik bulvių“, – pasakojo šiuo metu muzikiniame projekte „Žvaigždžių duetai“ su partnere Aušra Cicėnaite dainuojantis vyras.
Nors žuvį mėgsta, tačiau lašišos D.Mertinas nevalgo. Kitas žuvų rūšis aktorius mielai skanauja, tačiau jos turi būti labai gerai pagamintos, kad būtų tikrai gardžios.
Šviežius maisto produktus vyras perka turguje maždaug tris kartus per mėnesį.
„Kadangi gyvenu Lietuvoje, tai ragauju ir tradicinių lietuviškų patiekalų, manau, jie tikrai yra skanūs“, – baigdamas pokalbį pridūrė aktorius.