Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metų įvykis 2012: išrinkite įspūdingiausią Guinnesso rekordą

Kaip ir kasmet, taip ir šiemet pasaulyje užfiksuota daugybė keistų, įsimintinų, pašėlusių, kvapą gniaužiančių ar gana paprastų naujų rekordų. Paklaustas apie juos, Guinnesso pasaulio rekordų žinyno redaktorius Stuartas Claxtonas jaučiasi tarsi tėvas, negalintis išskirti savo vaikų, tad jis įspūdingais vadina visus rekordus. Tiesa, vieną rekordą redaktorius vadina unikaliu, skelbia „Huffington Post“.
Kazuhiro Watanabe ir jo rekordinė šukuosena
Kazuhiro Watanabe ir jo rekordinė šukuosena / „Scanpix“ nuotr.

Garbinga įrašų saugojimo organizacija ką tik išleido šių metų populiariausių rekordų sąrašą. S.Claxtonas teigia, kad visi jie vienodai svarbūs, ar tai būtų antrai kadencijai išrinkto Baracko Obamos rekordas tviteryje, kai jo įrašą „Dar ketveri metai“ („Four more years“) savo paskyrose paskelbė dar 771 635 žmonės, ar seniausia pasaulyje laikytos 116 metų amerikietės Besse Cooper mirtis. Moteris laikoma viena iš 10 seniausių kada nors pasaulyje gyvenusių žmonių. 

Neseniai paaiškėjo, kad dabar seniausiu pasaulyje žmogumi yra 115 metų japonas Jirouemonas Kimura. Seniausiu pasaulyje žmogumi vyriškos lyties atstovas nebuvo jau nuo 2007 metų. Balandį jis švęs 116 gimtadienį.

Į Guinnesso rekordų knygą vasarį pateko mažiausias pasaulyje vyras. Jis ir pernai gruodį mažiausia pasaulyje įvardinta moteris šiemet pirmą kartą susitiko gyvai. Vilkėdami savo tradicinius drabužius vyras ir moteris buvo įamžinti kartu. Abu jie kilę iš Indijos. Mažiausia moteris yra 19-metė Jyoti Amge, jos ūgis – 62,8 cm, mažiausias vyras – 72-ejų nepalietis Chandra Bahadouras Dangi. Jis yra kūdikio dydžio – vos 54,6 cm. 

Įspūdingas rekordas

S.Claxtonas visgi pripažįsta, kad vienas rekordas vertas būti dėmesio centre – tai nutrūktgalvio austro, Felixo Baumgartnerio, laisvasis kritimas iš 39 km aukščio. Skafandrą dėvėjęs vyras iššoko iš helio baliono skraidinamos kapsulės ir laisvai krisdamas išvystė didžiausią 1 342 km/val. greitį, kuris buvo 1,24 karto didesnis negu garso greitis. Austras pasiekė net tris rekordus.

Reuters/Scanpix nuotr./Felixo Baumgartnerio auolis ia kapsulės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Felixo Baumgartnerio šuolis iš kapsulės

„Nesumenkindamas kitų, turiu išskirti vieną įrašą, tai Felixas Baumgartneris, nes jis sumušė rekordą, kuris buvo įrašytas jau prieš 50 metų. Tai apibendrina tai, kas ir yra Guinnesso rekordai – žmonių bandymai įgyvendinti, atrodo, neįmanomas svajones ir drąsa to siekiant “, – sakė S.Claxtonas „Huffington Post“. 

Žinoma, šiemet tarp rekordų yra tokių, kurių prieš 50 metų dėl technologijų stygiaus niekas nė nebūtų galėjęs užfiksuoti. Tai jau minėtas B.Obamos įrašas ar pasaulyje išgarsėjusio reperio Psy dainos „Gangnam style“ rekordas „Youtube“. Šį įrašą gruodžio 23 dieną buvo peržiūrėję daugiau kaip 1,025 mlrd. vartotojų. 

Anot S.Claxtono, rekordai yra dviejų rūšių – įkvepiantys ir neturintys įkvėpimo dvasios. Pasak jo, Psy rekordą kada nors kas nors tikrai sumuš, tačiau laisvojo kritimo kiekvienas taip lengvai tikrai neatliks.

Galvos puošmena

Šiemet užfiksuotas ne vienas įdomus, keistas, įsimintinas rekordas.

Rugsėjį buvo įamžinta 40-mečio dizainerio iš Japonijos Kazuhiro Watanabe rekordas. Niujorke vykusios mados savaitės metu jis pasipuošė neįtikėtina indėniška mohaukų stiliaus šukuosena. Guinesso pasaulio rekordų knygos atstovai išmatavo ją ir oficialiai paskelbė, kad 1 metro 13 centimetrų aukščio K.Watanabės galvos puošmena – naujas pasaulio rekordas.

Suformuoti šukuoseną stilistams prireikė dviejų valandų, trijų flakonų plaukų lago ir indelio želė.

Didžiausias šuo

Kadras ia YouTube/Aukačiausias pasaulio auo  vokiečių dogas Zeusas.
Kadras iš „YouTube“/Aukščiausias pasaulio šuo – vokiečių dogas Zeusas.

Vokiečių dogas vardu Zeusas, kurio ūgis stovint ant užpakalinių letenų siekia 2,2 metro, įvardytas aukščiausiu pasaulyje šunimi. Šis milžinas, gyvenantis Mičigano valstijoje (JAV), kasdien suėda visą 14 kilogramų šunų maisto paketą ir sveria 70,3 kilogramo.

Dogas, kurio aukštis ties gogu (nugaros vieta tarp menčių, ties kuria matuojamas keturkojų žinduolių ūgis) yra 1,12 metro, – aukščiausias pasaulyje kada nors oficialiai išmatuotas šuo.

Mažas automobilis – daug merginų

Lapkritį Didžiojoje Britanijoje 28 merginos pasiekė rekordą sulipusios į vieną „Mini“ automobilį. Visoms sulįsti į mašiną prireikė dešimties minučių. Vargu ar į „Mini“ būtų tilpusios bet kokios moteriškos lyties atstovės – į mašiną susigrūdo gimnastės. 

Šiemet į Guinnesso rekordų knygą pateko ir 12-metis amerikietis Tomas Schaaras, riedlente ore atlikęs vadinamuosius „1 080“ laipsnių – tris pilnus apsisukimus.

Ar galite iškelti virš galvos koją? Arba atsisėsti lotoso poza? Ne? 93-ejų Tao Porchon-Lynch tai pavyksta be problemų. Ji laikoma seniausia jogos mokytoja pasaulyje ir yra įtraukta į Guinnesso rekordų knygą.

Lietuvos galiūnas vilko 20 automobilių

Įspūdingą Guinnesso rekordą šiemet pasiekė ir stipriausias pasaulio žmogus lietuvis Žydrūnas Savickas. Prieš mėnesį Ž.Savickas Druskininkuose patraukė 20 sujungtų automobilių, kurių bendras svoris – 27 tonos 513 kilogramų.

Organizatorių nuotr./Žydrūnas Savickas pasiekė Guinnesso rekordą  patempė 20 automobilių
Organizatorių nuotr./Žydrūnas Savickas pasiekė Guinnesso rekordą – patempė 20 automobilių.

Pirmajam bandymui Žydrūnas užsakė standžiąja vilktimi sukabinti tik 12 automobilių, kurie dar gerokai prieš rekordo šturmą buvo specialiai pasverti ir kurių bendras svoris siekė 15 586 kilogramus.

Antrajam bandymui jis paprašė prikabinti dar keturis automobilius, o bendras šios vilkstinės svoris padidėjo iki 21 357 kilogramų. Gana nesunkiai susitvarkęs ir su šia užduotimi, Žydrūnas lemiamam, trečiajam, bandymui paprašė prikabinti dar keturis automobilius. Taigi, bendras 20 automobilių svoris padidėjo iki 27 513 kilogramų.

Trečiasis bandymas galiūnui buvo sunkiausias. Tačiau susirinkusiai miniai žiūrovų skanduojant stipruolio vardą, 20 automobilių vilkstinė kurorto T.Kosciuškos gatve pajudėjo į priekį dar penkis metrus.

Guinnesso rekordų sąrašas šiemet, kaip visuomet, labai ilgas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas