„Michelin“ restoranas bei IT specialistas – du barmenai, dalyvaujantys „World Class“ čempionate

Lietuvoje toliau vyksta pirmasis profesionalus „World Class“ barmenų čempionatas. Bene 30 barmenų iš trijų didžiausių Lietuvos miestų dalyvauja užsienio profesionalų mokymuose ir plečia akiratį bei semiasi žinių apie miksologijos bei aptarnavimo standartus pasaulyje. Lietuviškasis finalas įvyks birželio mėnesį, tad tik tuomet sužinosime, kas iš barmenų verti varžytis dėl Baltijos šalių geriausiojo titulo.
Vainius. Artūro Steponavičiaus nuotr.
Vainius. / Artūro Steponavičiaus nuotr.

Barmenų čempionatas įdomus dar ir todėl, kad jis į vieną vietą suburia daugybę skirtingų gyvenimo istorijų, atvedusių jaunuolius už baro. Iš pažiūros linksmas ir dinamiškas darbas už savęs slepia daugybę metų darbo ir žinių siekimo. Šiandien susipažinsime su dar dviem barmenais: Vainiumi Balčaičiu, drąsiai stovinčiu už tikrų kokteilių namų „Apoteka“ baro bei Mindaugu Žuku, besidarbuojančiu 26-ame aukšte įsikūrusiame bare „Skybar“.

Pokalbio pradžioje teiravomės „World Class“ čempionato dalyvių apie priežastis, atvedusias juos į barą. „Apoteka“ barmenu dirbantis Vainius Balčaitis barmenu tapo prieš 3,5 metų ir savo karjeros pradžioje nusprendė laimę išbandyti Olandijoje. Net 2 metus emigracijoje praleidęs jaunuolis dirbo „Michelin“ žvaigžde įvertintame restorane, tačiau meilė Tėvynei jį pargynė atgal. Kaip pats teigia, jis niekada nenustoja domėtis savo profesija, kadangi ji virto jo hobiu ir laisvalaikiu. Teigiamų rezultatų jam pavyksta pasiekti dar ir todėl, kad jis yra itin dėmesingas detalėms.

O štai Mindaugas Žukas darbą bare vadina visišku atsitiktinumu, kadangi visą savo išsilavinimą skyrė IT sričiai ir čia sėkmingai plėtė savo žinias. Išmoko kurti internetinių puslapių dizainą ir net pradėjo programuoti. Nepaisant pastangų, nerado jam patikusio darbo, tad laikinai įsidarbino padavėju bene aukščiausiai įsikūrusiame Lietuvos bare (pirmoji vieta neabejotinai atitenka TV bokšte įsikūrusiam restoranui) ir taip susižavėjo barmeno profesija, kad per mažiau nei metus pats atsidūrė kitoje baro pusėje.

Paklaustas, kurios jo asmeninės savybės jam padeda sėkmingai darbuotis pabrėžė intuiciją. „Aš tiesiog atspėju kliento norus iš kelių jo sakinių. Kartais man net pavyksta sumiksuoti geresnį kokteilį, nei klientas yra ragavęs ir tikisi sulaukti“, – šypsodamasis priduria Mindaugas.

Artūro Steponavičiaus nuotr./Vainius
Artūro Steponavičiaus nuotr./Vainius

Pasidomėjus, kuo mūsų pašnekovus sudomino šis čempionatas, atsakymo ilgai laukti nereikėjo. Vainius prisipažino, kad jam patiko čempionato struktūra – juk čia vertinamas ne tik paskutiniame etape pagamintas kokteilis, tačiau itin svarbus barmeno aktyvumas visose čempionato dalyse: atliekant namų darbus, mokantis, kuriant ir eksperimentuojant. Čia svarbu ne tik, ką pagamini, bet ir kaip gamini, kaip gali atskleisti savo asmenybę.

Tuo tarpu Mindaugas šį čempionatą pasirinko visų pirma paskatintas kolegų. Jis taip pat pridūrė, kad pats pastebėjo besikeičiančius kokteilių gaminimo standartus, tad jį domina galimybė daugiau sužinoti apie pasaulines tendencijas ir galimybė įgauti naujų žinių. Juk „World Class“ bene kiekvieną mėnesį pristato vis kitą pasaulyje pripažintą profesionalą, pakviečia į susitikimą ir suteikia galimybę susipažinti iš arčiau.

Tiek Mindaugas, tiek Vainius laikėsi bendros pozicijos paklausti ir apie gero barmeno savybes – abu pripažino, kad tai yra nuolatinis domėjimasis tendencijomis ir gebėjimas atrasti aukso vidurį tarp gero aptarnavimo ir kokteilių miksavimo. Kaip pastebėjo Mindaugas, barmenus galima drąsiai vadinti analitikais – psichologais, kadangi dažnai tenka iš kelių detalių nuspėti svečio nuotaikas ir sugalvoti būdą jį nustebinti.

Viena svarbiausių barmeno savybių – gebėjimas stebinti klientus. Vainius prisipažino įkvėpimo besisemiantis visur, kur tik gali, tad jo randa net žaislų parduotuvėse ar ragaudamas įvairius maisto produktus gurmanų parduotuvėse. Mindaugas įkvėpimo semiasi internete randamais kitų barmenų pasakojimais. Čia jis, pavyzdžiui, seka vieną žymiausių pasaulyje barmenų Denis Zoppi. Pats Denis taip pat lankėsi Lietuvoje kovo mėnesį ir dalinosi savo šou bei iliuzijų elementais.

Pabaigai abiejų pašnekovų teiravomės jų prognozėmis ateities kokteiliui. Čia Mindaugas pasidalino savo įžvalga apie besikeičiančias kokteilių formas ir pabandė spėti, jog ateities kokteilis gali tilpti net į piliulę. Tuo tarpu Vainius dėmesį skyrė kokteilio sandarai ir ingredientams. Jo teigimu, kuo toliau, tuo visiems svarbesnis taps natūralumas, kuris pastebimas jau ir šiandien.

Padėkoję už mintis palinkėjome sėkmės į antrąją dalį persiritusiame čempionate. Didžiųjų šalies miestų barmenai intensyviai ruošiasi birželį vyksiantiems Lietuvos bei Baltijos šalių čempionatų finalams, po kurių paaiškės, ar kuris nors pelnys galimybę susirungti su geriausiais pasaulio barmenais „World Class“ finale Meksike.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis