Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mobilieji telefonai su dvigubomis kameromis – ateitis?

Visada įdomu pasvarstyti apie tai, kas mūsų laukia ateityje. Šį kartą norime atkreipti dėmesį į labai galimą mobiliųjų telefonų ateitį.
Pristatytas naujasis LG V20 išmanusis telefonas
Pristatytas naujasis LG V20 išmanusis telefonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiais metais įvyko gana svarbus įvykis. Pagrindiniai telefonų gamintojai pradėjo ne didinti telefonų kamerų megapikselių skaičių, o jį mažinti. Kodėl nesulaukėme iPhone su 40 megapikselių kamera? Vietoj to sulaukėme su 16 ar net 12 megapikselių kameromis, kurios dar geriau fotografuoja. Kas gi čia nutiko?

Pasirodo, išmaniųjų telefonų kameros turi rimtą bėdą – sunkiai fiksuoja vaizdus esant prastesniam apšvietimui. Didesni pikseliai leidžia šią problemą spręsti. Bet kaip išspręsti kitas problemas su kameromis?

Norint padaryti ryškesnes nuotraukas, reikia padidinti sensoriaus plotą. Tik kaip jį padidinti, kai mobilieji telefonai turi tokias mažas kameras. Be to jie vis dar varžosi, kuris bus plonesnis. O tai labai apriboja normalių kamerų su didesniais sensoriais panaudojimą. Rastas būdas sensoriaus plotą padidinti dvigubai – pridedant antrąją kamerą. Taip atsirado mobilieji telefonai su dvigubomis kameromis.

Telefonai su dvigubomis kameromis

Kokius įrenginius su dvigubomis kameromis dabar galima įsigyti?

  • iPhone7 Plus;
  • LG G5 ir LG V20;
  • Huawei P9 ir Honor 8 ir Honor 6 Plus;
  • ZTE Axon Pro;
  • Lenovo Phab 2 Pro
  • HTC One M8.

Cat S60 telefonas taip pat turi dvi kameras, tačiau viena jų yra termovizoriaus kamera ir fiksuoja kiek kitokius vaizdus.

Daugiau telefonų rinkoje kaip ir nėra. Nebent kiniški modeliai kurie nėra tokie žinomi.

Spalvota + nespalvota = puikus vaizdas

Dvigubos kameros paprastai fiksuoja du skirtingus vaizdus ir specialia įranga sujungia juos į vieną. Viena kamera fiksuoja normalų vaizdą, o kita – juodai baltą. Tada sudėjus šias dvi nuotraukas į vieną, paryškinama juoda spalva ir vaizdas gaunamas kur kas ryškesnis ir „aštresnis“.

Ši funkcija reikalauja pakankamai galingo procesoriaus, tad ne nuostabu, kodėl tik geriausi ir galingiausi mobilieji telefonai sulaukia dviejų kamerų. Juk iPhone 7 turi tik vieną kamerą, tuo tarpu iPhone 7 Plus – jau dvi.

Platesnis fotografavimo kampas

Mažų objektyvų bėda – gana siauras vaizdo fiksavimo kampas. Kaip jį praplatinti? Šalia įprastos kameros pridėti papildomą kamerą. Abiejų matymo kampus sudėti ir gauti gana plačią nuotrauką be papildomų priedų.

Nereiktų maišyti su panoramos funkcija, kai telefoną reikia pakreipti fiziškai, kad jis užfiksuotų šalia esantį vaizdą ir sujungtų į vieną 360 laipsnių ištiestą fotografiją.

Pritraukimas

Dar viena problema, kurią gali padėti išspręsti, ar bent jau spręsti dviguba kamera – priartinimas (Zoom). Optinio priartinimo funkcija šiuolaikiniuose išmaniuosiuose telefonuose yra itin reta. Tam reikia storesnio telefono ir kitų papildomų sprendimų, kad būtų galima bent 2-3 kartus optiškai priartinti. Skaitmeninis priartinimas – kitas sprendimas, tačiau priartinus nuotraukos gaunamos prastesnės kokybės. Dviguba kamera gali pagerinti kokybę ir suteikti daugiau pritraukimo galimybių.

Atstumų fiksavimas

Dviguba kamera turi unikalią savybę – ji gali palyginti atstumus tarp skirtingose kameros fiksuojamo to paties objekto. Tokiu būdu mobilieji telefonai gali išmatuoti realų atstumą iki tam tikrų daiktų. Tai nesusiję su fotografavimu, nes tai galima padaryti naudojant specialias programas realiu laiku.

3D vaizdai

Dviguba kamera pirmą kartą buvo pristatyta dar 2007 metais. Samsung išleido tik Korėjai skirtą modelį SCH-B710, kuris turėjo dvi kameras ir fiksavo 3D nuotraukas. Deja, šis modelis nesusilaukė dėmesio ir pripažinimo, nors turėjo dar ir kitą įdomią funkciją – skaitmeninės TV imtuvą, kurio pagalba galima buvo žiūrėti vietinę televiziją.

Kitas „smarkus“ bandymas su dvigubomis kameromis buvo 2014 metais. Buvo išleisti du modeliai LG Optimus 3D ir HTC Evo 3D, kurie fiksavo 3D nuotraukas. Aišku, jas peržiūrėti buvo galima tik su 3D akiniais.

Deja, 3D technologija išgyvena kritinius laikus. Kino pramonė, paremta 3D technologija, suklestėjo, tačiau sėkmė į išmanių telefonų rinką neatėjo. Niekam nereikėjo 3D nuotraukų. Ypač po to, kai Apple pristatė iPhone 6 telefoną su Live Photos funkcija (1,5 sekundės filmuota nuotrauka, kuri atrodo lyg iš Hario Poterio filmų).

3D dabar gali grįžti ir vėl, nes dvi viena nuo kitos nutolusios kameros kuo puikiausiai sugeba padaryti gana gilų vaizdą. Liks tik prijungti VR akinius, kurie puikiausiai sugebės perteikti tokius vaizdus. Nors čia jau atskira tema, nes Virtualiosios Realybės vaizdai – ne tas pats, kas 3D nuotraukos.

Ateitis priklauso dviguboms kameroms. Jau pasirodė gandai, kad kitas Samsung modelis turės dvigubas kameras. Tiesa, tai tik gandai, tačiau jie pastaruoju metu buvo gana tikslūs. Tikėtina, kad ateityje dvigubos kameros dar labiau pagerins fotografijos išmaniaisiais telefonais kokybę. Juo labiau, kad procesoriai tik bus dar galingesnis ir galės dar sparčiau apdoroti nuotraukas.

Nereiktų pamiršti, kad tradicines blykstes pamažu pradeda keisti lazerinio fokusavimo technologija, tad kameros iš tiesų bus labai pažangios visais aspektais. Išskyrus tikrąjį optinį priartinimą, kurio kol kas neišeina padaryti fiziškai tokiuose mažuose įrenginiuose.

Ateitis priklauso dviguboms kameroms. Neabejotinai. Tokie ir bus mūsų mobilieji telefonai po 3-5 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?