Niujorko merijos sveikatos apsaugos tarnybos sugalvojo, kad restoranų meniu turėtų atsirasti naujas ženklas – vaizduojantis mažą druskinę ir jis bus prie tų patiekalų, kuriuose druskos kiekis viršija rekomenduojamą paros normą – tai yra 2,3 gramo. Tokį žymėjimą privalės naudoti dideli restoranų ir užkandinių tinklai. Jie užima maždaug trečdalį Niujorko viešojo maitinimo rinkos. Vietos gyventojams merijos sprendimas patiko.
„Manau, kad 99,9 procento viešojo maitinimo tinklų nesako mums, ką jie iš tikrųjų naudoja. Taigi, jei tai privers restoranus paviešinti, kiek dedama druskos, – bus gerai. Bet nemanau, kad nuo to kas nors smarkiai pasikeis, nebent jie pradėtų mažinti sveiko maisto kainas“, – mano Niujorko gyventoja Kadijah Mcdonald.
Restoranų savininkai nėra labai patenkinti dėl tokio sprendimo, bet statistika rodo, kad pastaraisiais dešimtmečiais nuolat didėjančiose porcijose taip pat didėja ir druskos kiekis ir kad eilinis Niujorko gyventojas dabar per dieną suvalgo maždaug 40 procentų daugiau druskos, nei yra rekomenduoja dienos norma.
„Manau, kad tai geras dalykas. Man gal kiek ir ankstoka, bet planuoju per naujuosius įsipareigoti šiek tiek sulieknėti. Taigi, manau, kad bus gerai, kai žmonės žinos, kad tame, ką valgo, yra daugiau natrio, nei yra rekomenduojama dienos norma, ir ypač tada, kai pietauja ne namie“, – teigia IT vadybininkas iš Niujorko Paulas Fichteris.
Niujorko valdžia, kuri yra pagarsėjusi tokiomis sveikomis iniciatyvomis, primena medicininių tyrimų išvadas, kad per didelis druskos keikis didina kraujospūdį ir išprovokuoja kraujagyslių ligas, o tai – pagrindinė infarktų ir insultų priežastis.
Jei restoranai neperrašys savo meniu ir neįves druskos ženklų, nuo kovo pirmos jiems jau grės baudos.