LRT.lt portalo skaitytoja domisi kavos ruošimo subtilybėmis. „Vienąkart užpylus kavą, gėrimo puodelyje išeina daug, kitą – mažiau. Nuo ko priklauso, kiek vandens sugeria kava?“ – klausia ji.
Anot kavos specialisto E.Ryklio, itin didelę įtaką vandens sugėrimui turi kavos rūpumas: „Kava šiek tiek primena kempinę – sugeria kvapus ir skysčius. O vandens sugeriamosios savybės priklauso nuo to, kaip kava sumalta – smulkiau malta kava sugers daugiau vandens.“
Specialisto teigimu, kavos, ruošiamos užplikant vandeniu, optimalus rupumas – kaip Palangos smėlio. Kitiems paruošimo būdams kava gali būti sumalta stambiau – tada pupelių dalelių plotas – didesnis, ir didesnė kavos dalis yra nepasiekiama vandens. Todėl stambiai sumalta kava prasčiau sugers vandenį.
„Kitas sugėrimą lemiantis faktorius – kavos šviežumas. Seniai skrudinta, išsivadėjusi kava bus sausesnė, jai stigs tam tikrų cheminių elementų ir, priešingai nei gali pasirodyti, vandenį tokia kava sugers prasčiau“, – įvairios kavos reakcijos su vandeniu priežastis įvardija E.Ryklys.
Anot jo, prekybos centruose parduodama kava gali turėti priemaišų, atstumiančių vandenį, kad ilgai sandėliuojamam produktui nepakenktų drėgmė. Galiausiai įtakos vandens sugėrimui gali turėti kavos kilmė, rūšis, dirbtiniai aromatizuojantys priedai, bet šiuos faktorius sunku įvertinti – E.Ryklys rekomenduoja kiekvieną konkretų atvejį tirti atskirai.
„Apie pusė žmonių, su kuriais susiduriu, įpratę kavą ruošti tiesiog užplikydami. Taip ruošti kavą – nieko blogo, tai yra vienas profesionalių kavos ruošimo būdų, kurį ir pats taikau“, – tikina kavos specialistas.
Dažniausiai daroma klaida – kava užplikoma verdančiu vandeniu. E.Ryklys įspėja, kad tokiu būdu ruošiamą kavą reikia užplikyti karštu vandeniu, ne tik ką užvirusiu, dar burbuliuojančiu.