Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nustatyti seksualinę orientaciją galima iš pirmo žvilgsnio

Vidutiniam statistiniam žmogui, norinčiam nustatyti vyriškio seksualinę orientaciją, pakanka… 0.1 sekundės!
Vyras
Vyras / Photos.com

Stebėtina, bet tai – faktas. Nors yra daugybė žinomų žmonių, kuriems ilgą laiką pavyksta nuslėpti savo seksualinę orientaciją. Nežiūrint to, iš tikrųjų mes galime atpažinti „paslėptą“ gėjų per dalį sekundės… Tiesiog pažiūrėję į jo fotografiją.

Signalai, perduodami ir priimami per atstumą, veikia stipriau

Tai buvo išaiškinta atlikto tyrimo metu mokslinėje įstaigoje Tufts University, Masačiusetso valstijoje ir išspausdintas leidinyje Journal of Experimental Social Psychology. Šis tyrimas tapo įrodymu, kad signalai, kuriuos mes perduodame ir priimame per atstumą, daro įtakos mūsų gyvenime gerokai stipriau, nei buvo manyta anksčiau.

Panašaus pobūdžio tyrime, kuris buvo atliktas prieš daugiau nei 10 metų žinomų psichologų Nalini Ambady ir Robert Rosenthal, respondentams buvo parodytas trumputis, vos 2 sekundžių trukmės videoklipas, kuriame matyti dėstytojas, skaitantis paskaitą studentams. Tyrimo dalyviams buvo pateikta užduotis per tą trumputį laiką nustatyti profesionalų dėstytojo lygį. Respondentai susidorojo su užduotimi. Jų nuomonė, išsakyta per tas dvi sekundes pamatyto vaizdo, dauguma atvejų sutapo su studentų pažymiais semestro pabaigoje.

Vyrų seksualinė orientacija buvo nustatyta 70 proc. atvejais

Mokslininkai priėjo išvados, kad šio tyrimo metodą sėkmingai galima pritaikyti ir nustatant žmogaus seksualinę orientaciją. Ir neapsiriko. Tyrimo dalyviams – vyrams ir moterims buvo duota pažiūrėti į homoseksualinės ir heteroseksualinės orientacijos žmonių nuotraukas. Kiekviena fotografija buvo rodoma skirtingą laiko tarpsnį – nuo 33 milisekundžių iki 10 sekundžių. Paaiškėjo, kad tyrimo dalyviams užteko 0.1 sekundės, jog teisingai nustatytų vyrų seksualinę orientaciją 70 proc. atvejais.

Šis tyrimas, iš pažiūros atrodytų, beprasmiškas, tačiau patvirtino, kad žmonių tarpusavio santykiai pradeda klostytis ir priimami vienokie ar kitokie sprendimai dar pasąmonėje. Kai netikėtai pamatome gražią merginą ar vaikiną, mūsų pasąmonė per nepilną sekundę inspiruoja sprendimą pradėti su juo (ja) draugauti ar tiesiog, kad jis (ji) mums patinka. Tik vėliau mes „pamatome“ veido bruožus, charakterio savybes, intelektą, gerumą ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas