Panevėžio restoranai kausis kulinarinėje kovoje: aiškinsis, kas geriausiai pagamins „Čičinsko troškinį“

Šiemet 519-ojo Panevėžio miesto gimtadienio organizatoriai didesnį dėmesį skirs gastronominiams elementams, todėl iki rugsėjo 10 d. organizuojamas konkursas „Čičinsko troškinys“. Miesto viešojo maitinimo įstaigos kviečiamos gaminti „Čičinsko troškinius“ ir teikti juos klientams.
Maistas
Maistas / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Panevėžys

„Atkapstė“ senąją receptūrą

Konkursui atsakingai ruošiasi net šešios maitinimo įstaigos, tarp kurių ir restoranas „Vasaris“. Jo direktorė Miglė Gruzdenė patikino, kad pirmosiomis rugsėjo dienomis – apstu švenčių, kurias būtina švęsti. Tai – ir Rugsėjo 1-oji, ir Panevėžio miesto gimtadienis, kuomet mieste šurmuliuoja šeimos, draugų kompanijos.

„Tuo pakylėtu laiku dažnai sveikiname, puošiamės, stengiamės kokybiškai, visavertiškai praleisti dienas. O svarbiausia visada ypatingai rūpinamės stalu. Paplitęs posakis: „Kokia šventė, jei nėra baliaus?!“ O juk per šventes nedera dirbti! Todėl natūralu, kad žmogaus žvilgsnis tokiais atvejais atsiremia į restorano meniu“, – apie klientų antplūdį švenčių metu pasakojo M.Gruzdenė.

Pasak vadovės, į „Čičinsko troškinio“ kūrybą šefas gali pažvelgti „labai laisvai ir labai kūrybingai“.

„Derindamas produktus ir technikas šefas gali atrasti tai, kas jam pačiam bus nauja ir netikėta, o juo labiau bus staigmena valgytojo gomuriui. „Čičinsko troškinys“ – tai naujas ir gana įdomus projektas, kuriame būtinai norėjome sudalyvauti. Priėmę iššūkį kurti savąsias improvizacijas, restoranai ir kavinės metė vieni kitiems „baltąsias pirštines“, o mes, sąžiningoje kovoje, tikimės laimėti!“, – kalbėjo ji bei pridūrė, kad restorano „Vasaris“ šefas „atkapstė“ tikrąją šio troškinio receptūrą, todėl visi panevėžiečiai kviečiami užsukti ir įvertinti gurmaniško skonio patiekalą.

Prancūzų ir lietuvių tradicijos

Tačiau dėl receptūros čia pat atkirto ir gastrobaro „Riverside“ vyriausias šefas Emilis Skurdenis, kuris kviečia miesto gyventojus ir svečius išmėginti persipynusias prancūzų ir lietuvių tradicijas.

„Įkvėpimo troškiniui sėmiausi iš tradicinio prancūzų patiekalo „beef bourguignon“, kitaip vadinamo burgundišku jautienos troškiniu. Iš tiesų, vertėtų užsukti pas mus bei paragauti patiekalo, kuriame susipina prancūzų ir lietuvių tradicijos. Pagrindiniai ingredientai yra jautiena, kiaulienos šoninė ir daržovės“, – vardijo šefas.

Čičinsko krašte – „Čičinsko troškinys“

Konkurso organizatoriai – Panevėžio bendruomenių rūmai, kurių direktorė Sandra Myškienė džiaugėsi, jog pirmajame garstronominiame konkurse kausis net 6 maitinimo įstaigos. Be prieš tai minėtųjų, konkurse dalyvauja ir viešbučio „Romantic“ restoranas „Déjà vu“, kavinės „Kafenhauz“, „Rojaus paukštė“ ir „Karčema Ružava“.

„Kaip pirmam kartui, dalyvių tikrai pakankamai. Panašiai ir tikėjomės“, – sakė direktorė.

Pasiteiravus, kodėl konkursui pasirinko būtent „Čičinsko troškinį“, S.Myškienė tikino, kad Panevėžys – Čičinsko kraštas.

„Bajoro Čičinsko pavardė mūsų krašto istorijoje – garsi. Ne vienas važiuoja į Panevėžį ragauti Čičinsko patiekalų. Tad tai tampa gastronominio turizmo maršrutu“, – aiškino moteris bei pridūrė, kad vertinimo kriterijai – paprasti. Tai – skonis, vaizdas, sudedamųjų dalių suderinamumas, sezoniškumas, maistinė vertė, estetika, palankumas sveikatai ir, žinoma, originalumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis