Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojingas žaidimas su promilėmis

Dilema po vakarėlio. Išgėrei taurę vyno arba bokalą alaus – galbūt verta sėsti prie vairo ir grįžti namo savo automobiliu? Visuomenės sveikatos specialistas Paulius Gradeckas kategoriškas – ne.
Vilniaus senamiestis
Vilniaus senamiestis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Laisvalaikiu „Uber“ vairuojantis Paulius Gradeckas pasakoja, kad prieš aštuonerius metus pats vesdavo paskaitas apie alkoholio žalą žmonėms, kurie prarado teisę vairuoti dėl vairavimo išgėrus.

„Maždaug pusė žmonių, kuriems vedžiau paskaitas, įkliuvo dėl lengvo girtumo – manė, kad gal neįpūs. Toks žaidimas promilėmis pakankamai populiarus, bet pavojingas. Ir jo žaisti paprasčiausiai neapsimoka, kai yra alternatyvių būdų grįžti namo,“ – teigia P. Gradeckas.

Avarijos kaina didesnė nei kelionės

„Mano nuomonė kardinali – vartojai alkoholio, vadinasi, negali sėsti prie vairo. Kurį laiką gyvenau Vengrijoje ir pažinojau vieno baro savininką. Jis paprasčiausiai atimdavo automobilių raktelius iš lankytojų ir laikydavo juos iki kitos dienos, kai klientas grįždavo blaivus. Absoliuti dauguma klientų mano bičiuliui padėkodavo,“ – pasakoja P. Gradeckas.

Jis įvardija dvi pagrindines priežastis, kodėl po vakarėlių Vilniaus gyventojai visgi turėtų rinktis pavėžėjimo paslaugas ­– nedidelė komfortabilios kelionės kaina ir saugumas.

„Grįžti iš Žirmūnų į Pilaitę su „Uber“ daug pigiau nei sumokėti baudą, nei sugadinti mašiną ar, blogiausiu atveju, atimti žmogaus gyvybę. Tačiau žmonės ne visuomet apie tai pagalvoja.

Be to, su „Uber“ gali jaustis visiškai saugus ir nebijai būti apgautas. Kitą rytą visuomet gali pasitikrinti maršrutą, įsitikinti, ar kaina buvo reali, ir, jeigu ką, kreiptis „Uber“ programėlės pagalbos skyrelyje,“ – sako jis.

Einant į miestą automobilio rakteliai turėtų likti namie

„Uber“ partneris-vairuotojas pasakoja, kad penktadienio ir šeštadienio vakarais po 22 valandos išgėrusių keleivių akivaizdžiai padaugėja. Jis pastebi, kad ir šeštadienio rytais kai kurie žmonės važiuoja pasiimti mašinos į vakarėlio vietą, tačiau nebūna visiškai blaivūs.

„Alkotesterio neturiu, bet matau, kad tikrai ne visi dar gali vairuoti. Todėl geriausia, jeigu einant linksmintis automobilio rakteliai lieka namuose. Taip nekils nereikalingų pagundų vakare ir rūpesčių ryte,“ – teigia P. Gradeckas.

Išgėręs lietuvis lygus blaiviam prancūzui

O ar išgėrę keleiviai neatsibosta ir nesukelia rūpesčių „Uber“ partneriams-vairuotojams? P. Gradeckui su tuo susidurti neteko.

„Išgėręs lietuvis lygus blaiviam prancūzui – žmonės būna gerai nusiteikę, linksmi, neagresyvūs. Apskritai „Uber“ keleiviai išsiskiria tuo, kad yra labai mandagūs, nesikeikia, todėl neteko patirti jokių nemalonių incidentų,“ – šypsosi „Uber“ partneris-vairuotojas.

Jis pastebi, kad vienintelė problema, su kuria jis dažnai susiduria – automobilyje palikti daiktai. Tačiau grąžinti juos yra labai paprasta – programėlėje saugomi kelionių duomenys, tad keleivis pagalbos skyrelyje gali susisiekti su jį vežusiu partneriu-vairuotoju ir susitarti dėl atsiėmimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento