Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šildymo įrenginiai internetu – būdas sutaupyti

Nors kiekvienas tiek daugiabutis, tiek ir nuosavas namas yra statomas su tam tikra šildymo sistema, tačiau dažnai jos tiesiog nepakanka. Daugiabučių gyventojai, kuriems šildymas tiekiamas centralizuotai, kasmet skundžiasi, kad šildymo sezonas dar neprasidėjęs, o namuose – ledynmetis. Tačiau ši problema neaplenkia ir nuosavų namų gyventojų. Neretai dėl namo amžiaus ar net statybinio broko atsiranda termoizoliaciniai plyšiai, kurie nesulaiko šilumos pastato viduje ir šilumą tiesiog išleidžia į lauką. Tokiu atveju nepadeda net ir brangi šildymo sistema. Ką daryti, kad šildomas būtų ne laukas, o namai?
Šildymas
Šildymas / Fotolia nuotr.

Priežasčių ir pasekmių šalinimas

Pastebėjus, kad namuose vis tvyro šaltis, nors šildymas įjungtas, derėtų ne pulti pirkti šildytuvą, o išsiaiškinti, kokios gali būti to priežastys. Įvairios konstrukcijos problemos, atsiradę plyšiai sienose ar tiesiog prastai apšiltintas namas – tai yra dažniausios termoizoliacines problemas sukeliančios priežastys. Atskirti problemos priežastis padeda namo pastato sandarumo tyrimai termovizoriumi. Būtent termovizoriaus pagalba galima pamatyti, kurios pastato vietos reikalauja priežiūros. Tinkamai sustiprinus probleminių vietų sandarumą galima gerokai pagerinti termoizoliacines būsto savybes. Tačiau tam tikrais atvejais (ypač dėl namo amžiaus) būtinas kapitalinis remontas arba viso pastato apšiltinimas. Tačiau tokie didžiuliai darbai reikalauja ir didelių investicijų, kurios kai kuriems tampa per didele finansine našta.

Su panašia problema susiduria senos statybos daugiabučių, kuriuose įrengta centralizuoto šildymo sistema, namų gyventojai. Kadangi jiems šildymas įjungiamas tik paskelbus šildymo sezono pradžią, neretai šių namų gyventojai vargsta gyvendami šaltyje ištisas savaites. Realiai šalinti žemos temperatūros priežastis jie negali, tad veiksmingiausia yra kovoti su pasekmėmis ir įsigyti papildomus šildytuvus ar elektrinius radiatorius.

Papildomos šildymo įrangos nauda

Itin šaltoms patalpoms prišildyti gali būti naudojami šildytuvai su ventiliatoriais – taip patalpa prišildoma greičiau, nes šiltas oras yra tam tikra jėga paskirstomas po kambarį.

Papildomos šildymo įrangos įsigijimas yra sąlyginai nebrangus būdas apšildyti namams. Tačiau kartais gali tekti ir permokėti. Nepaisant to, įvairūs elektriniai šildytuvai bei radiatoriai yra patogūs tuo, kad juos nebūtina laikyti įjungtus 24 valandas per parą. Taip pat jie būna reguliuojami – galima nustatyti norimą temperatūrą ir taip be reikalo neišauginti elektros sąskaitų. Itin šaltoms patalpoms prišildyti gali būti naudojami šildytuvai su ventiliatoriais – taip patalpa prišildoma greičiau, nes šiltas oras yra tam tikra jėga paskirstomas po kambarį. Tokie šildytuvai yra itin tinkami tuo atveju, kai patalpa, kurią norima apšildyti, nėra naudojama nuolat. Bet kuriuo atveju, investicijos, kurios sumokamos už naują šildymo įrangą, atsiperka išvengus pirmojo peršalimo – juk nuosavuose namuose šalti tikrai nesinori.

Kaip nepermokėti už šildymo įrangą?

Nusprendus papildyti savo namų šildymo sistemą naujais įrenginiais dažniausiai išskubama į įvairius prekybos centrus. Dažniausiai tai daroma nepasidomėjus, į ką atsižvelgti renkantis įvairius šildytuvus. Pardavimų konsultantai džiaugiasi tokiais klientais – mat kuo mažiau pirkėjas žino, tuo lengviau yra jam įsiūlyti brangią tačiau ne itin efektyvią įrangą. Tačiau pažiūrėjus į tokią situaciją iš pirkėjo pusės viskas atrodo ne taip ir teigiamai. Pirmiausia, gali tekti pakloti neįtikėtinai didelę pinigų sumą – juk pardavėjo vardinamos šildytuvų savybės skamba taip viliojančiai. Antra – perkant nežinomo gamintojo produkciją galima įsigyti išties nekokybiškus prietaisus. Norint to išvengti geriausia yra pasidomėti, į ką atkreipti dėmesį renkantis techniką, o šildymo įrangą galima įsigyti internetu. Internetinėse parduotuvėse dažnai būna žymiai platesnis pasirinkimas, o ir sprendimą priimti yra paprasčiau – taip galima įsigyti būtent tokį prietaisą, kuris yra reikalingas. Bet kuriuo atveju – derėtų visuomet nusistatyti pirkinio biudžetą. Taip būtų apsisaugoma nuo didelių neplanuotų išlaidų.

Šildymo įrenginiai internetu – kaip išsirinkti?

Planuojant įsigyti šildymo įrangą, vertėtų žinoti, kuo skiriasi kiekviena šildytuvų rūšis. Konvekciniai šildytuvai veikia oro cirkuliacijos būdu – pro apačioje esančias groteles oras patenka į šildytuvą, yra sušildomas, ir išeina pro viršuje esančią angą. Tačiau yra vienas trūkumas – kadangi sušilęs oras kyla į viršų, tad apatinėje kambario dalyje bus vėsiau. Kaip ir anksčiau buvo minėta, priverstinio išpūtimo šildytuvai išpučia šiltą orą, taip leisdami jam pasiskirstyti tolygiai. Atviro degimo šildymo prietaisai šildo orą tiesioginio sąlyčio su ugnimi metodu. Pagrindinis šio šildymo būdo trūkumas – patalpose deginamas deguonis, tad derėtų užtikrinti, kad patalpos būtų vėdinamos. Infraraudonųjų spindulių šildytuvai šildo tiesiogiai, o pirmiausiai sušildo ne orą, o objektus – grindis, baldus, sienas, nuo kurių vėliau įkaista ir oras. Specialistų teigimu, būtent infraraudonųjų spindulių šildytuvai yra geriausias pasirinkimas renkantis papildomą šildymo įrangą.

Kaip nesuklysti įsirengiant šildymo sistemą

Jei planuojama įsirenginėti būstą, pirmiausia reikėtų apgalvoti, kokiu būdu bus šildomos patalpos. Jei yra galimybė pasirinkti, kokį kurą naudoti, derėtų apsvarstyti visus galimus variantus. Nors šildymas kietuoju kuru vis dar išlieka pigiausias, tačiau jis reikalauja pastovaus kuro pakrovimo į katilą. Tuo tarpu elektrinis šildymas patrauklus tuo, jog visuose kambariuose įmontavus radiatorius su termostatais, galima atskirai kontroliuoti šildymą. Ir nors elektros energija nėra pigi, tačiau elektrinių šildytuvų naudingumo koeficientas naujos gamybos įrangoje yra žymiai didesnis, nei būdavo anksčiau. Tačiau vieningo atsakymo, kokio tipo ar kokių parametrų šildytuvą pasirinkti, nėra. Vis tik domėjimasis ir galimų variantų išnagrinėjimas gali gerokai palengvinti apsisprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas