Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sodo darbai ir kūno skausmai – neatskiriami?

Šylant orams, gryno oro išsiilgę sodo entuziastai nieko nelaukę imasi pavasarinių darbų. Tačiau su naujam sezonui aktyviai prikeliamais sodais, dažnas neišvengiamai sulaukia ir sododarbų padarinių – nugaros, rankų bei sąnarių skausmų. Visgi klaidinga manyti, jog geliantys sąnariai ar skaudanti nugara – tai natūrali būsena, jaučiama dėl mažo fizinio aktyvumo žiemą. Kaip išvengti šių skausmų? Specialistai teigia, jog tereikia sodo ir daržo darbams pasirinkti tinkamus įrankius, bei laikytis kelių paprastų sodo darbų ergonomijos principų.
Žemės darbai.
Žemės darbai. / Shutterstock nuotr.

Galbūt bus sunku patikėti, tačiau sodo darbų ergonomikos pagrindai prasideda nuo tinkamų ir patogių pirštinių bei kokybiškos kepurės nuo saulės įsigijimo. Dažnai sodininkystės aistruoliai mėgsta prižiūrėti augalus ar dirbti žemę be absoliučiai jokių rankų ar galvos apsaugos priemonių. Kaip tai paaiškinama? Sodininkai teigia, jog nori „tiesiogiai prisiliesti prie natūralios gamtos“. Visgi, taip elgtis gali būti labai kenksminga. Svarbu suvokti, jog dirbdami žemę su apnuogintomis rankomis, didinate įvairių sužeidimų ar nuospaudų atsiradimo galimybę. Kepurė, savo ruožtu, yra ne tik žavingas sodininko aksesuaras, bet ir būtinas įrankis, padėsiantis išvengti neigiamos saulės spinduliuotės ir jos padarinių – galvos svaigimo, skausmo ar net pykinimo, bei padarysiantis sodo darbus kur kas malonesniais.

Labai svarbu dėmesį atkreipti ir į tai, kokius įrankius naudojate sodo bei daržo darbams. Lietuvoje vis dar populiarūs senovinio tipo, medines rankenas turintys kauptukai, grėbliai, kastuvai bei kiti sodo įrankiai. Tačiau tokio tipo rakandai neatitinka absoliučiai jokių sodo darbų ergonomikos principų. Jie mažai manevringi ir yra nepatogūs laikyti – plaštaka nuolatos yra nepatogioje, įsitemptoje pozicijoje, tad greičiau pavargsta, o baigus darbus gali būti jaučiamas ir stiprus skausmas. Specialistai teigia, kad kokybiški, patogūs bei ergonomiški įrankiai yra vienas iš būdų, kaip išvengti tokių nemalonumų. Džiugu, kad Lietuvos rinkoje jau seniai pasiekiami kokybiški, lengvo svorio, itin paprastai valdomi bei pasižymintys maloniu akiai dizainu, sodo bei daržo įrankiai.

Fotolia nuotr./Augalų persodinimas
Fotolia nuotr./Augalų persodinimas

Tačiau kaip išsirinkti tinkamas priemones? Renkantis visada rekomenduojama visų pirma atkreipti dėmesį į įrankių rankenų tipą – šios turi būti tinkamai išlenktos, o laikant įrankius ranka turi visados išlikti natūralioje pozicijoje, neįtempta bei atpalaiduota. Jei atliekant sodo ar daržo darbus plaštakos raumenys nėra įsitempę, be to, nejaučiamas joks diskomfortas– galite būti tikri, jog jūsų darbo įrankiai yra tinkami. Rinkoje egzistuoja keletas kokybiškas prekes gaminančių prekės ženklų, pavyzdžiui Fiskars įrankiai pasižymi itin kokybiškomis medžiagomis, lengvu svoriu ir paprastu naudojimu. Be to, šio prekės ženklo produkcija jau kurį laiką yra pasiekiama ir vis labiau populiarėjanti ir mūsų šalyje. Fiskars gaminių galima įsigyti didžiuosiuose namų apyvokos prekybos centruose ar net internetinėse parduotuvėse (pvz.: pigu.lt).

Kokiomis dar savybėmis turėtų pasižymėti ergonomiški sodo bei daržo įrankiai? Pavyzdžiui sekatoriai, skirti augalų genėjimui bei formavimui, turėtų būti pagaminti tik iš aukščiausios kokybės medžiagų, nerūdijančio plieno ašmenų, be to, turi būti nesunkiai valdomi bei turėti guminę ar kitą neslystančio paviršiaus rankeną. Dirbdami su tokiu įrankiu galite būti tikri, kad jūsų judesiai bus natūralūs, lengvi bei nesuteikiantys papildomos apkrovos jūsų rankoms.

Kauptukai, savo ruožtu, taip pat turėtų būti pagaminti iš aukščiausios kokybės medžiagų, pasižymėti lenkto tipo rankena, padedančia įvaldyti lengvesnius rankos judesius, taip pat pasižymėti mažu svoriu, tačiau tuo pačiu būti itin tvirti. Kalbant apie kastuvus, rekomenduojama naudoti raidės D formos rankeną turinčius įrankius – tokio tipo rankenos užtikrins galimybę laikyti kastuvą būtent taip, kaip tai yra patogu jums, be to, jūsų plaštakos visuomet bus natūralioje pozicijoje, taigi išvengsite galimų nuospaudų ar per didelio raumenų įsitempimo.

Shutterstock nuotr./Mergina darže
Shutterstock nuotr./Mergina darže

Paskutinis svarbus sodo ir daržo darbų ergonomikos principas – tai atramų ir specialių kėdžių naudojimas dirbant sodo ir daržo darbus. Funkcionalios kėdės, pakojai ir atramos – tai nepamainomi įrankiai, padėsiantys sodo bei daržo darbus padaryti dar malonesniais. Turbūt daugelis iš jūsų esate patyrę jausmą, kuomet po ilgo klūpėjimo daržo lysvėje atsistoti tampa ypač sunku – nuspausti sąnariai tiesiog degina Jūsų kelius. Nuostabu, kad tokie įrankiai kaip pakojis ar sulankstoma sodo kėdė gali padėti visam laikui pamiršti šiuos skausmus.

Pakojis dažniausiai praverčia ilgai klūpint, pavyzdžiui ravint lysvę nuo piktžolių, tuo tarpu atliekant vidutinio dydžio krūmų formavimą, nepakeičiamomis tampa sulankstomos sodo kėdės. Žinoma, šios gali puikiai pasitarnauti ir dirbant žemę. Dėl kėdės manevringumo naikinti piktžoles sėdomis irgi įmanoma, tereikia pasirinkti atitinkamus sodo įrankius – kauptukai, žirklės ar kiti įrankiai privalo turėti kiek ilgesnes rankenas, kurios leis jums išvengti dėl nuolatinio lankstymosi juntamų nugaros skausmų.

Akivaizdu, jog sodo bei daržo darbai gali būti vien tik malonumą teikianti veikla. Metas pamiršti laikus, kuomet po dienos praleistos sode viskas apie ką galėdavote galvoti – tai geliančios rankos, sąnariai ar skaudanti nugara. Laikydamiesi paprastų sodo darbų ergonomikos principų galite būti tikri, kad nuo šiol kiekvienas pavasaris ir bundanti gamta teiks daug džiaugsmo ne tik sielai bet ir kūnui!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas