„Nors daugelis žino ar bent yra girdėję, kad grybai gali būti ne tik gardus maistas, bet ir nuodas, kasmet panašiu laiku vaistines užplūsta gyventojai, besiskundžiantys negaliomis, sukeltomis pavalgius ar persivalgius grybų. Ypač sunkių atvejų nematome, kadangi tokie pacientai iš karto atsiduria toksikologiniame skyriuje. Tačiau nusiskundimų sunkumu skrandyje, pilnumo jausmu, pykinumu sulaukiame po kelias dešimtis kasdien“, – teigė vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Gintarė Krikščiūnienė.
Grybai gali būti ne tik gardus maistas, bet ir nuodas. Nusiskundimų sunkumu skrandyje, pilnumo jausmu, pykinumu sulaukiame po kelias dešimtis kasdien.
Anot „MediCA klinika“ gydytojos gastroenterologės Editos Jakubauskienės, dalis valgomų ir nuodingų grybų yra panašios išvaizdos, todėl dažniausiai nepatyrę grybautojai grybais apsinuodija supainioję valgomus su nuodingais grybais. „Apsinuodyti galima ir valgomais grybais, jei jie vartojami seni, ištižę, sukirmiję ar šalnų pakąsti. Tokiuose grybuose, irstant baltymams ir riebalams, susidaro amidų ir aminų junginiai. Tokie patys, kurie atsiranda gendant mėsai, žuvims ar sviestui“, – sakė E. Jakubauskienė.
Gydytoja patarė rinkti tik jaunus grybus, nes jie yra maistingesni, nesukirmijusius ar kitaip nepažeistus grybus. „Svarbu grybus gerai išvirti, o jų nuovirą – išpilti. Dar geriau, jei nuoviras nupilamas kelis kartus, tokiu atveju iš grybų pasišalina daug nuodingų medžiagų ir taip galima sumažinti apsinuodijimų riziką.
Paruoštų valgymui grybų negalima palikti kitai dienai, o konservuotus reikėtų suvartoti per pusmetį.
Paruoštų valgymui grybų negalima palikti kitai dienai, o konservuotus reikėtų suvartoti per pusmetį. Taip pat paruoštus grybus reikia laikyti šaldytuve ar vėsiame rūsyje 0-6 °C temperatūroje“, – aiškino ji.
Gastroenterologė atkreipė dėmesį, kad galimi dviejų rūšių apsinuodijimų grybais atvejai. „Pirmuoju atveju negalavimai susiję su virškinimo sutrikimais, kurie prasideda jau po pusvalandžio ir pasireiškia pykinimu, vėmimu, galvos ir pilvo skausmais, viduriavimu. Tačiau šie simptomai, neretai praeina savaime per 2-4 valandas.
Antruoju atveju apsinuodijimas yra daug sunkesnis. Apsinuodijimui nuodingų savybių turinčiais grybais yra būdingas slaptasis periodas, kuris gali trukti 6-48 val. po grybų valgymo. Vėlgi žmogų kankina pykinimas, vėmimas, viduriavimas, kuris savaime išnyksta, tačiau šiuo metu prasidėjęs ūminis kepenų, inkstų veiklos sutrikimas kelia grėsmę ne tik žmogaus sveikatai, bet ir gyvybei“, – teigė „MediCA klinika“ gydytoja.
Kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomai, tuo apsinuodijimas sunkesnis.
Specialistai sutaria, kad visais apsinuodijimo atvejais būtina nedelsti ir kuo skubiau kreiptis pagalbos. „Verta žinoti, kad kuo vėliau atsiranda apsinuodijimo simptomai, tuo apsinuodijimas sunkesnis, o apsinuodijimo požymiai nuo skirtingų rūšių grybų atsiranda skirtingu metu. Paprastam žmogui sudėtinga atskirti gyvybei grėsmingą apsinuodijimą grybais nuo paprasčiausio gastrito ar apsinuodijimo maistu, todėl esant įtarimų, kad apsinuodyta grybais, norint komplikacijų, būtina pasitarti vaistininkais ar iš karto kreiptis į gydytojus“, – pažymėjo „Camelia“ vaistininkė.
Gydytoja E. Jakubauskienė perspėjo, reikia nepamiršti, kad grybai yra sunkiai virškinamas maisto produktas. Grybų nerekomenduojama valgyti žmonėms, sergantiems virškinimo trakto, inkstų, kepenų ligomis. Taip pat senyvo amžiaus žmonėms, nėščioms moterims ir mažiems vaikams. Užvalgius grybų, rekomenduojama profilaktiškai vartoti virškinimo fermentus ir preparatus, kurie apsaugo nuo nemalonių pojūčių skrandyje ir žarnyne, padeda greičiau pašalinti maisto turinį iš skrandžio ir plonojo žarnyno“, – sakė specialistė.
Vaistininkų ir gydytojų patarimai grybų mėgėjams
Rinkite tik gerai pažįstamus grybus;
Nevalgykite nežinia kieno rinktų grybų. Tyrimai rodo, kad neretai apsinuodijama vyresnio amžiaus ir / ar turinčių regos sutrikimų asmenų rinktais grybais;
Nemanykite, kad grybais apsinuodyti turi visi jų valgiusieji. Galbūt patiekale buvo tik vienas nuodingas grybas, kuris pakliuvo tik vienam valgiusiajam;