Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stilingas ir funkcionalus mažas vonios kambarys: misija įmanoma!

Remiantis naujomis higienos normatyvomis, patvirtintomis Europos Sąjungos, naujai projektuojamuose daugiabučiuose vonios kambarys negali būti mažesnis nei 6 kv. m., tačiau daliai žmonių, gyvenančių senuose butuose, tenka visus prausimosi ritualus atlikti mažesnėje erdvėje. Visgi, šiuolaikiniai santechnikos sprendimai ir modernūs vonios baldai net ir nykštukiniam vonios kambariui gali suteikti išsvajoto funkcionalumo ir žavesio.
Vonios kambarys.
Vonios kambarys. / Fotolia nuotr.

Mažai erdvei ir maži sprendimai

Pasak didžiausios Lietuvoje elektroninės parduotuvės Pigu.lt specialistų, šiandien praktiškai visi santechnikos gamintojai komplektuoja bei pardavinėja nedideles praustuves, kurių plotis viso labo siekia tik 20 cm. Taigi, net ir ankščiausioje patalpoje tokia praustuvė rastų sau vietą. Tiesa, norint sutaupyti vietos, nereiktų atsisakyti patogumo ir funkcionalumo, todėl, prieš įsigyjant miniatiūrinę praustuvę, reiktų gerai pagalvoti ar ji nesukels diskomforto. Ieškantiems optimaliausio sprendimo, Pigu.lt specialistai rekomenduoja rinktis maždaug 60 cm ilgio ir 50 cm pločio praustuvę.

Renkantis praustuvę ar klozetą nedidelei vonios patalpai, svarbu pirmenybę teikti ergonomiškoms formoms, kurios neužgriozdintų erdvės. Tam idealiai tinka užapvalintų formų vonios baldai. Kalbant apie baldus reiktų atminti, kad pakabinti vonios baldai vizualiai padidina erdvę. Be to, tai labai praktiška, nes nereiks vargti norint greitai išplauti vonios kambario grindis, o ir klozeto bakelio nesimato, todėl erdvė atrodo estetiškiau. Tiesa, pakabinamus vonios baldus nėra taip paprasta įrengti, todėl geriau į pakalbą pasikviesti profesionalus.

Neliko vietos bide? Nieko baisaus, vonios baldų ir įrangos gamintojai siūlo alternatyvą – specialius bidė dušiukus. Tik tokiu atveju būtų geriau kriauklę ir klozetą montuoti šalia vienas kito, kad bidė dušiuką būtų galima prijungti prie kriauklės įvado.

Dušo kabina ar vonia?

Atsipalaiduoti vonioje po sunkios darbo dienos visada malonu ir sveika. Visgi, žmonėms gyvenantiems butuose, kuriuose vonios kambarys nėra itin erdvus, reiktų iš anksto susitaikyti su mintimi, kad geriau kokybiška dušo kabina, nei mažutė vonia, kurioje net kojų nepavyks ištiesti. Tiesa, ir dušo kabina gali gerokai užgriozdinti kambarį, todėl specialistai rekomenduoja atsisakyti dušo kabinos padėklo ir įrengti trapą ar specialią angą vandeniui subėgti. Dušo kabinos su trapu šiandien labai populiarios ir praktiškos, jos tarsi įsilieja į vientisą interjerą ir erdvei suteikia daugiau apimties. Dušo kabinos trapą galima nesunkiai įrengti ir senos statybos name, svarbiausia šį darbą patikėti ekspertams, kurie viską atliks tinkamai ir užtikrins, kad kaimynų, gyvenančių apatiniuose butuose, sienos nebus aplietos vandeniu.

Vonios kambario interjero tendencijos

Sekantys interjero tendencijas turėjo pastebėti, kad atskirtis tarp namų ir ofiso interjero labai sumažėjo. Interjero dizaineriai nori sukurti biurus, kurie primintų jaukią namų svetainę, o namuose šiek tiek atsirastų ofiso griežtumo. Ši tendencija neaplenkė ir vonios kambario. Vis dažniau vonios kambariuose galima išvysti dailų krėslą ar nedidelę kanapą, ant kurios būtų galima prisėsti po vonios procedūrų. Mažame vonios kambaryje tokio prabangaus interjero nepavyks sukurti, tačiau yra alternatyvų. Viena jų – praustuvės, klijuojamos po stalviršiu. Tokią praustuvę lengviau valyti, kambaryje dominuoja pats baldas, o ne vonios įranga.

Kita ryški tendencija vonios kambario interjere – dekoratyviniai elementai: paveikslai, knygos, originalūs žurnalų laikikliai, gėlės. Vonios kambarys iš karto atrodys jaukesnis ir modernesnis, jei jame atsiras vietos įrėmintam plakatui ar stilingam dideliam veidrodžiui. Be to, veidrodiniai paviršiai vizualiai padidina erdvę, todėl kuo veidrodis didesnis, tuo geriau.

Kur susidėti daiktus?

Net ir pačiame mažiausiame vonios kambaryje galima įrengti lentynas, kuriose tilptų visos kosmetikos priemonės ir kiti niekučiai. Šiandien itin populiarios atviros lentynos, todėl daiktų slėpti po aklinai užvertomis kabinamos spintelės durimis tikrai neverta. Vietoj jų geriau įsigyti kelis krepšelius daiktams laikyti ir juose susidėti daiktus, kurių nenorite „eksponuoti“. Be to, rankšluosčių lentynas galima įrengti tiesiog po kriaukle, o visas švaros priemones, kurios dažniausiai laikomos šioje vietoje, galima perkelti į virtuvę ar rasti laisvą kampelį sieninėje spintoje.

Skalbimo mašinos dilema

Buitinės technikos gamintojai siūlo ir kompaktiškų gabaritų skalbimo mašinas, kurios nesunkiai ras vietą ir nedideliame vonios kambaryje. Visgi, jei bute gyvena kelių žmonių šeima, toks pasirinkimas gali gerokai apkartinti buities darbus. Kita vertus, šiuolaikinės skalbimo mašinos dirba pakankamai tyliai, todėl jas drąsiai galima montuoti virtuvėje ar prieškambaryje.

Vonios kambarys, kuris nekelia rūpesčių

Vonios kambaryje kaupiasi daug drėgmės, garų, kurie gali tapti įsiveisusio ir sunkiai išnaikinamo pelėsio priežastimi. Tad, prieš pradedant rinktis naujus vonios baldus, pirmiausia reiktų pasirūpinti gera ventiliacija, kuri neleistų patalpoje užsilaikyti garams. Tuo tikslu būtina vonios durų apačioje įrengti specialias groteles, kurios į vonios kambarį leis patekti orui, greičiau visus garus išstumsiančiam pro ventiliacijos angą. Tuo atveju, jei įsigytoje dušo kabiną, kurioje jau yra įrengtas ventiliacijos kanalas, įkaitęs oras bus pašalintas per kanalą, esantį vonios patalpoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas