Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Trečdalį gyvenimo praleidžiame lovoje, bet ar galime miegoti ramia sąžine?

Trečdalį gyvenimo praleidžiame lovoje, bet ar žinome, iš kur atkeliavo mediena, iš kurios ji pagaminta? Kaip išvengti naktinių košmarų apie ekologines katastrofas ir sutaupyti pinigų?
Jauna pora lovoje
Jauna pora lovoje / 123rf.com nuotr.

Daugelio produktų, kurie mums atrodo savaime suprantami - nuo lovų iki knygų ar suoliukų parke, pagrindas yra mediena. Miškų kirtimas turi labai rimtų pasekmių ir aplinkai, ir žmonėms, todėl tik pirkdamas medienos produktus iš tvariai veiklą vykdančių šaltinių galime apsipirkti ramia sąžine. 

Žinoma, ne visos lovos yra pagamintos iš medienos. Jos taip pat būna pagamintos iš metalo arba sintetinių medžiagų. Tačiau mediena turi du svarbius privalumus: tai atsinaujinantis ir biologiškai skaidus išteklius ir ją gaminant į aplinką išmetama mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Kaip ten bebūtų, dėl to medinė lova nebūtinai tampa ekologišku produktu.

Kai perkate medienos gaminius, ieškokite Miškų valdymo tarybos (FSC) arba Miškų sertifikavimo skatinimo programos (PEFC) logotipų: bet kuris iš jų patvirtina, kad mediena buvo gauta iš gerai prižiūrimų miškų

Visi medienos ir popieriaus gaminiai, kuriuos naudojame, pradeda savo gyvenimą miške. Ir nors didžioji dalis medienos gaunama iš gerai prižiūrėtų miškų, to negalima pasakyti apie ją visą. Nelegalus miškų kirtimas tebėra didelė problema. Dėl jo į aplinką išmetama daug anglies dioksido, išstumiamos bendruomenės ir naikinamos natūralios buveinės.

Kaip gali būti užtikrinti, kad renkantis daiktą, kuris buvo pagamintas saugojant aplinką ir nesukeliant žalos žmonėms ar gyvūnams? Kai perkate medienos gaminius, ieškokite Miškų valdymo tarybos (FSC) arba Miškų sertifikavimo skatinimo programos (PEFC) logotipų: bet kuris iš jų patvirtina, kad mediena buvo gauta iš gerai prižiūrimų miškų. Kita vertus, kodėl neįsigijus baldų iš komiso? Taip irgi galėsi ne tik išvengti naktinių košmarų apie ekologines katastrofas, bet ir sutaupyti pinigų!

Ar jūsų mėgstamos sofos kokybė turi poveikį mūsų planetai?

Daugelis išteklių yra tokie pigūs, kad mums jie atrodo neišsenkantys. Tačiau tokių išteklių kaina neatspindi jų tikrosios vertės arba stygiaus ateityje

Taip, turi. Dauguma gaminių atrodo pigūs - todėl juos ir perkame negalvodami, kad po poros arba šiek tiek daugiau metų juos išmesime, nes jie sulūš arba atsibos. Tai ydingas išteklių naudojimas. Daugelis išteklių jau daug metų yra tokie pigūs, kad mums jie atrodo neišsenkantys arba, mažų mažiausiai, artimiausiu metu neišnyksiantys. Tačiau tokių išteklių kaina neatspindi jų tikrosios vertės arba stygiaus ateityje. Baldų gamyba reikalauja gausių išteklių.

Todėl, kai perkate ką nors naujo, pagalvokite apie tai, kiek laiko toks daiktas tarnaus. Apgalvokite, ar jūsų kėdė buvo pagaminta kokybiškai ir ar po poros metų, net pasikeitus madai, ji vis dar jums patiks. Kokybišką gaminį mažiau norėsis išmesti. O jei gaminys sulūš, kodėl jo nesutaisius, užuot pirkus naują? Nebūkime priklausomi nuo įpročių, kurie susiformavo, kai buvome nuolat skatinami vartoti ir ištekliams bei ekosistemoms dar nebuvo kilusi grėsmė.

Sulūžusius baldus pataisyti gali būti paprasčiau nei atrodo. Pagalvokite ir apie pakartotinį medžiagų panaudojimą ir perdirbimą. Kietąją medieną galima pakartotinai panaudoti, perdirbti arba sudeginti, o net jei ją išmesi – ji biologiškai susiskaidys.

Ekorekomendacijos.lt: Mažiau yra daugiau!

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas