Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys ispanų architektai laimėjo prestižinę Pritzkerio premiją

Trys ne itin garsūs ispanų architektai – Rafaelis Aranda, Carme Pigem ir Ramonas Vilalta – trečiadienį pelnė prestižinę Pritzkerio architektūros premiją už modernius darbus, puikiai derančius prie aplinkos.
Trys ispanų architektai laimėjo prestižinę Pritzkerio premiją
Trys ispanų architektai laimėjo prestižinę Pritzkerio premiją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Toks pasirinkimas laikomas žingsniu tolyn nuo šioje srityje dominuojančių garsenybių architektų. Trijulė jau 30 metų dirba kartu savo gimtajame Oloto mieste Katalonijoje.

Ispanijos šiaurės rytuose įsikūręs Oloto miestas yra apsuptas bukų, pelkių ir užgesusių ugnikalnių – tokia gamta jau seniai yra jų darbų įkvėpimo šaltinis.

Globalizacijos apimtame pasaulyje žmonės vis labiau bijo, „kad prarasime savo vietines vertybes, vietos meną ir vietos papročius“, sakoma pranešime, kuriame buvo paskelbti premijos laureatai.

„Rafaelis Aranda, Carme Pigem ir Ramonas Vilalta mums sako, kad įmanoma turėti... tiek tvirtai įaugusias šaknis, tiek rankas, ištiestas likusiam pasauliui“, – priduriama jame.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Trys ispanų architektai laimėjo prestižinę Pritzkerio premiją
AFP/„Scanpix“ nuotr./Trys ispanų architektai laimėjo prestižinę Pritzkerio premiją

Tarp jų pačių žymiausių kūrinių yra viešoji erdvė „La Lira Theatre“ Ispanijoje ir Soulages’o muziejus Rodezo mieste pietvakarių Prancūzijoje.

Architektai iš Ispanijos šią premiją pelno tik antrą kartą, bet atvejų, kad ją pasidalytų trys asmenys, dar nėra buvę.

„Tai didžiulis džiaugsmas ir didžiulė atsakomybė. Esame sujaudinti, kad šiemet esame įvertinti mes – trys profesionalai, visada dirbantys artimai“, – sakė C.Pigem.

„Kartais atrodo, kad turi pasirinkti tarp kažko vietinio ir globalaus. Su mumis kiekvienas gali suprasti, kad įmanoma tuo pat metu būti artimai susijusiam su vietiniais (dalykais) ir būti atviram pasauliui“, – teigė ji.

Įkvėpti gimtinės gamtos

Nugalėtojų kompanija „RCR Arquitectes“ yra atlikusi projektų Belgijoje, Prancūzijoje ir net Dubajuje, tačiau didžioji dalis jų projektų įgyvendinta Ispanijoje, daugiausia – Katalonijoje. Šio itin autonominio regiono gyventojai siekia nepriklausomybės.

„Jų darbai atlikti ir viešose, ir privačiose erdvėse – nuo kultūros iki švietimo įstaigų projektų. Jų gebėjimas intensyviai susieti kiekvieną jų su aplinkos specifika įrodo autorinio proceso vientisumą“, – sakė Tomas Pritzkeris, šią premiją remiančio fondo pirmininkas.

C.Pigem ir R.Vilalta, kurie yra pora, 1987 metais baigė šalia Barselonos esančią Valjeso architektūros mokyklą. Jie tapo partneriais su R.Aranda, kuris taip pat buvo neseniai baigęs universitetą, ir sukūrė parduotuvę Olote.

„Olotas, mūsų mažasis pasaulis“, – naujienų agentūrai AFP sakė R.Vilalta 2014 metais, kai buvo atidarytas Soulages’o muziejus.

Architektai teigia, kad jų darbus įkvepia Barselonos modernioji architektūra, iškilusi per 1992-ųjų Olimpines žaidynes, be to, jų įkvėpimo šaltiniai yra tapytojai Markas Rothko ir Pierre’as Soulages’as bei ispanų skulptorius Eduardo Chillida .

Jų darbus taip pat įkvepia tradicinė japonų architektūra.

Jų pastatai atspindi paprastumą ir jų regiono spalvas; pavyzdžiui, visuose jų darbuose esantis tamsus plienas primena vulkaninius akmenis.

Komisijos pirmininkas Glennas Murcuttas gyrė, kaip kūrybiškai jie panaudoja tokias šiuolaikines medžiagas kaip anksčiau naudotas perdirbtas plienas ir plastikas, kad sukurtų „neįtikėtino stiprumo ir paprastumo“ kupinus pastatus.

„Šių trijų architektų bendradarbiavimas kuria poetišką, kompromisų neturinčią architektūrą, pristatančią amžiną darbą, atspindintį didžiulę pagarbą praeičiai, tačiau aiškiai parodantį dabartį ir ateitį“, – teigė jis.

Premija ispanams bus įteikta Tokijuje gegužės 20-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento