Paaiškėjo, kad vaisių šviežumą galima pratęsti užpurškus chitozano – medžiagos, kuri gaunama iš krevečių, krabų ir kitų jūros vėžiagyvių kriauklių. Nustatyta, kad ši medžiaga naikina bakterijas, dėl kurių bananai pūna, bei sulėtina vaisių kvėpavimą, skelbia Dailymail.co.uk.
„Mes nustatėme, kad padengus žalius bananus chitozano purškalu galime išlaikyti juos šviežius iki 12 dienų, – sakė daktaras Xihongas Li iš Tianjino Mokslo ir technologijų universiteto (Kinija). – Bananams bręstant jie greitai pageltonuoja ir suminkštėja, o tuomet pradeda pūti. Mes išradome būdą išlaikyti bananus šviežius ilgesnį laiką ir sulėtinti jų gedimą. Toks purškalas galėtų būti naudojamas tiek namuose, tiek prekybos centruose ar pervežant bananus.“
Anot mokslininkų, purškalas yra skaidrus ir beskonis, o taip pat visiškai nekenksmingas. Tačiau prieš pradedant naudoti, visa tai dar turės patvirtinti valstybinės tarnybos.