Geriausi Lietuvos baristai: pergalei kavos išmanyti nepakanka

Praėjusį savaitgalį Vilniuje praūžusiose Kavos kultūros dienose buvo išrinkti Lietuvos kavos ruošimo ir ragavimo čempionato nugalėtojai. Jais tapo „Šviežios kavos“ baristai Tomas Rudys ir Eglė Neverauskaitė. Pasak Vytauto Kratulio, UAB „Šviežia kava“ direktoriaus, geras baristas yra ne tik puikus kavos virėjas, bet ir ryški asmenybė.
Eglė Neverauskaitė ir Tomas Rudys
Eglė Neverauskaitė ir Tomas Rudys / Sauliaus Simonavičiaus nuotr.
Temos: 1 Kava

„Norėdamas laimėti kavos ruošimo čempionatą baristas turi būti taip įgudęs, kad renginio metu apie kavos ruošimo techniką nebegalvotų. Gėrimas ruošiamas automatiškai, intuityviai, o visas dėmesys sutelkiamas tik į pasirodymą ir žmogų, kuriam kava ruošiama. To galima išmokti tik kiekvieną dieną kavą ruošiant taip, tarsi dalyvautum čempionate”, – teigia V. Kratulis, teisėjavęs daugelyje tarptautinių kavos renginių ir čempionatų. 

Tomo Rudžio nuotr./Tomas Rudys
Tomo Rudžio nuotr./Tomas Rudys

Daugiau nei 15 metų kavos versle dirbantis ir kasmet kavos ūkiuose pupas kruopščiai atsirenkantis V. Kratulis sako, kad gerai kavai paruošti neužtenka paraidžiui vykdyti instrukcijų, reikia pažinti ir suprasti kavą. „Mūsų baristai – smalsūs žmonės, puikiai žinantys visus kavos gamybos etapus. Jie žino, iš kur ir kaip jų ruošiama kava atkeliavo, kokie skoniai ir poskoniai joje slypi ir kaip juos išlaisvinti”, – pergalės priežastis vardija V. Kratulis. 

Per šeštą kartą Lietuvoje vykusias Kavos kultūros dienas buvo surengtas ne tik nacionalinis kavos ruošimo, ragavimo, piešimo pieno puta ir kokteilių su alkoholiu konkursas, bet ir atranka į šių rungčių pasaulio čempionatus.

Tomo Rudžio nuotr./Tomas Rudys
Tomo Rudžio nuotr./Tomas Rudys

Pagal tarptautines taisykles Lietuvoje vykusiame kavos ruošimo čempionate dalyvis per 15 minučių keturiems teisėjams turėjo pateikti po puodelį espreso, kapučino ir savo sukurto originalaus gėrimo. Teisėjai vertina ne tik kavos skonį, paruošimo kokybę, bet ir baristo išradingumą, profesionalumą.

„Ruošdamasis čempionatui išviriau tiek kavos puodelių, kad net sunku suskaičiuoti. Įgūdžius specialiai pasirodymui lavinau penkias savaites kasdien po vidutiškai penkias valandas”, – pasakoja T. Rudys,  kavos ruošimo čempionato Lietuvoje nugalėtojas.

Dvejus metus „Šviežios kavos“ lankytojams kavą ruošiantis baristas atstovaus Lietuvai pasaulio kavos ruošimo čempionate (ang. World Barista Championship) Australijoje šių metų gegužės mėnesį. Čia jis varžysis su kolegomis iš daugiau nei 50 šalių.

Per Kavos kultūros dienas buvo išrinktas ne tik geriausiai kavą ruošiantis, bet ir geriausiai skirtingas kavas atskiriantis baristas. Pirmą kartą Lietuvoje rengtame kavos ragavimo konkurse triumfavusi E. Neverauskaitė sako, kad šį rezultatą jai padėjo pasiekti ilgas ir nuoseklus darbas bei smalsumas. Nugalėtoja pasakoja, kad prieš konkursą visą dieną nieko nevalgė – tuomet geriau jaučiamas kavos skonis.

Tomo Rudžio nuotr./Tomas Rudys
Tomo Rudžio nuotr./Tomas Rudys

„Svarbiausia susikaupti ir nepamiršti kavos skonio. Kiekvienoje kavoje ieškojau vieno pagrindinio akcento, kuris ją išskirtų iš kitų”, – sako ketverius metus „Šviežioje kavoje“ skonį lavinanti E. Neverauskaitė. Laimėjusi kavos ragavimo čempionės titulą Lietuvoje ji iškovojo ir galimybę dalyvauti tarptautiniame kavos ragavimo konkurse (ang. World Cup Tasters Championship) šių metų birželį Nicoje, Prancūzijoje.

„Ieškodami geriausios kokybės ir įdomiausių kavų išragaujame tūkstančius skirtingų. Į šį procesą įtraukiame ir mūsų darbuotojus. Mūsų kavų repertuaras – didžiausias Pabaltijyje, tad ir mūsų baristai ragavę pačių įvairiausių kavų. Tuomet ir atskirti jas lengviau”, – kavos pažinimo subtilybes atskleidžia V. Kratulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis