Rugsėjo 14 d. Vilniuje gaminant rekordinio dydžio Buritą V. Kudirkos aikštėje bus surengtos buritų gaminimo pamokėlės, per kurias kepėjai dalinsis jų gaminimo subtilybėmis su mugės dalyviais ir svečiais.
Rekordo iniciatoriai – Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacija, AB Vilniaus paukštynas ir AS Santa Maria atstovybė Lietuvoje, kurie šiais metais Tautų mugės dalyviams ir svečiams paruošė ypatingą staigmeną – meksikietišką patiekalą, kuris bus gaminamas ant grilio.
„Kasmet tautų mugėje dalyvauja įvairių tautų atstovai iš Lietuvos ir kitų šalių, kurie pristato savo šalių folklorą, amatus bei virtuvės subtilybes, – pasakoja Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas, – Šiais metais nusprendėme pagaminti meksikietišką patiekalą, atskleisti, kaip iš tikro gaminamas pasaulyje populiarus valgis. Rekordino dydžio buritai gaminti naudosime originalias meksikietiškas tortilijas, įdarui – vištienos faršą, pagardinimui – specialius prieskonius ir padažus bei daržoves.“
Tautų mugės svečiai išvys, kaip gaminama didžiausia Sombrero formos burita, kuriai planuojama panaudoti rekordinį kiekį – daugai nei 2000 tortilijų (beveik 90 kg), taip pat 120 kg vištienos šlaunelių faršo, 100 kg daržovių, 30 kg padažų, 10 l aliejaus ir 20 kg sūrio.
Vištienos faršas šiam patiekalui parinktas ne atsitiktinai. Paukštiena dažnai naudojama šiam patiekalui gaminti ir Meksikoje.
„Šiam patiekalui pasiūlėme vištienos šlaunelių faršą, kuris Vilniaus paukštyne gaminamas modernia įranga, – pasakoja „KG Group„ marketingo direktorius Artūras Skairys, – Vištienos šlaunelių mėsa yra sultingiausia vištienos dalis, be to šlaunelių faršas labai lengvai įsisavina prieskonius ar padažus ir puikiai tinka grilio patiekalams.“
Rekordinio dydžio buritai bus panaudoti ir ypatingi prieskoniai bei padažai. Kaip teigia „Santa Maria“ prieskonių ekspertas Artūras Braslauskas, būtent per juos patiekalų ragautojams atsiskleidžia tradiciniai meksikietiški skoniai.
„Meksikos virtuvėje bazinių maisto produktų pasirinkimas patiekalams nuo seno nėra gausus: mėsa, kukurūzai, pupelės, ryžiai, daržovės. Tačiau spalvingi, turtingi poskoniais ir žadinantys apetitą patiekalai ragautojams atskleidžiami per prieskonių ir padažų įvairovę. Šiandienos rekordinei buritai bus naudojami 4 „Santa Maria“ asortimento produktai: tortilijos, padažai Chunky Salsa ir Cheddar cheesse bei prieskonių mišinys Fajita, kuriais, beje, prekiaujama Lietuvoje. Tai reiškia, kad šiuo įspūdingu šiandien gaminamu skanėstu namuose galime gardžiuotis dažniau, ne tik švenčių ar mugių metu“.
Tautų mugės dalyviai ir svečiai patys galės prisidėti prie šio rekordo gaminimo, sudalyvaudami buritų gaminimo pamokėlėse. Jas surengs Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos nariai.
Rekordinio dydžio buritą gamins Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos nariai, virtuvių šefai ir žinomi žmonės. Rekordo gimimą rugsėjo 14 d. 15 val. V. Kudirkos aikštėje Vilniuje fiksuos rekordų registravimo agentūra „Factum“. Rekordo iniciatoriai – Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacija, AB Vilniaus paukštynas, AS Santa Maria atstovybė Lietuvoje. Rekordinio dydžio burita bus išdalinta šventės svečiams ir dalyviams.