Krevetės žemaitiškai
Reikės:
– Tigrinės krevetės;
– Druska;
– Pipirai;
– Čili pipirai;
– Prieskoninių žolelių mišinys;
– Aliejus.
Bulvių piurė
Reikės
– Bulvės;
– Grietinėlė;
– Druska;
– Pipirai;
– Česnakas.
Kastinys
Reikės:
– Kastinys;
– Paruošta žalumynų pasta.
Kaip pasigaminti:
Tigrinės atvėsintos krevetės iš vakaro marinuojamos čili pipirų, druskos, juodųjų pipirų ir prieskoninių žolelių ir trupučio aliejaus marinate. Kastinys sumaišomas su žalumynų pasta ir dedamas iš vakaro į šaldymo kamerą. Bulvės verdamos pagal skonį pasūdytoje grietinėlėje, įdedame česnako skiltelę. Kai išverda, trintuvu suplakame iki vientisos masės. Krevetės kepamos 3-5 min ištirpintame svieste ir aiejuje. Iš kastinio suformuojami rutuliukai ir įdedami į bulvių košės piure. Ant viršaus uždedamos krevetės.
Edurado Bareikos nuotr./Krevetės žemaitiškai |
Ančiukų šokis
Reikės:
– Anties kulšelė;
– Medus;
– Čiobreliai;
– Druska;
– Pipirai;
– Šaltalankių sultys;
– Cukrus;
– Kaštainių likeris;
– Želatina;
– Perlinės kruopos;
– Raudonasis vynas;
– Cinamonas;
– Aliejus;
– Špinatai;
– Krapai;
– Bazilikų pasta;
– Petražolės;
– Morkos.
Kaip pasigaminti:
Iš vakaro anties kulšelė marinuojama su medumi, čiobreliais, druska ir pipirais. Iš šaltalankių sulčių, cukraus, kaštainių likerio ir želatinos pagaminamas stačiakampio formos drebutis. Perlinės kruopos išverdamos raudoname vyne, paskanintame cinamonu. Iš bazilikų pastos, petražolių, krapų ir aliejaus paruošiama vientisa masė, kuri bus naudojama dekorui. Anties kulšelė kepama įkaitintoje orkaitėje 150° C temperetūrojeapie dvi valandas. Morkos supjaustomos ir trumpai apkepamos svieste.
Edurado Bareikos nuotr./Patiekalas „Ančiukų šokis“ |
Laiminga pabaiga
Reikės:
– Ančių kepenėlės;
– Pienas;
– Grietinėlė;
– Druska;
– Pipirai;
– Kiaušinis;
– Kaštainių likeris;
– Naminė figų uogienė;
– „Sadutės“ naminiai grietinėlės ir ruginės duonos ledai;
– Makadamijų riešutai;
– Cukraus pudra;
– Rudas cukrus;
– Sviestas.
Kaip pasigaminti:
Kepenėlės nuplaunamos, nupjaustomos plėvės, užpilamos pienu ir 2-3 val. palaikomos šaldytuve. Išmirkusios kepenėlės nusausinamos, supjaustomos ir sudedamos į „blenderį“. Įberiama druskos, juodųjų pipirų, kiaušinis ir plakama. Plakinys nukošiamas, įpilamas pašildytas sviestas, kaštainių likeris.
Į norimos formos indelius (atsparius karščiui) įdedama naminė figų uogienė, ant viršaus pilamos paruoštos kepenėlės. Indeliai sustatomi į kepimo formą, į ją pripylus vandens iki pusės indelių aukščio, ją uždengiame folija. Forma kepama apie 25-30 min 150 C temperatūros orkaitėje. Vėliau vėsinama šaldytuve 2 val.
Patiekiant ant kepenėlių užbarstomas rudasis cukrus ir uždeginama. Makadamijų riešutai trumpai apkepinami keptuvėje su cukraus pudra. Į lėkštę šalia kepenėlių dedami naminiai „Sadutės“ duonos ledai, karamelizuoti makadamijų riešutai.