Vištienos kepenėlių paštetas su uogiene (4 porc.)
Reikės:
– 0,5 kg vištienos kepenėlių
– 3 svogūnų
– 1 česnako
– 0,5 ml „portveino“
– 0,5 ml brendžio
– Sviesto
– Šalavijo
– Prieskonių – bazilikų, rozmarinų
– Druskos, pipirų
– Prancūziško batono
– Spanguolių ir kriaušių uogienės arba apelsinų ir citrinų džemo
Kaip pasigaminti:
Svogūnus ir česnaką pakepiname aliejuje kol pagelsta. Sudedame kepenėles (supjaustytas) bei bazilikus ir rozmarinus. Pakepame apie 15 minučių, tada pilame brendį ir „portveiną“ bei patroškiname dar apie 3 minutes. Tuomet visa tai, ką patroškinome, sudedame į smulkintuvą ir gerai išmaišome, kol gausis vientisa masė. Tą masę supilame į indelius ir ant viršaus supilame ištirpdytą sviestą su šalaviju. Patiekiame su šiltu prancūzišku batonu ir spanguolių ir kriaušių uogiene, taip pat su apelsinų ir citrinų džemu. Paštetas turi būti visiškai atšalęs, kad būtų galima patiekti.
Eduardo Bareikos nuotr./Vištienos kepenėlių paštetas su uogiene |
Spanguolių ir kriaušių uogienė
Reikės:
– 2 stikl. spanguolių
– 2 stikl. cukraus
– 6 kriaušių
Kaip pasigaminti:
Spanguoles kartu su cukrumi suberiame į puodą ir verdame ant silpnos ugnies, kol uogos išsileis. Tada dedame kubeliais supjaustytas kriaušes ir pamaišydami verdame dar apie 40 minučių.
Apelsinų ir citrinų džemas
Reikės:
– 4 apelsinų
– 1 citrinos
– 2 stikl. cukraus
Kaip pasigaminti:
Apelsinus nulupame ir supjaustome mažais kubeliais, išspaudžiame citriną ir supilame cukrų. Tada supjaustome vieno apelsino žievelę ir paliekame parai, kad pastovėtų. Kitą dieną visą tą masę pamaišydami verdame apie 1,5 val.
Stirniena su kedro riešutais
Reikės:
– 2 kg stirnienos
– 2 šakelių dašio (prieskoninis augalas)
– Rozmarinų
– Pipirų
– Aliejaus
– Kiaulienos odos (šviežios)
– Kedro riešutų
Kaip pasigaminti:
Stirnieną supjaustome gabalėliais ir marinuojame alyvuogių aliejuje kartu su prieskoninėmis žolelėmis ir kitais prieskoniais. Laikome tris paras, kol išsimarinuos. Išmarinuotą mėsą dedame į ketinį indą, kurio dugną išklojame pasūdyta ir papipirinta kiaulės oda su šiek tiek lašinuko. Sudėtą žvėrieną dar pabarstome druska, užberiame kedro riešutais ir taip pat užklojame kiaulės odele. Galima pridėti įvairiausių prieskoninių šviežių žolelių. Orkaitėje troškiname apie 2,5 val. 200 laipsnių karštyje.
Garnyras
Nuplauname ir pusiau perpjauname bulves. Pabarstome šviežiais rozmarinais, grūstais pipirais, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir kepame apie 40 min. 180 laipsnių kaitros orkaitėje. Likus 15 min. sudedame vyšninius pomidorus. Salota – sultenė. Padažas: vienos citrinos sultys, šaukštas medaus, 3 šaukštai aliejaus, druska, pipirai. Viską išmaišome ir tiesiog supilame ant salotų.
Eduardo Bareikos nuotr./Stirniena su kedro riešutais |
Šokoladiniai putėsiai
Reikės:
– 200 g gero juodo šokolado
– 50 g sviesto
– 100 g grietinėlės
– 1 šaukštelio kakavos
– 1 kiaušinio
Kaip pasigaminti:
Šokoladą ištirpiname su sviestu, supilame grietinėlę, kakavą, kiaušinį ir viską išsukame maišytuve. Supilame vientisą masę į indelius ir palaikome šaldytuve apie 2 val. Prieš patiekiant apibarstome šokolado drožlėmis ir įvairiomis šviežiomis uogomis.
Eduardo Bareikos nuotr./Šokoladiniai putėsiai |
Kulinarinis realybės šou „Kviečiu vakarienės“ – kiekvieną darbo dieną 20.20 val. per BTV.