Anties kepenėlės („Foie Gras“) su mėlynųjų svogūnų džemu, raudonojo vyno želė ir vaisinės duonelės čipsu
„Foie Gras“ būtina nusipirkti parduotuvėje, nes patys jos pasigaminti nesugebėsime.
Mėlynųjų svogūnų džemas
Reikės:
– 3-4 mėlynųjų svogūnų;
– 30 gr. rudojo cukraus;
– Miško uogų balzamiko padažo.
Kaip pasigaminti:
Smulkiai supjaustome svogūnus ir juos kepiname ant įkaitusios keptuvės, kol pradės leisti sultis. Po truputį beriame rudąjį cukrų. Kai viskas apkepa, svogūnai suminkštėja ir įgauna rudą spalvą, įpilame miško uogų balzamiko padažo. Paskanaujame. Turi būti saldžiarūgštis džemas. Padedame atvėsti. Iš šio džemo reikės su arbatiniu šaukšteliu padaryti tokius kaip susiskleidusi tulpė lapelius.
Raudonojo vyno žele
Reikės:
– Želatinos;
– Raudonojo vyno.
Kaip pasigaminti:
Ištirpiname vandenyje želatiną, kaitiname ant ugnies. Įpilame raudonojo vyno. Išpilame formoje plonu sluoksniu, kad paskui galėtume supjaustyti mažais kubeliais.
Vaisinės duonelės čipsas
Vaisinę duonele labai plonai supjaustome ir orkaitėje išdžioviname kaip kad džioviname grybus ar obuolius.
Eduardo Bareikos nuotr./Anties kepenėlės su mėlynųjų svogūnų džemu |
Jautienos šoninės dalies kepsnys su orkaitėje keptomis bulvėmis, pomidoru bei cukinija, pipirinis padažas
Reikės:
– Jautienos;
– Bulvių;
– Aliejaus;
– Žolelių;
– Česnako;
– Cukinijos;
– Pomidorų;
– Konservuotų pipirų.
Kaip pasigaminti:
Jautieną susipjaustyti gabalais. Išsivirti bulves su lupena. Jas po to reikės supjaustyti piršto storumo riekelėmis per visą paviršių. Jas apsikepti ant specialios grilinės keptuvės (be aliejaus), kad atsirastų vos matomi ruoželiai. Paskui pašausime bulves 5-8 min. į įkaitintą (180 laipsnių) orkaitę, prieš tai patepus bulvių paviršių aliejumi, į kurį įmaišyta žolelių, česnako. Tą patį padaryti su cukinija, tik ji turi būti šviežia, tai yra, prieš tai nereikia apsivirti. Tą patį darome ir su pomidorais. Kepsnius apkepame ant labai karštos grilinės keptuvės po 2-3 min. Galima pašauti 3-5 min. į orkaitę. Pipiriniui padažui imame mėsos pagrindo padažą ir įmaišome žalių konservuotų pipirų.
Eduardo Bareikos nuotr./Jautienos kepsnys |
Persikas, įdarytas imbieriniais sausainiais ir graikiškais riešutais, su vaniliniais ledais
Reikės:
– Indelio marinuotų persikų puselių;
– 3-4 imbierinių sausainukų;
– 50 gr. graikinių riešutų;
– 20 gr. škotiško viskio;
– 1 kiaušinio trynio;
– Cukraus;
– Apelsinų sulčių.
Kaip pasigaminti:
Persikus sudėję į puodą užpilame apelsinų sultimis ir kaitiname, kol užvirs. Išjungiame orkaitę. Imbierinius sausainukus sutriname inde, sudedame stambokai susmulkintus graikiškus riešutus, įmušame kiaušinio trynį. Viską išmaišome. Įpilame viskį ir vėl išmaišome. Imame persiko puselę ir į įdubimą dedame įdarą. Viską pašauname 8-10 min. į įkaitintą orkaitę. Išėmus dedame į lėkštę, įpilame šiek tiek šiltų apelsinų sulčių, kuriose virė persikai ir uždedame kaušelį vanilinių ledų ant viršaus. Papuošimui iš anksto pasigaminame karamelinį traškutį: baltasis cukrus be vandens šildomas keptuvėje, kol virs į rudą masę ir šaukštu ant sviestinio popieriaus ar silikoninio padėkliuko išpaišomas korys ar kita norima forma.
Eduardo Bareikos nuotr./Persikas, įdarytas imbieriniais sausainiais ir graikiškais riešutais |