Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atmosferoje deguonies – daugiau, bet žuvys juo nekvėpuoja

Viename kubiniame metre oro – deguonies – keleriopai daugiau, negu kubiniame metre vandens, todėl žuvims reikia padėti kelias kartus daugiau pastangų ir prapumpuoti pro žiaunas didžiulį kiekį vandens, kad patenkintų organizmui reikalingo deguonies poreikį.
Mokslininkai nustatė, kad žuvų žaunų plotas nepakankamas, kad jos galėtų įsisavinti reikiamą kiekį deguonies iš atmosferos
Mokslininkai nustatė, kad žuvų žaunų plotas nepakankamas, kad jos galėtų įsisavinti reikiamą kiekį deguonies iš atmosferos

„Facebook“ grupė „Žūklės laimikis“. Junkis jau dabar.

Moksliniai tyrimai parodė, kad rykliai turi visą laiką judėti, nes jų žiaunos labai netobulos ir nenašios, neefektyviai pasisavina iš vandens deguonį. Šios žuvys paprasčiausiai uždustų, jei kur nors stabteltų pasvajoti. Pro ryklio žiaunas kas sekundę turi plūsti didelis vandens srautas. Kitoms žuvims tokio neapsakomo aktyvumo rodyti nereikia, tačiau ir joms būtų daug paprasčiau elgtis taip kaip banginiai. Iškišai kartą per pusvalandį iš vandens galvą įkvėpei deguonies ir leidiesi į gelmes.

Pasirodo, kad tai – neįmanoma, nes žuvų žiaunos nesugeba pasisavinti deguonies iš oro. Jei žuvis atsiduria ant kranto, jos žiaunų klostės susiglaudžia, tad jų plotas tampa pernelyg mažas, kad pavyktų įsisavinti reikiamą kiekį deguonies. Šį nepakankamumą dar labiau sustiprina tai, jog žiaunos be vandens labai sparčiai išdžiūsta ir tampa visiškai netinkamos kvėpuoti sausumoje. Žuvų įvairovėje, tiesa, yra ir išimčių – tai vadinamosios dvikvapės žuvys, kurios sugebėjo prisitaikyti kvėpuoti atmosferos oru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai