Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australija skelbs juoduosius žuvies patiekalų sąrašus

Australijos jūros biologinės įvairovės apsaugos draugija sudarė žuvų ir kitų jūros gyvūnų sąrašą, į kurį įtrauktos nykstančios rūšys. Tad restoranų lankytojai bus raginami neužsisakyti patiekalų iš tų žuvų rūšių, kurios atsidūrė sąraše, ir ignoruoti užeigas, perkančias iš žvejų retų rūšių žuvis.
Australijos žvejus verslininkus visuomenė paragino atsisakyti tralų ir žvejoti gaudyklėmis
Australijos žvejus verslininkus visuomenė paragino atsisakyti tralų ir žvejoti gaudyklėmis

Draugijos užsakymu ekologai ir biologai išstudijavo per 300 Australijos Vyriausybės dokumentų, tarp kurių – ataskaitos apie šalies vandenyse sužvejojamus laimikius, ir mokslinių darbų, kuriuose apibūdinama ekologinė situacija šalies priekrantėje ir vandenyne. Šiuose dokumentuose esančios informacijos pagrindu ir sudarytas juodasis žuvies patiekalų sąrašas. 

Ekologo Dorreno Kindlayside‘o teigimu, akivaidu, kad trys ketvirtadaliai vandenyne gyvenančių žuvų populiacijų pernelyg intensyviai žvejojamos ir jų ištekliai nespėja atsinaujinti, o vien Australijos vandenyse 15 žuvų rūšių, kurios svarbios verslo žvejybai, atsidūrė ant išnykimo ribos. Akivaizdu, kad reikia imtis priemonių. Kol apribojimai bus įteisinti Vyriausybės lygiu, Australijos jūros biologinės įvairovės apsaugos draugija siūlo iniciatyvos imtis visuomenines organizacijas. 

Plačiosioms gyventojų masėms sunku atskirti nykstančias žuvų ir gyvūnų rūšis ir susigaudyti jų įvairovėje savarankiškai, todėl buvo sudarytas juodasis patiekalų sąrašas. Juo remiantis nesunku palyginti, ar restorano meniu yra valgių, paruoštų iš nykstančių rūšių, ir tuos patiekalus ignoruoti. Restoranų savininkai savo ruožtu turėtų susilaikyti ir nepirkti iš žvejų į juodąjį sąrašą įtrauktų žuvų ir gyvūnų rūšių, nes jos neturės paklausos. Na, o pastarieji negaudyti jų. Viskas logiška, o svarbiausia, jog gerai žinoma, kad visuomenės iniciatyvos yra kur kas veiksmingesnės už teisės aktus. 

Į juodąjį sąrašą pakliuvo daug ryklių, ešerių, tunų rūšių, midijos, jūros šukos, o į rekomenduojamų patiekalų sąrašą – silkės, putasu ir kalmarai.

Mokslininkai taip pat paragino imtis griežtesnių priemonių, kad būtų žvejojama tik žuvis tausojančiais būdais ir atsisakyta barbariškos žūklės tralais. Dėl tralavimo kasmet žūsta 250 000 vien tik jūros vėžlių ir šimtai retų Australijos jūros liūtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos