Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bus draudžiama žvejams išmesti neįtikusį laimikį

Europos Parlamento nariai, šią savaitę posėdžiaujantys Strasbūre, pritarė draudimams išmesti neįtikusias žuvis. Paskaičiuota, kad maždaug ketvirtis laimikio šiuo metu išmetama kaip nereikalingas.
Žvejybiniai laivai vis dažniau stovi krante nei išplaukia žūklauti.
Žvejams bus draudžiama išmesti netinkamą žuvį. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

EP Žvejybos komiteto narė Ulrike Rodust skaitydama savo pranešimą pabrėžė būtinybę užkirsti kelią pernelyg didelių žvejybos kvotų nustatymui. Anot jos, būtina skirti daugiau dėmesio į mokslininkų rekomendacijas ir kasmet leisti sužvejoti tik tiek žuvų, kad jų populiacija spėtų atsigaut. 

Nuo 2014 m. ketinama drausti žvejams išmesti lašišas. Nuo 2016-ųjų draudimai įsigalios ir Baltijos jūros regiono žvejams. Paskaičiuota, kad išmetama maždaug 23 proc. laimikio,vien  todėl, kad į tinklus įkibusios žuvys – per mažos, ne tokios formos. Išmestos atgal jos dažniausiai žūva.

Europos Parlamento nariai susirūpino švaistomais ištekliais. Todėl bus draudžiami bet kokie žuvies išmetimai į jūrą. „Reikia įdiegti praktiką, kad būtų iškeliamas į krantą visas laimikis ir nešvaistomi gamtos ištekliai, kurie ir taip senka“, – teigė U.Rodust. 

Bendrosios žuvininkystės politikos reforma sukėlė nemažai diskusijų, sulaukta šimtų siūlymų. 

Tačiau šis radikalus siūlymas uždrausti išmesti žuvis iš iškrauti viską, kas pagauta, sulaukė ir kritikos. Parlamentarai iš Viduržemio jūros regiono tikino, kad žvejų kasdienybėje tokio draudimo įgyvendinimas – beveik neįmanomas. 

Reformos skeptikai atkreipė dėmesį, kad būtina remti priekrantės žvejus, padėti jiems atnaujinti laivyną. Lietuvos žvejai ne kartą išsakė priekaištus, kad Europos Sąjunga remia žemdirbius, padeda jiems atnaujinti techniką, žvejai tokios paramos negauna. 

ES žuvų sugavimai ir taip mažėja. Štai 1995 m. pagauta 8,1 mln. t, 2005 m. – 5,6 mln. t, 2010 m. – 4,9 mln. t. EP nariai susirūpino, jog labiausiai dėl ribojamos žvejybos nukentėtų priekrantės žvejai. Šiuo metu smulkieji žuvininkystės ūkiai ir taip vargiai išgyvena, todėl neabejojama, kad teks spręsti, kaip jiems padėti pareinamuoju laikotarpiu, kol ištekliai vėl atsistatys. 

Daugiausiai žuvų ES išgaudo Danija (beveik 17 proc. visų ES šalių pagaunamų žuvų). Ispanija pagauna apie 15 proc., Jungtinė Karalystė – 12 proc., Prancūzija – 9 proc. 

Šiuo metu daugiausiai pagaunama šprotų, atlantinių skumbrių, atlantinių silkių. Labiausiai nyksta paprastasis tunas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai