Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios valstybės slėpė žūklės laimikius

Britanijos Kolumbijos universiteto tyrinėtojai, surinkę iš įvairių šaltinių statistinius duomenis apie tai, kiek žuvies per pastaruosius šešis dešimtmečius žvejai verslininkai sugavo arktiniuose vandenyse nustebo nustatę, kad buvo sužvejojama žymiai daugiau žuvų nei nurodoma oficialiose ataskaitose, kurias įvairios valstybės pristato Jungtinėms tautoms.
Arkties regione žvejojantiems verslininkams gali tekti susiveržti diržus, nes paaiškėjo, kad žuvų populiacijos labai sumenko dėl grobuoniškos žvejybos
Arkties regione žvejojantiems verslininkams gali tekti susiveržti diržus, nes paaiškėjo, kad žuvų populiacijos labai sumenko dėl grobuoniškos žvejybos

Žūklės draugų grupė (spausk čia).

Mokslininkai sulygino ataskaitas, žvejų artelių pateiktas įvairių regionų statistikos organizacijoms, su ataskaitomis, kurios buvo pateikiamos Jungtinių Tautų Organizacijai, ir paaiškėjo, kad 1950-2006 metais Jungtinių Valstijų, Kanados bei Rusijos valstybinės statistikos institucijos nuslėpė net 75 proc. laimikių. Minėtu laikotarpiu arktiniuose vandenyse, remiantis regioninėmis ataskaitomis, buvo sugauta 950 000 tonų žuvų. Ties Aliaska arktiniuose vandenyse buvo sugauta 89 000 tonų, o ties Kanada – 94 000 tonų žuvų, tačiau šie duomenys į JTO ataskaitas nepateko, o Rusijos verslinės žūklės laivynas arktiniuose vandenyse sugavo 770 000 tonų žuvų, o ataskaitose paminėjo tik 12 700 tonų.

Tad nenustabu, kad daugelio jūros žuvų populiacijos pastebimai sumažėjo. Britanijos jūros gamtos apsaugos draugijos specialistai paskaičiavo, jog šiuolaikiniai traleriai turi dirbti 17 kartų daugiau nei žvejai prieš 120 metų, kad sugautų tokį pat kiekį žuvų. Ši proporcija buvo nustatyta, ištyrus verslinių laimikių statistiką nuo XIX a. pab., t.y to meto, kai burinius verslinius laivus ėmė keisti mechanizuoti. Prieš 100 metų verslininkų laimikiai buvo 4 kartus didesni nei dabar, o didžiausiais laimikiais pasižymėjo 1938 metai. Per šimtą intensyvios žvejybos metų praktiškai išsemtos oto, kalkano, pikšos ir jūrinės plekšnės populiacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai