Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galvosūkis: kodėl gaišta žuvys Kuršių nerijoje?

Pastaruoju metu Kuršių marių pakrantėse pastebima vis daugiau į krantą atplukdytų, nugaišusių žuvų. Dauguma žmonių išvydę tokį reginį ima nerimauti ir spėlioti dėl kokių priežasčių galėjo nugaišti žuvys.
Kuršių mariose ėmė gaišti žuvys.
Kuršių mariose ėmė gaišti žuvys. / Nerija.lt nuotr.

„Labiausiai paplitęs šios situacijos paaiškinimas – deguonies trūkumas vandens storymėje, kitaip dar vadinama hipoksija“, - aiškino Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos specialistai.

Įprastai deguonies trūkumo simptomai pasireiškia vasaros metu, esant aukštesnei negu 21 laipsnių vandens temperatūrai, intensyviam melsvabakterių žydėjimui ir silpnesniam negu 2 m/s vėjui.

Tačiau akivaizdu, jog šiuo metu intensyvus žydėjimas mariose nevyksta, o vyraujantys vėjai pakankamai gerai išmaišo vandens storymę.

„Žinant šiuos veiksnius, lemiančius deguonies prisotinimą ir koncentracijų svyravimus vandenyje, galima teigti, kad sumažėjęs deguonies kiekis dėl žuvų gaišimo Kuršių mariose šiuo metu yra nekaltas. Vienas iš galimų paaiškinimų yra žuvų išsekimas po neršto ir staigiai atšilęs Kuršių marių vanduo (nuo 2 laipsnių balandžio mėnesį iki 18 gegužės mėnesį). Todėl dabar, po neršto išsekusių žuvų išgyvenimo galimybės yra ženkliai mažesnės nei kitais metų laikais“, - teigė Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos darbuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai