SUSIJĘ: negyvi upėtakiai prekybos centre Klaipėdoje.
Daugelis žino seną tiesą: žuvį valgyti sveika, joje yra daug fosforo, Omega rūgščių, mikroelementų ir kitų naudingų medžiagų. Tačiau šis teiginys yra teisingas tik vienu atveju: jeigu valgote šviežią žuvį. Kitaip tariant, tik atvėsintą (atšaldytą, bet nesušalusią į ledo ragą).
TAPK Žūklės draugu „Facebook“ paskyroje.
Jeigu prekybos centruose perkate sušaldytą žuvį, kyla įvairių rizikų. Gali būti, kad ji sušaldyta jau nebe pirmą kartą. Jeigu iš tiesų taip nutiko, kad pakeliui iš jūros į prekybos centro šaldytuvą žuvis kelis kartus buvo atitirpusi ir vėl užšaldyta, ji gali tapti ne vertingu maistu, o „nuodu“. Ir perkeltine, ir tiesiogine prasme.
Portalas rašo, kad tokia kelis kartus užšaldyta žuvimi prekiauja ir kai kurie didieji Latvijos prekybos centrai.
Kas guli ant ledo gabaliukų?
„Iš tiesų, kai kuriuose prekybos centruose atšaldytos žuvies skyriuje ant ledukų guli ne šviežia, o atitirpdyta, dar visai neseniai ledo gabalą priminusi žuvis“, – patvirtino kompanijos Import „Export Frozen Fish“ direktorius Denisas Fiodorovas.
Jo kompanija į Latviją tiekia tonas šaldytos žuvies.
„Reikalas tas, kad kai kurie prekybos centrai gaili pinigų pirkti atvėsintai šviežiai žuviai. Todėl įsigyja kelis kartus pigesnės užšaldytos. Toliau elgiasi taip: atitirpdo sušalusią į kaulą žuvį ir pateikia ją kaip atvėsintą, paguldo ant ledo kilimo. Labai dažnai toks triukas atliekamas su pangasijomis, tilapijomis, hekais, dorada“, – sakė verslininkas.
Denisas Fiodorovas paaiškino, kad mesdamas šėšėlį ant prekybos centrų remiasi savo ilgalaikiais stebėjimais ir patirtimi.
„Pavyzdys – pangasijos. Ši žuvis Latviją (taigi ir Lietuvą – red. past.) pasiekia iš Vietnamo. Tai – labai ilgas kelias. Tad ši žuvis negali būti atvėsinta, ji tikrai užšaldoma. Viskas labai paprasta. Šaldiklyje ją galima laikyti iki dviejų metų. O atvėsinta žuvis galėtų “gyventi„ pustrečios savaitės. Žuvis plukdoma laivu. Per tris savaites tonos žuvies tikrai neatgabenamos iki Baltijos šalių prekybos centrų, kelionė trunka ilgiau“, – aiškino D.Fiodorovas.
Tilapija – visai kas kita. Pašnekovo nuomone, galima šios žuvies rasti ir atvėsintos. Tačiau ji nėra tokia populiari, kaip lašiša. Todėl atvežtas į šalį kiekis išperkamas negreitai. Tad dalis siuntos tikrai užšaldoma.
Gana brangi ir sultinga žuvis dorada kai kurių prekeivių taip pat pateikiama kaip atvėsinta, t.y. šviežia. Nors iš tikrųjų šalį ji pasiekia užšaldyta. Kaip ir hekas. Žmonės valgo tokią žuvį ir stebisi: na, kažkoks keistas sklonis, primena vatą...
Štai upėtakiai iš tiesų dažniausiai į šalį įvežami ir parduodami tik atvėsinti. Nes jų gaudymo vietos yra visai netoli. O Atlantinė lašiša gali iš užšaldytos virsti atvėsinta, kaip ir jos pusseserės iš Vietnamo ar kitų tolimų šalių.
„Jeigu žuvis atitirpinama ir vėl užšaldoma gamyklos sąlygomis, labai sunku tai nustatyti. Tačiau produkto kokybė tikrai keičiasi. Jeigu prieš antrą kartą šaldydami prekeiviai žuvį gerai palaisto vandeniu, bus sunku pastebėti jos pasikeitusią odą. Kita bėda – tokia žuvis bus sunkesnė. Tačiau ne valgomo produkto sąskaita, o dėl susigėrusio vandens“, – aiškina mažas nesąžiningų prekeivių gudrybes.
Kita nuomonė
Žinomos įmonės „Salų žuvys“ atstovas kategoriškai neigė, kad į Latvijos rinką patenka „daugkartinio atvėsinimo“ žuvys. Nes toks produktas galėtų sukelti apsinuodijimus. Iškart kiltų skandalas ir paaiškėtų, kur pirkta žuvis. Atstovo teigimu, įtarimų gali kelti nebent parduotuvėje perpakuota į mažesnes pakuotes žuvis.
Kuo pavojingas daugkartinis žuvies užsaldymas
Mitybos specialistė Inga Pucė aiškina, kodėl kelis kartus užšaldyta žuvis gali būti pavojinga.
„Žuvyje yra labai daug vandens. O tai – labai gera terpė daugintis mikrobams. Jeigu žuvis kelis kartus buvo atitirpusi ir vėl užšaldyta, tikimybė, kad joje apsigyveno pavojingos bakterijos yra labai didelė. Suvalgius tokį produktą gali kilti didelė infekcija“, – paaiškino specialistė.
Kita, kiek mažesnė blogybė – užšaldymų metu kintantis žuvies skonis. Kuo daugiau kartų ji užšaldoma, tuo skonis prastesnis. Joje taip pat nelieka ir Omega rūgščių, kurias taip intensyviai rekomenduoja vaistininkai bei dietologai. Pakartotinai šaldant, žuvyje sumažėja ir deguonies, ji tarsi dar labiau „numiršta“.
Kaip atskirti: atvėsinta ar užšaldyta
Nors ir ne visais atvejais, tačiau labai dažnai įmanoma nustatyti, ar pardavėjai su jumis elgiasi sąžiningai. Žuvis nebuvo atitirpinta jeigu:
1. Ji neapaugusi ledo „ataugomis“, yra lygi, natūralios spalvos (nepageltusi), gabalėliai nesulipę; estetinis vaizdas tikrai pasako daug ką;
2. Kokybiškos žuvies paviršius bus vienodos spalvos; plaukmenys turėtų būti prigludę prie žuvies kūno;
3. Akys turi būti neįkritusios, žiaunos neprasižiojusios;
4. Oda lygi, nė iš tolo neprimenanti suskilinėjusios nuo senumo guminės pirštinės;
5. Maža gudrybė: jei atitirpdyta žuvis labai lengvai atsidalija nuo stuburo, vadinasi ji buvo jau ne kartą atitirpusi;
6. Deja, žuvies, kuri jau nebeturi odos, nebegali atskirti net labai patyrę ichtiologai. Todėl bent jau Rusijoje nustatyta nemažai atvejų, kai prekybos centruose vietoje brangios atvėsintos žuvies pirkėjams buvo bandoma už tą pačią kainą įsiūlyti pigesnę, kelis kartus šaldytą.