Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žūklės kuriozai. Kurios žuvys ginasi elektrošoku?

Ichtiologai paskelbė sąrašą, į kurį įtrauktos 300 rūšių žuvys, turinčios organus sugebančius generuoti elektros srovę ir elektros išlydžius paleisti į aplinką. Tyrinėtojai pabrėžia, kad sugebėjimas naudotis elektrošoku daugeliui elektrinius organus turinčių žuvų reikalingas ne tik gintis nuo pavojaus, bet ir medžioti kitas žuvis.
 Rajai Torpedo marmorata žuvų elektriniai organai padeda sėkmingai ieškoti grobio
Rajai Torpedo marmorata žuvų elektriniai organai padeda sėkmingai ieškoti grobio

Tapk Žūklės draugu, spausk čia.

Tyrinėtojai teigia, kad elektrą generuojantys ir elektros išlydžius skleidžiantys organai gali sudaryti iki 25 proc. žuvies masės. Jų išvaizda ir išdėstymas gali labai skirtis. Šie elektrinių rajų ir elektrinių ungurių organai išdėstyti simetriškai ant dviejų šonų ir primena karpas, elektrinio šamo organizme šią funkciją atlieka plonas audinių sluoksnis po oda, o mormiridžių organizme – tai siūlus primenantys cilindro formos dariniai, kurie susideda iš stulpeliu sukrautų plokštelių. Kiekviena plokštelė – pakitusi raumenų, nervų arba liaukų ląstelė, moksliškai vadinama elektrocitu.

Tokių ląstelių-elektrocitų membrana veikia, kaip elektros generatorius, sukuriantis maždaug 0,1 volto įtampą, tačiau kiekviena „plokštelė“ – grandinės dalis, todėl elektros krūvis padidėja daugelį kartų. Elektrinės rajos organizme – maždaug 500 tokių „stulpelių-grandinių“, kurių išdėstymas primena bičių korį, o kiekviename „stulpelyje“ – po 400 plokštelių. Elektrinis ungurys turi 70 horizontalių „stulpelių“, kuriuose – po 6000 plokštelių, o elektrinio šamo organizme apie 2 milijonus chaotiškai išdėstytų plokštelių-elektrocitų.

Mokslininkų teigimu, žuvų elektrinių organų galiukuose potencialų skirtumas gali siekti 1200 voltų, o iškrovos galios impulsas – nuo 1 iki 6 kWt. Iškrovų dažnis priklauso nuo situacijos, t.y. nuo jų paskirties: elektrinė raja gindamasi paleidžia 10-12 iškrovų, o puldama – nuo 14 iki 562. Elektrinių žuvų iškrovos įtampa svyruoja nuo 20 iki 600 voltų. Tarp jūros žuvų patys „stipriausi“ elektriniai organai išsivystė pas Torpedo mamorata – ši raja gali generuoti per 200 voltų siekiančią iškrovą, o tokio efekto visiškai pakanka apsiginti ir nuo ryklių, ir nuo aštuonkojų, o taip pat apsvaiginti aukas.

Gėlavandenių žuvų organai generuoja dar didesnę įtampą, nes gėlame vandenyje elektros srovė sklinda kelis kartus silpniau nei sūriame. Viena pavojingiausių gėluose vandenyse plaukiojančių „elektrinių“ – Amazonės elektrinis ungurys. Ant jo kūno – trys elektriniai organai: du skirti navigacijai ir grobio paieškai, o trečiasis – galingas ginklas, generuojantis 500 voltų įtampą. Tokia iškrova mirtina žuvims ir varliagyviams, o ir žmogui ji gali būti labai pavojinga. Tyrimai parodė, kad elektrinės žuvys ypatingai jautriai reaguoja į elektromagnetinio lauko pokyčius ir gali iš anksto nuspėti artėjant žemės drebėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai