Vakarų Švedijoje 4000 jaunuolių buvo pakviesti į apklausas, kurių metu buvo nustatomas jų intelekto koeficentas (IQ), o paskui šis eksperimentas buvo pakartotas po trejų metų, kai tiems patiems jaunuoliams atėjo laikas prisistatyti į kariuomenės šaukimo komisiją.
Visų apklaustųjų IQ testai buvo analizuojami ir grupuojami pagal tai, kiek kartų per savaitę jie valgė žuvį ir jos patiekalus. Statistika tokia: 58 proc. apklaustųjų žuvį valgė kartą per savaitę, kai jiems buvo 15 metų, 20 proc. - dažniau nei 1 kartą per savaitę. ĮQ testų analizė parodė, kad rečiau valgiusių žuvį intelekto lygis ūgtelėjo 6 proc., o dažniau valgiusių - net 11 proc. per trejus metus.
Projekto vadovas Kjellas Torenas teigia, kad 90 proc.žmonių galėtų būti protingesni, jei vaikystėje dažniau valgytų žuvies patiekalus. Žuvis – praktiškai vienintelis produktas, kuriame - idealus nesočiųjų rūgščių ir vitaminų A, C, D, E ir B, jodo, marganco, vario ir cinko rinkinys. Ypač vertingos priedugnėje gyvenančios jūrų žuvys - menkės, plekšnės, uotai, vilkžuvės. Be to, visose žuvyse – gausu mikroelementų: boro, geležies, ličio, ftoro, bromo.
Daugiau apie žūklę
Pranešti klaidą
Sėkmingai išsiųsta
Dėkojame už praneštą klaidą