Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žuvininkystės produktų aukcionas: dėl menkių pertekliaus – dirbtinis ažiotažas

Kurį laiką tylėjęs Žuvininkystės produktų aukcionas išplatino savo poziciją dėl menkių pertekliaus. Anot aukciono vadovo Mindaugo Kokoškos, istorija, esą Lietuvos žvejai sėdi be darbo, o jų sugautos menkės pūva – išgalvota.
Žuvininkystės produktų aukcionas užverstas žuvimis.
Žuvininkystės produktų aukcionas praėjusią savaitę buvo užverstas žuvimis. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.
Temos: 2 Žuvis Menkė

Bendrovės „Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas“ direktoriaus Mindaugo Kokoškos teigimu, žuvų kainas rinkoje reguliuoja elementarūs pasiūlos ir paklausos dėsniai.

„Jeigu menkė eina į tinklus Klaipėdoje, tai ji šiuo metu lygiai taip pat gausiai pakliūna ir į kitų Baltijos valstybių žvejų tinklus. Kainos krito visame regione, nes jaučiamas menkės perteklius. Tai kartojasi kasmet“, – sakė Mindaugas Kokoška.

Vadovo teigimu, per pastarąsias dvi savaites (balandžio 16-27 d.) Klaipėdos aukcione kainos vidurkis už realizuotą menkę nebuvo nei mažiausias, nei didžiausias, lyginant su kitų Baltijos jūros valstybėse veikiančių aukcionų kainomis. Klaipėdos aukcione menkės kilogramas kainavo 3,64 Lt, Olandijos aukcione 3,37 Lt, Danijos aukcione 3,96 Lt.

Pagal Lietuvos teisės aktus, vietos žvejai privalo 80 procentų sugaunamos žuvies parduoti per aukcioną, o likusius 20 procentų gali realizuoti mažmeninėje prekyboje – tiesiogiai iš laivo arba turgavietėse. Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcione per pastaruosius dvejus metus pastebima tendencija, kad daugėja žvejų, savanoriškai
per aukcioną parduodančių daugiau nei 80 procentų jiems skirtos menkių kvotos.

Aukciono vadovas stebėjosi, kad žvejų asociacijos atstovai skelbia apie žuvies perteklių, bet nesinaudoja galimybe pardavinėti šviežią žuvį savarankiškai.

„Lietuvos žuvininkystės produktų asociacija gauna milijoninę Europos Sąjungos paramą, kad skatintų prekybą šviežia žuvimi. Ir nors Klaipėdos turgavietėse menkės kaina dvigubai didesnė nei aukcionuose, prekiaujančių asociacijos atstovų kažkodėl nematyti“, – stebėjosi Mindaugas Kokoška, UAB „Klaipėdos žuvininkystės produktų
aukcionas“ direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai