Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žuvis vilioja 3D formato masalo žvilgsniu

Ar spiningo masalų detalės, tokios kaip pelekų ir uodegėlių spalva, žiaunų dangtelių kontūrai ar žiomenų pjūvis bei papilvės spalva turi reikšmę ir daro nors kiek pastebimą įtaką kibimui? Nuomonių daug ir skirtingų, tačiau šiandien, matyt, jau galima kalbėti apie vieną esminį spiningo masalų bruožą, pateikiamą 3 D formatu.
Galvakablis su holograminėmis akių imitacijomis, padėjęs atskleisti kad akys – ne puošmena, o svarbi masalo detalė
Galvakablis su holograminėmis akių imitacijomis, padėjęs atskleisti kad akys – ne puošmena, o svarbi masalo detalė

Žūklės draugai renkasi čia.

Apgaulingas panašumas

Pamažu dreifavome išilgai kranto, palei kurį driekėsi maždaug kilometro ilgio ir pusės pločio povandeninė pieva. Pro skaidrų vandenį dvimetrinėje gelmėje, saulei dirstelėjus pro debesų properšą, kaip ant delno plytėjo tamsiai žalia augalija apžėlęs dugnas. Pirmasis dreifas virš šio unikalaus ežero ploto ypatingų staigmenų nepateikė ir nuteikė anaiptol ne optimistinėms prognozėms – sukrėmis, kurios čia ne kartą parodė puikius rezultatus, susidomėjo keli vidutiniokai ešeriai ir ... stambi raudė, o štai lydekos, kurių debiuto tikėjomės, aktyvumo nerodė. Kolega išdėstė prielaidą, kad lydekoms rodytis dar ankstoka ir jų kibimas prasidės po dešimtos, tačiau aš tuo suabejojau ir pasakiau, kad greičiausiai reikia ieškoti tinkamesnio masalo.

Kol vos juntamas vėjelis nuplukdė mūsų valtį iki meldų atvašyno įlankos gale, spėjau užmesti keletą blizgių ir voblerių, tačiau atsakas buvo tas pats. Rankų nuleisti neketinome, nors vietinių meškeriotojų valtis jau po antro dreifo pasuko iš kur atplaukusi – link tolimo kranto, kur juodavo kaimo trobų stogai. Kol plaukėme į išeities tašką – įlankos pradžią, perkračiau masalinių turinį ir po šiokių tokių dvejonių išsirinkau baltą guminuką su juosva nugarėle, užvertą ant penkiagraminio galvakablio. Vėl leidomės į dreifą. Masalą užmesdavau į šoną nuo valties. Guminukas brėždavo puslankį virš ploto, kuriame esančios žuvys negalėjo matyti valties silueto. Kažkelintu metimu guminuką iki valties atsivijo ešerys, bet griebti nesiryžo, o kitas metimas buvo jau rezultatyvus – stiprokas smūgis energingai supurtė spiningą. Užkibo lydeka. Netrukus – dar viena. Kol pasiekėme galinį dreifo tašką, guminukas pelnė 4 lydekų ir 2 ešerių kibimus. Tačiau palei pat meldus guminuką atakavo dar viena lydeka ir po trumpos dvikovos nusinešė masalą. Karštligiškai rausiausi masalinėje, tačiau radau tik tokį pat guminuką, o štai tinkamos masės galvakablio neberadau, tad teko skolintis jį pas kolegą.

Deja, po guminuko praradimo scenarijus ėmė kartotis – mūsų siūlomais masalais lydekos domėjosi labai vangiai. Regis, masalas niekuo nesiskyrė nuo ankstesnio, o kibimą kaip ranka nuėmė. Po kelių dienų ėmiau ruoštis naujai išvykai ir atsargų dėžutėje suradau identiškus prarastajam galvakablius. Palyginau juos su skolintu – spalva buvo vienoda, tačiau ant maniškių buvo priklijuotos 3D formato tikroviškos žuvies akys. Vadinasi, masalų panašumas buvo apgaulingas, tačiau vis tiek dar nenorėjau tikėti, kad vienintelė dekoratyvinė detalė galėjo taip įtakoti kibimą.

Statistiniai atvejai

Kitą savaitgalį specialiai paskyriau tikrinti šiai prielaidai. Kolega taip pat mielai sutiko antrą kartą iš eilės apsilankyti tame pačiame ežere. Viskas vyko pagal tą patį scenarijų – dreifavome per minėtą lydekų „ganyklą“. Lyg tyčia ir vėjelis dvelkė iš tos pačios pusės – iš pietų. Per du dreifus manąjį guminuką, užvertą ant galvakablio su  3D formato akimis, atakavo 6 ešeriai ir 3 lydekos, o kolegai toks pat guminukas, plukdomas galvakabliu be minėtos detalės, pelnė tik du ešerius. Per trečiąjį dreifą eksperimento grynumo dėlei kolegai pasiūliau guminuką užverti ant tokio pat galvakablio kaip maniškis. Jis nors ir su ironiška šypsenėle, tačiau sutiko tai padaryti, o netrukus turėjo nustebti – po poros minučių jam užkibo pirmoji lydeka. Aš tuo metu plukdžiau masalą, suporuotą su „aklu“ galvakabliu. Per visą dreifą – vienintelis kibimas ir tas – ešeriuko.

Ši tegu ir kukli statistika paskatino mane eksperimentuoti  – beveik kiekvienoje išvykoje pakaitomis masalus užmesdavau tai su galvakabliais, dekoruotais 3D akimis, tai be jų. Dažnai rezultatai skirdavosi nežymiai, tačiau vis tik skirdavosi, o pasitaikė atvejų, kai masalai su „akimis“ parodydavo įspūdingų išimčių. Vienas toks atvejis pasitaikė Asalnų ežere, naudojant elastingą lydekaitės imitaciją, į kurios pavadinimą gamintojai akivaizdžiai sąmoningai įtraukė samplaiką “Wild Eye“ (laukinis žvilgsnis – angl.), pabrėžiančią svarbią guminuko ypatybę – 3 D formato akis. Šiuo masalu palei sėklius suviliojau tris stambias lydekas, iš kurių didžiausia svėrė 8,5 kg. Kitais masalais nepavyko sugundyti nė vienos žuvies, gaudomos spiningu.

Kitas atvejis: Kauno mariose pasitaikė diena, kai sterkai 10-12 m gelmėje „atsiliepdavo“ tik tada, kai jiems pasiūlydavau guminukus su 3 D formato akimis. Beje, naudojau galvakablius, ant kurių taip pat buvo užklijuotos 3 D formato akys. Toks dupletas sterkams labai patiko. Beje, Kuršmarėse praėjusią vasarą taip pat užfiksavau statistinį atvejį: ešeriai reagavo tik į pūgžlius imituojančius guminukus, užvertus ant galvakablių su 3 D formato akimis. Pernai vasarą taip pat pastebėjau, kad Neries šapalai mieliau vakarėjant griebia voblerius su 3 D formato akimis. Man regis, šių pavyzdžių pakanka, kad taptų akivaizdu, kad tokia detalė, kaip masalo akys – svarbi meškeriojimo sėkmei.

Dokumentinis liudijimas

Vėlyvą rudenį, tvarkydamas fotoarchyvą, atkreipiau dėmesį į kelias nuotraukas, kuriose užfiksuotos žuvų akių išraiškos. Sterkų, pūgžlių, vėgėlių ir plakių žvilgsniai, kai juos šiek tiek pakreipi tam tikru kampu, spinduliuoja perlamutrinį švytėjimą. Šis švytėjimas, matyt, pakankamai gerai matomas gelmėje. Kodėl ir aukų ir plėšrūnų žvilgsniai pasižymi tuo pačiu 3D formato efektu? Tačiau masalinėms žuvėlėms tai yra pražūtinga.

Norėdamas įsitikinti, kad perlamutrinis švytėjimas – ne fotografinė iliuzija Jūrų muziejaus akvariume stebėjau minėtas žuvis ir ne kartą mačiau, kad jų akys prieblandoje tikrai sušvyti kaip veidrodžiai, atspindintys per miglą prasimušusius saulės spindulius. Ne tik nuolat gelmėje gyvenančių žuvų žvilgsnis ypatingas – kuojos, šapalo ar ešerio akys taip pat išraiškingos ir primena taikinį, į kurį krypsta šių žuvų jauniklius medžiojančių plėšrūnų žvilgsnis. Pabandykite ir jūs įsižiūrėti į masalinių žuvelių ir jas medžiojančių plėšrūnų akis. Be jokios abejonės, jūsų laukia atradimai, subrandinsiantys naujas idėjas, kurios tikriausiai padės prikelti antram gyvenimui daug nenaudojamų spiningo masalų.

Visokiausio 3D formato akių galima įsigyti meškeriojimo reikmenų parduotuvėse. Gal ne kiekvienoje, tačiau rasti įmanoma. Dekoruoti jomis galvakablį labai lengva – paimkite plaktuką, padėkite galvakablį ant priekalo ir kaukštelkite iš pradžių iš venos pusės, o paskui iš kitos. Abiejose pusėse atsiras plokštumos, ant kurių išsiteks po akį. Taip dekoruojami rutulio formos klasikiniai galvakabliai, o kitų formų galvakablius papuošti pora 3D formato akių dar paprasčiau. Jei jas užklijuosite ant voblerių, blizgių, galite taip pat gauti įdomių efektų paletę. Tad leiskite pasireikšti savo fantazijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento