Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2009 02 27

Pirmiesiems septyniems – VRK palaiminimas

Pirmieji septyni pretendentai į prezidento postą jau gavo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) palaiminimą ir netrukus galės pradėti rinkti juos palaikančių rinkėjų parašus.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) šiandien sprendė, ar įregistruoti kandidatais ir išduoti parašų rinkimo lapus dokumentus pateikusiems pretendentams į prezidento postą.

Rebusas dėl papildomų lapų

Vienbalsiai nusprendusi įregistruoti kandidatu „Tvarka ir teisingumas“ partijos pirmininko pavaduotoją Valentiną Mazuronį, komisija susiginčijo dėl parašų rinkimo lapų. V.Mazuronis  jų yra paprašęs tiek, kad galėtų pasirašyti 80 tūkstančių rinkėjų. Esą jis nori surinkti daugiau parašų nei reikalauja įstatymas. Kaip žinoma, pagal įstatymą jų turi būti surinkta ne mažiau kaip 20 tūkstančių. Už papildomus lapus „tvarkietis“ žadėjo sumokėti pats.
Komisijai teko spręsti rebusą, ar taip nebus diskriminuojami kiti kandidatai.
„Kokio tai ypatingo pažeidimo nematyčiau, bet spręskim patys“, - sakė komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas. Kiti  komisijos nariai piktinosi, kad tai bus „piarinė“ akcija, ir V.Mazuronis esą „išsikels virš kitų“. Balsų dauguma buvo nuspręsta: papildomų lapų V.Mazuronis negaus.
Nei pats „tvarkietis“, nei jo įgaliotas atstovas posėdyje nedalyvavo.

Dėl bendradarbiavimo su KGB - abejonės

Kandidatais buvo įregistruoti ir atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, ir Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas – dėl jų pareiškinių dokumentų abejonių nebuvo.
Svarstant „valstiečių“ lyderės Kazimiros Danutės Prunskienės dokumentus kilo diskusija dėl jos galimo bendradarbiavimo su KGB. Anketoje ji yra nurodžiusi, jog su KGB nebendradarbiavo. Pasak Z. Vaigausko, yra teismo sprendimas, kad K.D. Prunskienė nebuvo KGB bendradarbė. Be to, ji jau sykį kandidatavo prezidento rinkimuose, ir tuomet dėl jos galimo bendradarbiavimo su sovietinėmis saugumo struktūromis kliūčių nebuvo.

Gyvenamoji vieta abejonių nesukėlė

Komisija trumpai padiskutavo dėl eurokomisarės Dalios Grybauskaitės gyvenamosios vietos. Kadangi ji Lietuvoje  moka mokesčius ir balsuoja, ilgai nedvejojus taip pat buvo įregistruota kandidate.

Parašų rinkimo lapus nuspręsta išduoti publicistui Vytautui Kundrotui ir tik šiandien  pareiškinius dokumentus atnešusiam smulkiųjų verslininkų atstovui Jonui  Jankauskui. Jis vienintelis iš pretendentų komisijos sprendimo išklausė pats.

Sprendimą dėl paslaptingo pretendento iš Kauno Vidmanto Sadausko komisija atidėjo pirmadieniui, nes esą jo dokumentų nespėta patikrinti. V.Sadauskas komisijai nenurodė, nei kas jis yra, nei kuo verčiasi,  nei koks jo išsilavinimas.

Pilvelis ateis trečiakart

Posėdžio pabaigoje į salę įvirto leidėjas Algirdas Pilvelis. Jis VRK lankėsi jau vakar, tačiau tuomet nebuvo sumokėjęs įstatymu numatyto 11 600 litų įnašo. Dabar A.Pilvelis reikalavo, kad jo dokumentai būtų nagrinėjami nedelsiant. Tačiau komisijos nariai patarė juos palikti ir palaukti pirmadienio posėdžio. „Tai aš geriau atnešiu juos pirmadienį, nes  šeštadienį ir sekmadienį gulės stalčiuose, dar nusimes“, - nepasitikėjo A.Pilvelis. Kol kas jis savo dokumentus išsinešė pats ir žadėjo su jais vėl ateiti pirmadienį.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas