Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dovydas Skarolskis. Filmo „Du popiežiai“ apžvalga: filmo masalas ir kontekstinis laimikis

Šią apžvalgą skeliu į dvi dalis. Pirmoji yra skirta tiems, kurie svarsto, ar žiūrėti, o antroji – jau žiūrėjusiems filmą.
Dovydas Skarolskis
Dovydas Skarolskis / Asmeninio archyvo nuotr.

MASALAS

Pradžioje reikia pasakyti, kad naująjį „Netflix“ platformos filmą buvo planuota pavadinti paprasčiau – „Popiežius“. Reikalai pasikeitė, kai vienas pagrindinių vaidmenų buvo patikėtas serui Anthony’ui Hopkinsui, kurio vadybininkas išsiderėjo pavadinimą, atitinkamai liudijantį apie filmų industrijos grando indėlį. Kaip žiūrovai, turėtume į tai žvelgti palankiai, galvoje turėdami, kad po poros savaičių HBO leis mėgautis serialo „Jaunojo popiežiaus“ tąsa, kuri vadinsis „Naujas popiežius“.

Taigi, darosi sudėtinga orientuotis tarp gerų ekrano reginių apie popiežius, bet šiame tekste aptarsiamas filmas priešingai – nėra painus. Bent pirmasis jo sluoksnis yra aiškus ir skaidrus. Jį galima pristatyti pernelyg neatpasakojant realiomis istorijomis paremto siužeto vingių. Juk dažnas žiūrovas jau nutuokia šį tą apie du popiežius, kurie suvaidinti detaliai ir realistiškai.

Tai – istorija apie du asmenis, kuriuos medijos 4 iš 5 atvejų parodo kaip priešingybes. Peržvelgę šio tūkstantmečio lietuviškus tekstus ir reportažus apie Šventajame Soste sėdinčius Bažnyčios vadovus, pamatytume būtent tai: Benediktas XVI yra laikomas perdėm konservatyviu ir gal net tradicionalistu, o Pranciškus – progresyviu pietiečiu, kurį radikalai nepagrįstai vadina marksistu.

Filmas vaizdžiai nubraukia įvairius mitus, parodydamas mums sudėtingas skirtinguose kontinentuose brendusių vyrų biografijas. Aišku, žiūrovas pamatys, kad gerokai daugiau dėmesio gauna Bergoglio, kurį vaidina Hopkinso kraštietis Jonathanas Pryce’as, bet šis vienpusiškumas leidžia mums numatyti, kokie skirtingi potyriai galėjo formuoti Josepho Ratzingerio charakterį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas