Nuo tada, kai maždaug prieš 10 000 metų buvo prijaukintos ožkos – ir vaikai, ir suaugusieji gėrė ir tebegeria įvairiausių žinduolių pieną: avių, karvių, kupranugarių, šiaurės elnių ir stumbrių.
Pienas vieniems žmonėms yra geras vertingų maistinių medžiagų šaltinis, kitiems – paguodos maistas (angl. „comfort food“), o daug pieno produktų gaminantiems pasaulio regionams – esminis jų kultūros ir ekonomikos elementas. Amerikoje karvės pienas ilgą laiką buvo laikomas geru baltymų, kalcio, kalio, vitamino B12 ir vitamino D (kurio kartais papildomai pridedama į pieną jo perdirbimo metu) šaltiniu.
Tačiau tam, kad žmogus galėtų gerti pieną, jo organizmas turi gaminti fermentą laktazę, kuri laktozę – cukrų, esantį tik žinduolių piene – suskaido į virškinamus komponentus. Dauguma žmonių visame pasaulyje suaugę praranda gebėjimą gaminti laktazę.